02.12.2024 | Felleskjøpet

Gjennom de siste årene har Felleskjøpet utviklet landsdekkende innsamlingsordninger for landbruksplast, inkludert storsekker, for å sikre at mest mulig av plasten selskapet setter på markedet kan gjenvinnes. I 2024 har samvirket samlet inn over 200 tonn storsekker til gjenvinning.

– Bøndene leverer direkte til oss. Vi presser sekkene og sender dem til aktører som lager nytt plastgranulat. Fra denne råvaren av gjenvunnet plast lages nye produkter. Målet er at innen kort tid vil en andel brukes i produksjon av nye storsekker.  Nå tar vi enda et grep, sier forretningsområdesjef Ragnar Dæhli i Felleskjøpet Agri.

Ved å redusere bruken av farge på materialet blir gjenvinningsprosessen enklere, og resultatet blir enda renere, resirkulert plast. De nye hvite storsekkene bidrar derfor til å forbedre kvaliteten på resirkulerte materialer. Felleskjøpet vil framover også stille krav til leverandører på emballasje om at produktet skal inneholde en viss mengde resirkulert plast (PCR).

Enhetlig design og bedre funksjonalitet

– I forbindelse med overgangen til hvite storsekker for kraftfôr og såkorn har vi også oppdatert designet. Sekkene har fått enhetlig utforming med vår oppdaterte logo, tydelig merking for sortering, og anbefalinger om riktig lagring. For å gjøre det enklere for brukerne, har vi innført fargekodede hanker som skiller de ulike produkttypene, sier Ragnar Dæhli.

For noen av de mange produktene Felleskjøpet selger ble overgangen til hvite storsekker gjennomført før nytt design var bestemt. Det vil derfor være en mellomperiode hvor alt design ikke er helt på plass.

Ressurs med stor verdi

 Overgangen fra gule til hvite storsekker er en del av Felleskjøpets helhetlige satsing på miljø og bærekraft.

– Vi ser på hver endring som et skritt mot en mer sirkulær økonomi, og oppfordrer våre kunder til å fortsette å bruke innsamlingsordningene for landbruksplast. Det gjelder både rundballeplast og storsekk. Landbruksplast er en ressurs som har stor framtidig verdi, sier Ragnar Dæhli.