Bakgrunnen for arbeidet er at regjeringen har lansert et samfunnsoppdrag med mål om at alt fôr til husdyr og oppdrettsfisk skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034.
I dag er andelen norskproduserte råvarer i kraftfôr til husdyr 55 prosent. Regjeringen ønsker å øke dette til 70 prosent innen 2034. I fôr til oppdrettsfisk er det åtte prosent norskproduserte råvarer, der regjeringens mål er å øke dette til 25 prosent innen 2034.
Dette innebærer at produksjonen av bærekraftige fôrråvarer i Norge må økes med 640.000 tonn, og at importerte råvarer må komme fra bærekraftige kilder.
Bærekraftig fôrkjede
– Målet med prosjektet er å bidra til en helhetlig tilnærming til samfunnsoppdrag fôr fra landbrukets side. Dermed sikrer vi at det er de viktigste problemstillingene som blir prioritert. Sluttresultatet skal bli en mer bærekraftig fôrkjede i Norge, sier styringsgruppeleder Ola Nafstad, ass.dir. og fagdirektør i Animalia.
ENGASJERTE BEDRIFTER: Ola Nafstad, som er ass.dir. og fagdirektør i Animalia, leder styringsgruppen, som består av en rekke engasjerte landbruksbedrifter. (Foto: Caroline Roka)
Disse bedriftene deltar i prosjektet; Felleskjøpet Fôrutvikling, Nortura, Tine, Felleskjøpet Agri, Norgesfôr, Felleskjøpet Rogaland Agder, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, Norsk Kylling, Fiskå Mølle og Animalia. Prosjektet har mottatt støtte fra Innovasjon Norge.
For å få fortgang på prosjektet tok landbruksaktørene raskt kontakt med næringsklyngen NCE Heidner Biocluster, slik at de kunne ta ledelsen på arbeidet.
Prosjektleder Lise Lotte Dalen, som er bioøkonom og arbeider i NCE Heidner Biocluster/Klosser Innovasjon, opplever at de har kommet godt i gang, og synes det er motiverende å lede en så engasjert og arbeidsvillig gruppe.
– Selv om deltakerne i prosjektet har ulike utgangspunkt og målsetninger, der noen selskaper til og med er konkurrenter, er det en stor åpenhet for ulike perspektiver og en vilje til å finne et felles grunnlag, sier Dalen.
LEDER PROSJEKTET: Prosjektleder Lise Lotte Dalen i NCE Heidner Biocluster/ Klosser Innovasjon lar seg imponere over prosjektdeltakernes store åpenhet for ulike perspektiver, og viljen til å finne et felles grunnlag.
Hva er bærekraftig fôr?
En av de første utfordringene som raskt meldte seg var å definere hva som er bærekraftig fôr, og hva dette betyr for landbrukssektoren.
– Det er mange definisjoner av bærekraftige matsystemer. For å kunne lykkes med å treffe på Samfunnsoppdraget for bærekraftig fôr, trenger vi kriterier som er spisset mot fôr. Dette er svært komplekst, og det er mange hensyn som skal tas, men arbeidet er godt i gang, sier leder av arbeidspakken for bærekraftskriterier og verdihierarki, og strategirådgiver i Tine, Christoffer Fremstad.
Endringer i regelverk
Arbeidet med bærekraft er godt i gang, men prosjektet skal også utforme forslag til endringer i regelverket.
– Dagens regelverk kan forbedres slik at det i større grad legges opp til sirkularitet, sier leder av arbeidspakken for regelverksendring, og spesialveterinær i Felleskjøpet Fôrutvikling, Gorm Sanson.
– For økt sirkularitet ser vi mange muligheter for synergier med oppdrettsnæringen, hvor vi vil jobbe med å få til et godt samarbeid, fortsetter Sanson.
Oppskalering og innovasjon
Per Berg, direktør for forskning, utvikling og nyskaping i Nortura, leder arbeidspakken som skal sørge for at gruppen holder seg oppdatert på relevant kunnskap om fôr, samt utarbeide forslag til incentiver for oppskalering og innovasjon innen fôrproduksjon.
– For å få til noe nytt og bedre, må vi først bli enige om hva som er bærekraftig. Da er det viktig at alle ønsker å gå i samme retning, sier Berg.
Samfunnsoppdraget for bærekraftig fôr har en egen styringsgruppe, nedfelt av myndighetene, som vil være et naturlig sted å spille opp behov og muligheter som dukker opp i prosjektet. Prosjektet varer til september 2025 og har som målsetning å gi styringsgruppen for samfunnsoppdraget gode innspill til hva bærekraftig fôr er, forslag til regelverksendringer og incentivordninger for innovasjon og oppskalering.
FAKTA:
Disse bedriftene er med i Prosjekt: Fremtidsfôr:
- Felleskjøpet Fôrutvikling
- Nortura
- Tine
- Felleskjøpet Agri
- Animalia
- Norgesfôr
- Felleskjøpet Rogaland Agder
- Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund
- Norsk Kylling
- Fiskå Mølle