Norsk matproduksjon er avhengig av forbrukernes tillit, og som eneste aktør i Norge har Felleskjøpet investert i to ThermoSeed-anlegg. Dette sikrer bonden en miljøvennlig såvare uten bruk av kjemiske beisemidler.
Et sykdomsfritt såkorn med god spireevne er grunnlaget for å oppnå en god salgbar avling. Det har derfor vært vanlig å beise såkornet med kjemiske midler mot sopp.
Alle såkornpartier behandles individuelt for å utnytte råvaren best mulig. Vurderingen gjøres på bakgrunn av analyser av det enkelte såvareparti, Såkornet kan produseres ubeisa, beisa, eller ThermoSeed-behandlet avhenig av egnskapene til partiet. Når såkornet pakkes, tas det ut prøver som sendes til analyse ved Kimen Såvararelaboratoriet AS. Dersom prøveresultatet er bra og alle andre krav fra Mattilsynet er oppfylt blir såvaren sertifisert og sendt ut i markedet.
Et rent utgangspunkt. Skålen til venstre viser ulike soppsjukdommer som kan forekomme på ubehandlet bygg. Til høyre ser du ThermoSeed behandlet såkorn; friske, rene og spiredyktige frø. Foto : Lantmännen SE
ThermoSeed-behandlingen av såkorn er en avansert form for pasteuriseringsteknikk hvor såkornet raskt varmes opp en til en så høy temperatur at soppsmitten blir ødelagt, samtidig som såkornet beholder spireevnen. Prosessen krever nøyaktig styring av temperatur og tid, og en rask avkjøling etter behandlingen. En laboratorietest i forkant av behandlingen finner såkornpartiets optimum med hensyn til tilførsel av varme og damp, og er grunnlaget for resepten som sammen med en databasert prosesstyring gir riktig innstilling til maskinene i anlegget på Holstad og Steinkjer.
BARE DAMP: Teknologien er bra for miljøet. Foto: Felleskjøpet
Alternativet til ThermoSeed-behandling er kjemisk beis. Kjemisk beis medfører at eventuelle såkornrester med beis blir spesialavfall. Det er også fare for utvikling av resistens mot sykdommer ved bruk av kjemisk behandling, og arbeidsmiljøet i produksjon og håndtering har høyere risiko for den som utfører arbeidet.
I 13 år har Felleskjøpet benyttet den miljøvennlige ThermoSeed-metoden for å produsere såkorn. «Til nå har vi spart mennesker, dyr og natur for 330 tonn kjemisk beis» sier Jon Atle Repstad, produktsjef for såvarer. Felleskjøpet har ThermoSeed-anlegg på to steder i landet; et på Holstad og et i Steinkjer. Halvparten av såvarene blir ThermoSeed-behandlet mens ca. 20% forblir ubehandlet og ca. 30% blir kjemisk beiset. «Vi er stolte over at vi så verdien i denne teknologien tidlig, og har kunne tilby dette i mange år» uttaler Repstad.
Vi gjør vårt ytterste for at Felleskjøpet produserer såvarer med den best tilgjengelige teknologien som gir lavest miljøbelastning.
Fakta om ThermoSeed:
- Like effektiv mot frøoverførte sykdommer som kjemisk beis
- Reduserer risikoen for resistens
- Gir godt arbeidsmiljø, ingen kjemikaliehåndtering
- Er helt ufarlig for mennesker og dyr
- ThermoSeed behandlet såkorn renner bedre i såmaskinen
- Opphever spiretreghet
- Rask spiring
- Gir gode avlinger
Begrepsforklaring
ThermoSeed-behandling
En innovasjon utviklet av Lantmännen i Sverige. Såkornet blir varmet opp til en temperatur som dreper sykdomsorganismer uten å redusere spireevnen.
Resept
En oppskrift på hvordan noe skal gjøres.
Resistens
Kjemikalieresistens er motstandskraft mot kjemiske midler som benyttes for å eliminere sopp og skadedyr.
Spesialavfall
Avfall som inneholder helse – og miljøfarlige stoffer som kan medføre forurensning eller skade på mennesker og dyr.
Pasteuriseringsteknikk
Prosess for å hemme mikroorganismer, vanligvis gjennom oppvarming fulgt av rask kjøling.
Såvareparti
Et kvantum på inntil 30 tonn av såvare som har et unikt partivarenummer.