– Vi ønsket presisjonsutstyr som kunne settes på utstyret vi allerede hadde, og med god kompatibilitet med tjenester på nettet, sier Lars Magne Mauset.
Vårt nettsted støtter ikke lenger Internet Explorer. Vi anbefaler alle å benytte seg av andre nettlesere, da Explorer ikke er optimalisert for sikkerhet eller hastighet i dagens nett og nettsider. Bruk mer moderne nettlesere som Edge (Windows sin nye nettleser), Chrome, Firefox eller Safari (Hvis du bruker Mac).
Our site no longer supports Internet Explorer. We recommend everyone to use other browsers, as Explorer is not optimized for the security or the speed in today's networks and websites. Use more modern browsers such as Edge (Windows new browser), Chrome, Firefox or Safari (If you use Mac)
Alle vet at det er store variasjoner innenfor ett og samme skifte. Derfor gir vi både for mye og for lite innsatsmidler når vi kjører samme mengde over hele jordet. Med moderne teknologi kan du utjevne forskjellene ved å variere tildelingen av såfrø, gjødsel, plantevernmidler og kalk. Det øker muligheten for optimal vekst og større avling med bedre kvalitet.
Variert tildeling av innsatsmidler er et nytt og viktig steg i trappa mot mer presis dyrking og større lønnsomhet. Teknologien er i rivende utvikling, og Felleskjøpet har bestemt seg for å være en ledende leverandør i det norske markedet av dette utstyret.
Du kan bruke ulike verktøy for å lage tildelingsfiler for å styre gjødselsprederen, sprøyta eller såmaskinen.
CropSAT er en gratis tjeneste der du kan hente ned satellittbilder over skiftene dine. Bildene viser variasjonen i biomasse som kan brukes til å gradere nitrogengjødslingen på skiftet. Du gjør selv en vurdering av nitrogenbehovet i åkeren og lager en tildelingsfil som sørger for å variere gjødslingen automatisk ut fra satellittbildene. Tjenesten forutsetter at du har en gjødselspreder med ISOBUS og en styringsskjerm i traktoren eller fra sprederleverandøren. Du kan benytte CropSAT-tjenesten også gjennom styringsverktøyet CropPLAN.
Se mer på www.cropsat.no |
---|
Dette er en ny tjeneste fra Yara som baserer seg på de samme satellittbildene fra CropSAT. Atfarm gir deg i tillegg en anbefaling av nitrogenbehovet i åkeren eller enga basert på biomassekartet og algoritmen som er utviklet for Yara N-Sensor. I Atfarm kan du laste ned en tildelingsfil direkte for bruk mot gjødselsprederen. Også her kreves gjødselspreder med ISOBUS og en styringsskjerm.
Se mer på at.farm/no |
---|
Yara N-Sensor er en «skanner» som monteres på taket på traktoren og som måler nitrogennivået i åkeren. Med N-Sensoren kan man dermed bestemme gjødslingsbehovet i sanntid og uavhengig av været. N-Sensoren styrer variasjon i tildelingen mens du kjører. Dette er i dag det mest nøyaktige verktøyet for å variert tildeling av gjødsel og eventuelt plantevernmidler. N-Sensoren ble tatt i bruk i 1999 og det ligger stor kompetanse og lang erfaring bak algoritmen som styrer tildelingen.
Satellittbilder, Yara N-Sensor og GPS-baserte jordprøveanalyser gir grunnlag for å variere også andre innsatsmidler. Det kan være andre næringsstoffer enn nitrogen, kalk, plantevernmidler og såmengde.
Snart lanserer Felleskjøpet CropMAP i det norske markedet, som vil hjelpe deg å lage tildelingsfiler også for andre innsatsfaktorer basert på GPS-festede jordprøver.
– Vi ønsket presisjonsutstyr som kunne settes på utstyret vi allerede hadde, og med god kompatibilitet med tjenester på nettet, sier Lars Magne Mauset.
De første stegene mot mer presis gjødsling behøver ikke «koste skjorta». Knut Espen Hystad og Harald Karlsen-Moum utenfor Fredrikstad synes de har fått mye ut av samarbeid om en Kverneland Exacta-CL EW med veieceller og kantspredeutstyr.
Da Trygve Bragstad Hammer tok en ekstra tur med sin Yara N-Sensor i en frodig byggåker i fjor sommer, viste den at Thermus-bygget burde få ytterligere to kilo nitrogen pr. dekar. Kanskje ikke så rart når åkeren til slutt ga 824 kilo på målet.
- Med 200 dekar gulrot spredd på mange skifter i Levanger og Verdal har Kine Sofie Sandstad Skjeset mye å holde orden på. På fullt fart inn i drifta har hun mål om å utnytte stadig mer avansert teknologi og å dokumentere alt som blir gjort elektronisk.
– Du får god oversikt og det blir artigere å være bonde, sier John Anders Husby. Han dokumenterer alle arbeidsoppgavene på gården i John Deere Operations Center.
Kalker du etter koordinat-festede jordprøver, kan du få optimal pH på hele skiftet. Det gir bedre utnyttelse av gjødsla og høyere avlinger.