Verdikjeden for matkorn inkluderer Yara, Felleskjøpet Agri, Norgesmøllene, Mesterbakeren og Reitan Retail. I 2024 signerte disse selskapene en intensjonsavtale for å redusere utslippene fra gjødselproduksjon, dyrking, kornbehandling, mølle- og bakerivirksomhet, samt markedsføring og salg.
EU har vedtatt et bærekraftdirektiv som krever at alle selskaper i verdikjeden rapporterer sitt klimaavtrykk, inkludert effektene av innkjøp og salg. Det er derfor viktig at alle aktører bidrar til en mer bærekraftig produksjon.
Kartleggingen av matkornverdikjeden viser at den største klimapåvirkningen skjer i kornproduksjonen, spesielt på grunn av lystgass (N2O) utslipp. Kornprodusentene må derfor identifisere og implementere tiltak i driften. De utfordres også på vannkvalitet i innsjøer og Oslofjorden. Yara og Felleskjøpet tester agronomiske tiltak som har klimaeffekt, forbedrer vannkvalitet og/eller gir andre bærekrafteffekter.
Ti bønder har signert kontrakt med Felleskjøpet om å produsere mathvete og mathavre for 2025. De har forpliktet seg til tiltak som reduserer klimaavtrykket og gir positive miljøeffekter. Yara vil levere gjødsel med 70-80 prosent redusert CO2-avtrykk til produksjonen av «klimakorn».
Felleskjøpet skal være bondens samarbeidspartner og tilrettelegger for at jordbruket leverer på Landbrukets klimaplan. Gjennom felles forståelse og god samhandling i hele verdikjeden, finner vi løsninger for dokumentasjon, rapportering og kostnadsdekning med prisuttak i forbrukermarkedet.