I jula var Dordi hjemme på gården Leri i Sogn og Fjordane etter ett semester som student i Oslo.
– Det ble veldig tydelig for meg at det var stor forskjell på forholdet til mat fra bygd til by, og at jeg hadde savnet sunn, autentisk norsk mat. Jeg bestemte meg for å kun spise norsk mat i ett år for å øke bevisstheten om hvor maten kommer fra og hvorfor det er viktig å velge norsk, forteller Dordi når Samvirke møter henne på en kafé i nærheten av studentboligen hennes i Oslo.
Hun la ut en TikTok om prosjektet sitt og ble overveldet av responsen.
Tok av på sosiale medier
Dordi hadde regnet med at det kun var hennes egen vennekrets som kom til å se filmen på TikTok, men den fikk kjapt 20000 visninger og flere hundre oppmuntrende kommentarer.
– De positive kommentarene viste at folk var gira og nysgjerrige på prosjektet mitt, og jeg ble veldig motivert av responsen og av å se at folk begynte å følge meg fra hele Norge. Jeg fikk mye støtte og også mange tips om hvordan jeg kunne gjennomføre ett år med norsk mat.
Sjølforsyning, beredskap og støtte til den norske bonden
– Norge har den laveste sjølforsyningsgraden i den vestlige verden selv om vi har stort potensiale for å produsere mer mat, understreker Dordi.
Budskapene i TikTok-filmene hennes er støtte til- og å jobbe for bedre inntektsmuligheter til den norske bonden, viktigheten av sjølforsyning og beredskap, og å løfte fram klima og miljø-spørsmål knyttet til mat.
Alle vi burde ringe lokalavisa hver dag
og fortelle at vi bør spise norsk mat.
– Dordi Lerum, norsketarianer –
– Den reneste maten
I flere TikTok-filmer viser hun også fram renheten i de norske råvarene. For eksempel at Norge er det landet i verden som bruker minst antibiotika i kjøtt og melkeproduksjon. Hun forteller at blant unge folk er mange bekymret for antibiotikaresistens, og at det er en god grunn til å sjekke hvor kjøttet man spiser kommer ifra.
Vil gjøre folk kritiske til liksom-norsk mat
På gården hjemme tar de godt vare på ressursene som er tilgjengelig, noe hun ble ekstra bevisst på etter at hun flyttet til Oslo for å studere. Hun la merke til at det var en helt annen kultur med raske løsninger på mat og et mye større matsvinn.
- Det er jo aldri hyggelig å slakte et dyr, men når vi gjør det på gården så gjør vi det ordentlig og tar vare på alt. Kontrasten til Foodora blir stor, forteller hun og legger til at hun har bestemt seg fra å flytte fra Oslo og studere videre i mer landlige omgivelser i Volda.
En overraskelse Dordi fikk var at det ikke var mulig å finne 100 prosent norsk brød i noen matvarekjeder.
– I Norge importerer vi mye av kornet og blander det med det norske. For å kunne spise norsk brød baker jeg selv med surdeig. Det er mye mat som fremstår som norsk, men som egentlig ikke er det, forteller Dordi.
Matmerking i butikken kan bli bedre
Dordi forteller at hun har fått et rikere kosthold med større variasjon etter over 100 dager som norsketarianer.
– Jeg har faktisk utvidet matrepertoaret mitt med norsk mat fordi jeg har smakt på veldig mye ny mat som jeg ikke har spist så mye av før. Rotgrønnsaker har blitt min nye favoritt. I tillegg til å være kjempebillig og godt og kan det brukes til alt mulig, sier hun.
Dordi handler maten sin på vanlige dagligvarebutikker, på Rekoringer og har også med seg mat fra gården hjemme. Noen ganger kan det være et detektivarbeid i butikken.
– Nyt Norge er til å stole på, men det er en del varer som er feilmerka med norske flagg uten at det faktisk er produsert i Norge. For eksempel ble jeg ble bevisst på at makrell i tomat er fra England, selv om vi har store ressurser her hjemme selv. Vi stoler for mye på dagligvarekjedene og mange oppgir ikke hva som faktisk er i produktene de selger, forteller hun.
Det eneste Dordi virkelig har savnet er pepper, men har klart å finne bedre alternativer etter tips fra følgerne sine på TikTok.
VELG NORSK: Dordi Lerum fortalte om erfaringene sine og budskapene i prosjektet på Felleskjøpets årsmøte.
Elsker samvirke
Blant mine første minner er at jeg var med og hentet fôr hos Felleskjøpet som barn, forteller Dordi og legger til at hun elsker samvirkene.
-En enkel måte å velge norsk, er å velge produkter fra samvirkene. De har vært med på å skape Norge, og ved å spise mat fra samvirkene vet jeg at jeg får ekte, autentisk, norsprodusert mat som støtter norsk jordbruk og norske arbeidsplasser.
INSPIRASJON: Dordi er en inspirasjon for økt sjølforsyning og å ta gode valg i butikken, sier Anne Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri.
Anne Skuterud – Dordi er en inspirasjon
Styreleder i Felleskjøpet, Anne Skuterud, er både imponert og inspirert av Dordi.
– I Totalberedskapskommisjonen jobbet jeg med tiltak for å øke sjølforsyningen, og de valgene som tas i butikken er med på å påvirkee graden av den. Vi som matprodusenter må sørge for at det blir produsert rene, norske produkter som forbrukeren vil ha og Dordis bevissthet rundt valgene hun tar blir jeg inspirert av. Det håper jeg andre også blir, sier Skuterud.