04.12.2024 | Felleskjøpet

Bakgrunnen for arbeidet er at regjeringen har lansert et samfunnsoppdrag med mål om at alt fôr til husdyr og oppdrettsfisk skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034.    

I dag er andelen norskproduserte råvarer i kraftfôr til husdyr 55 prosent. Regjeringen ønsker å øke dette til 70 prosent innen 2034. I fôr til oppdrettsfisk er det åtte prosent norskproduserte råvarer, der regjeringens mål er å øke dette til 25 prosent innen 2034.   

Dette innebærer at produksjonen av bærekraftige fôrråvarer i Norge må økes med 640.000 tonn, og at importerte råvarer må komme fra bærekraftige kilder.     

Bærekraftig fôrkjede   

– Målet med prosjektet er å bidra til en helhetlig tilnærming til samfunnsoppdrag fôr fra landbrukets side. Dermed sikrer vi at det er de viktigste problemstillingene som blir prioritert. Sluttresultatet skal bli en mer bærekraftig fôrkjede i Norge, sier styringsgruppeleder Ola Nafstad, ass.dir. og fagdirektør i Animalia.   

ENGASJERTE BEDRIFTER: Ola Nafstad, som er ass.dir. og fagdirektør i Animalia, leder styringsgruppen, som består av en rekke engasjerte landbruksbedrifter. (Foto: Caroline Roka) 

Disse bedriftene deltar i prosjektet; Felleskjøpet Fôrutvikling, Nortura, Tine, Felleskjøpet Agri, Norgesfôr, Felleskjøpet Rogaland Agder, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, Norsk Kylling, Fiskå Mølle og Animalia. Prosjektet har mottatt støtte fra Innovasjon Norge.  

For å få fortgang på prosjektet tok landbruksaktørene raskt kontakt med næringsklyngen NCE Heidner Biocluster, slik at de kunne ta ledelsen på arbeidet.    

Prosjektleder Lise Lotte Dalen, som er bioøkonom og arbeider i NCE Heidner Biocluster/Klosser Innovasjon, opplever at de har kommet godt i gang, og synes det er motiverende å lede en så engasjert og arbeidsvillig gruppe.    

– Selv om deltakerne i prosjektet har ulike utgangspunkt og målsetninger, der noen selskaper til og med er konkurrenter, er det en stor åpenhet for ulike perspektiver og en vilje til å finne et felles grunnlag, sier Dalen. 

 

LEDER PROSJEKTET: Prosjektleder Lise Lotte Dalen i NCE Heidner Biocluster/ Klosser Innovasjon lar seg imponere over prosjektdeltakernes store åpenhet for ulike perspektiver, og viljen til å finne et felles grunnlag. 

Hva er bærekraftig fôr?   

En av de første utfordringene som raskt meldte seg var å definere hva som er bærekraftig fôr, og hva dette betyr for landbrukssektoren.   

– Det er mange definisjoner av bærekraftige matsystemer. For å kunne lykkes med å treffe på Samfunnsoppdraget for bærekraftig fôr, trenger vi kriterier som er spisset mot fôr. Dette er svært komplekst, og det er mange hensyn som skal tas, men arbeidet er godt i gang, sier leder av arbeidspakken for bærekraftskriterier og verdihierarki, og strategirådgiver i Tine, Christoffer Fremstad.    

Endringer i regelverk   

Arbeidet med bærekraft er godt i gang, men prosjektet skal også utforme forslag til endringer i regelverket.    

– Dagens regelverk kan forbedres slik at det i større grad legges opp til sirkularitet, sier leder av arbeidspakken for regelverksendring, og spesialveterinær i Felleskjøpet Fôrutvikling, Gorm Sanson.    

– For økt sirkularitet ser vi mange muligheter for synergier med oppdrettsnæringen, hvor vi vil jobbe med å få til et godt samarbeid, fortsetter Sanson.    

Oppskalering og innovasjon   

Per Berg, direktør for forskning, utvikling og nyskaping i Nortura, leder arbeidspakken som skal sørge for at gruppen holder seg oppdatert på relevant kunnskap om fôr, samt utarbeide forslag til incentiver for oppskalering og innovasjon innen fôrproduksjon.    

– For å få til noe nytt og bedre, må vi først bli enige om hva som er bærekraftig. Da er det viktig at alle ønsker å gå i samme retning, sier Berg.   

Samfunnsoppdraget for bærekraftig fôr har en egen styringsgruppe, nedfelt av myndighetene, som vil være et naturlig sted å spille opp behov og muligheter som dukker opp i prosjektet. Prosjektet varer til september 2025 og har som målsetning å gi styringsgruppen for samfunnsoppdraget gode innspill til hva bærekraftig fôr er, forslag til regelverksendringer og incentivordninger for innovasjon og oppskalering.   

FAKTA:   
Disse bedriftene er med i Prosjekt: Fremtidsfôr:  

  • Felleskjøpet Fôrutvikling   
  • Nortura   
  • Tine   
  • Felleskjøpet Agri   
  • Animalia   
  • Norgesfôr   
  • Felleskjøpet Rogaland Agder   
  • Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund   
  • Norsk Kylling   
  • Fiskå Mølle