Norge har et strengt regelverk for såvarer som håndheves av Mattilsynet og Felleskjøpet sikrer såkornet ditt – fordi det du sår, legger grunnlag for det du høster
I Norge foregår kornproduksjonen under marginale forhold, men til tross for de klimatiske betingelsene har norske kornavlinger økt betydelig fra 1960 tallet og frem til nå, fordi vi har fått nytt sortsmarteriale, bedre kvalitet på såvarene og forbedret dyrkingsteknikken.
Lokal tilpasning og sortsutvikling
Felleskjøpet samarbeider med Graminor for å finne sorter som gir høy avling, er resistente mot sykdommer og tåler skiftende klima. I prisen for sertifisert såkorn ligger også en avgift som går til utviklingen av nye sorter til det beste for norsk landbruk. Alle sorter som skal oppformeres må være registrert på Norsk offisiell sortslist hos Mattilsynet, eller på EU sin sortsliste.
Sertifisering og kvalitetskontroll
Såkornetblir produsert hos dyktige såkorndyrkere på kontrakt med Felleskjøpet og sertifisert av Mattilsynet. Når såvaren pakkes ut fra våre renserier har den vært gjennom flere kontroller for å sikre sortsekthet, spireevne og renhet.
Sporbarhet er avgjørende for å sikre kvaliteten. Felleskjøpet kan spore såvarene fra Graminor gjennom flere generasjoner før de til slutt selges. Såvarepartiet som skal brukes til videre oppformering skal være kjent og godkjent. Mattilsynet kontrolldyrker en liten mengde av hvert utsædsparti for å sikre at det er riktig sort og at partiet er ensartet.
Vekstkontroll ute i åker: Felleskjøpet foretar vekstkontroll av alle kontraktarealene, kontrollørene undersøker åkerne for innblanding av andre arter, ugras og sjukdom. Foto: Siri Grønnerød
Strenge krav til produksjon
Kontraktavleren må følge dyrkingsreglene i såvareforskriften. Felleskjøpet foretar vekstkontroll av alle kontraktsarealene for innblanding, ugras og sjukdom. Hønsehirse og floghavre har spesielt fokus. Vekstkontrollørene er autorisert av Mattilsynet. Mattilsynet foretar også stikkprøvekontroller av den vekstkontrollen som blir utført.
Fra mottak gjennom rensing og til pakking blir det tatt ulike analyser av frø- og såkornpartiene for å sikre at renhet og spireprosent er i henhold til kravene i Såvareforskriften. Rensing av frø og såkorn er et håndverk som krever erfaring, ingen sesonger er like og alle partier må behandles individuelt for å utnytte råvaren best mulig.
Klasseinndeling: Skissen viser de ulike klassene av såkorn. Oppformeringen av såkornet tar tid. Fra Felleskjøpet kjøper prebasis fra Graminor tar det fire vekstsesonger før det er klart for salg av sertifisert såkorn av klasse C2.
ThermoSeed – behandling for friskere såkorn
Såkorn kan ha lav spireevne på grunn av sjukdommer som følger kornet. Tradisjonelt har sykdommene blitt fjernet med kjemiske beisemidler, men i mer enn 10 år har Felleskjøpet benyttet den miljøvennlige ThermoSeed metoden for å produsere såkorn på våre såkornfabrikker i Steinkjer og på Holstad. Alle partier vurderes før behandling om de skal produseres ubeisa, beisa, eller Thermo Seed-behandlet.
«Når såkornet ThermoSeed-behandles blir det varmet opp til en temperatur
som dreper sjukdomsorganismene uten å redusere spireevnene.»
Før behandlingen starter gjennomføres en grundig undersøkelse av kornpartiet og hvert parti får en unik behandlingsresept.
Ved pakking av såvarene tas en ny partiprøve til analyse. Først etter denne analysen vil partiet bli sertifisert av Mattilsynet hvis alle krav er oppfylt
Å kjøpe sertifisert såvarer fra Felleskjøpet Agri, betyr at såvaren har kvalitet og full sporbarhet.
Vi gjør vårt ytterste for at Felleskjøpet alltid har de best egna sortene for din produksjon, med kvalitet og sporbarhet du kan stole på.
Begrep: |
---|
|