I løpet av det siste året har det kommet tre offentlige utredninger rundt temaet beredskap, matsikkerhet og sjølforsyning. I mars offentliggjorde regjeringen stortingsmeldingen om strategi for økt sjølforsyning, hvor målet er å heve den norske sjølforsyningsgraden fra dagens 40 prosent og opp til 50 prosent.
Nye tall
Nå viser ferske tall at dette er tema som også opptar den norske befolkningen. I en undersøkelse gjort av Norstat for Felleskjøpet svarer 72 prosent at de er enige i påstanden om at vi må produsere mer mat sjøl for å øke sjølforsyningsgraden vår. I samme undersøkelsen svarer over halvparten av det norske folk at de gjerne vil lære mer om å dyrke sin egen mat.
– Dette er svært interessante tall, og det underbygger konklusjonen til Totalberedskapskommisjonen: Vi må ruste oss for en usikker framtid, og umiddelbart legge planer for økt sjølforsyning, sier Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri.
Hun var også landbrukets representant i Totalberedskapskommisjonen. Skuterud har lest gjennom tallene fra Norstat-undersøkelsen. Hun registrerer også et interessant funn: Nordmenn blir mer opptatt av sjølforsyning jo eldre vi blir. Hele 82 prosent av nordmenn over 60 år mener vi må produsere mer mat selv.
Unge vil ha mer kunnskap
Derimot er det personer mellom 30-39 år som er mest interessert i mer kunnskap rundt matproduksjon.
– Den beste beredskapen vi kan ha er en høyest mulig matproduksjon, som også er bærekraftig. Jeg mener forbrukerkunden har mye å lære av bonden. Jeg har blitt fortalt at det i Norge er 1 million dekar plen. Hvis enda flere av oss bruker litt mer av plenen til å dyrke mat, så vil det bidra til sjølforsyningsgraden vår, sier Skuterud.
I Norstat-undersøkelsen stilles det også spørsmål rundt viktigheten av matens opprinnelse. 52 prosent av oss svarer de er helt eller delvis enig i utsagnet: «Jeg er opptatt av at maten jeg kjøper i butikken har norsk opprinnelse». Dette er også et tema som opptar kvinner mer enn menn, viser undersøkelsen.
Tid, kunnskap og plass framheves blant årsakene som hindrer oss i å dyrke vår egen mat.
Deler ut 20.000 settepoteter
Skuterud mener at både konklusjonene i de offentlige utredningene og tallene fra Norstat-undersøkelsen viser at det norske landbruket er et avgjørende virkemiddel for å nå målet om økt sjølforsyning.
– Jobben norske bønder gjør for matproduksjonen er uvurderlig, men sjølforsyning handler også om valgene vi forbrukere tar. Vi mener nordmenn kan lære litt av bonden, sier Anne Jødahl Skuterud.
POTET I BØTTE: Felleskjøpet deler ut 7500 gule FK-bøtter, alle med én potet satt i jord. Slik kan vi alle bidra til å dyrke litt mer mat. (Foto: Felleskjøpet)
Siste uken i april gjennomfører Felleskjøpet Agri den landsdekkende aksjonen «Klar, ferdig, så», en kampanje som setter fokus på matberedskap og økt sjølforsyning i Norge. Gjennom å overføre litt av bondens kunnskap om matproduksjon, kommer flere i gang med hjemmedyrking. På denne måten kan alle bidra til økt sjølforsyning.
Gjennom flere arrangementer skal bondesamvirket dele ut til sammen over 20.000 sertifiserte settepoteter, mange satt i en gul Felleskjøpet-bøtte med litt jord. Kampanjen starter på Festplassen i Bergen mandag 22. april, flytter seg deretter til Trondheim 24. april, og til Oslo S fredag 26. april.
Lørdag 27. april blir det aktiviteter med utdeling av settepoteter og gule bøtter ved alle avdelingene til Felleskjøpet Agri fra nord til sør.
– I fjor delte vi ut 6000 sertifiserte settepoteter. Det ble dyrket poteter i hager og på balkonger fra Bjølsen til Balsfjord. I fjor ga aksjonen en potetavling på seks tonn poteter. I år håper vi enda flere nordmenn vil følge oppfordringen vår om å komme i gang med hjemmedyrking. Sammen kan vi alle gjøre Norge mer sjølforsynt, sier Line Hildonen Ramstad, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Felleskjøpet Agri.
Fakta – «Klar, ferdig, så»
- En ektefølt oppfordring til å komme i gang med hjemmedyrking.
- Økt hjemmedyrking bidrar til økt sjølforsyning.
- Gjennom «Klar, ferdig, så» vil Felleskjøpet dele ut cirka 7500 Felleskjøpet-bøtter, alle med en sertifisert settepotet satt i jord.
- Til sammen deler Felleskjøpet ut over 20.000 sertifiserte, norske settepoteter gjennom «Klar, ferdig, så».
- Én settepotet kan gi én kilo poteter.
- Her skjer det:
- Mandag 22. april: Bergen, Festplassen
- Onsdag 24. april: Trondheim, Trondheim Torg
- Fredag 26. april: Oslo, utenfor Oslo S
- Lørdag 27. april: Utdeling av bøtter med potet i alle butikkene til Felleskjøpet Agri landet rundt.