Hønsehirse kan komme overraskende på, da den ofte spirer seinere enn vanlig frøugras. Flere opplever at det plutselig er hønsehirse som står i åkeren med grønn/rød topp. Da er det viktig å unngå at den modnes og får frødd seg. Ved luking bør man fjerne hele planten, da den roter seg lett igjen og lett setter sideskudd. Det er vanskelig å bli kvitt hønsehirse, siden frøene kan spire over en lang periode, og samtidig kan overleve opp til 8-10 år i jorden.
Hønsehirse er et varmekjært, ettårig gras, som ikke spirer før jordtemperaturen er oppe i 13-15 grader. Derfor har den gjerne ikke spirt når det er tid for vanlig ugrasbekjempelse. Ugrasmidlene vi bruker mot gras-ugras i korn, ALS-hemmere som Atributt Twin, Hussar produkter og Broadway Star, har virkning mot hønsehirse, men da den gjerne spirer etter vanlig ugras-sprøyting har de i praksis ikke nok effekt.
Hønsehirse utvikler seg fort, og trenger bare 60-80 vekstdøgn fra spiring til modent frø. En plante lager i gjennomsnitt 400 nye frø, men kan lage mange ganger dette hvis den får stå og buske seg.
C4-plantenes fordel og ulemper
Hønsehirse er en C4- plante og tåler skygge dårligere enn kulturplantene våre, som er C3-planter. C4-planter er tilpassa mye lys, tørke og høy temperatur (mais, sorghum .fl). De mest effektive C4-plantene vokser 40-50% raskere enn de mest effektive C3-plantene. Med god lystilgang takler derfor hønsehirse både tørke eller våt og pakket jord bedre enn kulturplantene. God jordstruktur som fremmer tett åker – sådd helt ut til kanten av jordet, og uten sprøytespor eller såglipper, er en effektiv måte å holde hirsa nede på.
Leit etter de første hønsehirseplantene
For å oppdage hønsehirsen bør man gå og lete etter grasplanter med ekstra brede blader når jordtemperaturen er blitt 13-15 grader. Det er lettest å lete i sprøytesporene eller i åpne flekker i åkeren. Sammenlignet med annet gras-ugras har hønsehirse bredere blader og ofte lysere grønnfarge. Ofte er kornet langt inn i strekningsfasen før jorden er varm nok til at hønsehirsen begynner å spire, og da er det bare Axial det er lov å bruke. Axial har bladvirkning og virker bare på det som har spirt, og ugrasmidlet bør treffe minst 2 blader for å få god effekt.
Hvis det er vedvarende gode spireforhold, fortsetter hønsehirsen å spire utover i sesongen. Da kan det være hensiktsmessig å vente med å sprøyte med Axial til siste frist, BBCH 37-39, når kornets flaggblad kommer frem.
Når det sprøytes seint er det viktig å ha en sprøyteteknikk som gjør at man faktisk treffer de små planten nede i bestanden, det vil si stor vannmengde og lav fart, gjerne 30 l/daa og 5 km/t.
I bredbladete kulturer kan man bruke Zetrola, Focus Ultra eller Select Plus til å ta ut hønsehirse i veksttiden, disser er alle ACC-ase hemmere (som Axial). En av grunnene til at hønsehirse er et problemugras på verdensbasis er at det har utviklet resistens mot flere virkemekanismer. Vi har heldigvis ikke resistens i Norge, men for å unngå at det utvikles, er det viktig å bekjempe hønsehirse med ulike metoder der det er mulig. Slik som å sprøyte med glyfosat i moden byggåker*, legger om til eng som slås ofte eller mekanisk bekjempelse i radkulturer.
*(forutsetter at hønsehirsen har spirt seint slik at den ikke har rukket å lage spiredyktige frø)
Hønsehirse sprer seg raskt og kan produsere hundrevis av frø per plante. Tidlig oppdagelse og riktig bekjempelse er avgjørende for å hindre videre spredning.