Markedsreguleringen i kornsektoren har som formål å sikre omsetningen av norsk korn og skape balanse i kornmarkedet i Norge. Felleskjøpet Agri markedsregulator skal legge til rette for at alt norsk korn kan bli brukt best mulig i samsvar med kvaliteten på kornet.
Markedsregulator publiserer torsdag 15. august sesongens første kornprognose. Mens fjorårets kornavling ble sterkt påvirket av både tørke og flom, tror markedsregulator på et bedre år denne sesongen.
Opp 47 prosent
I sum anslår markedsregulator en sesong med en samlet avling på korn, erter og oljefrø på 1.270 000 tonn. Dette er opp 47 prosent i forhold til fjoråret, og syv prosent over femårssnittet.
– Vi tror på et gjennomsnittsår, noe som er betydelig bedre enn fjoråret. Det er viktig å poengtere at augustprognosen er usikker. Skuronna er så vidt i gang, mye kan endre seg, men starten på sesongen ser lovende ut, sier seniorrådgiver Astrid Een Thuen hos Felleskjøpet Agri markedsregulator.
Fjorårets sesong førte til at det ble sådd generelt mindre høstkorn.
Markedsregulator anslår at tilgangen på mathvete vil nærmest tredoble seg sammenlignet med i fjor. Prognosen på mathvete er likevel 15 prosent under femårssnittet.
God tilgang på bygg og havre
Prognosen anslår god tilgang på bygg og havre kommende sesong. Bygg er kornslaget det dyrkes desidert mest av i Norge, men det aller meste går til fôrkorn. Markedsregulator prognoserer en tilgang av bygg på over 650 000 tonn. Dette er 47 prosent over tilgangen i fjor, og 16 prosent over femårssnittet. Avlingen av havre anslås å bli i underkant av 300 000 tonn, noe som er 56 prosent opp fra i fjor og 17 prosent over gjennomsnittet de siste fem årene.
Markedsregulator påpeker at det er vanskelig å estimere så tidlig i sesongen hvor stor andel av kornet som oppnår matkvalitet. Dette vil påvirkes av været før tresking.
Matandelen tar derfor normalt utgangspunkt i ti års medianverdi for hvete, noe som gir 63 % matandel for hvete. For rug/rughvete er utgangspunktet fem års medianverdi, som tilsvarer 26 % matandel. Dette blir lagt til grunn for prognosen.
Les hele augustprognosen fra markedsregulator her.