Behov for mer norsk økologisk korn – men viktig med markedstilpasset produksjon
Hele 90 prosent av avlingene benyttes til produksjon av kraftfôr. Til tross for at store deler av kornet går til dyrefôr, er norskandelen i kraftfôret kun 30 prosent. Det er betydelige muligheter for å øke produksjonen av havre, hvete, erter og åkerbønner. Rug derimot er det mer enn nok av i markedet. Bygg er det i normale avlingsår god balanse mellom tilbud og etterspørsel.
God markedstilpassing av kornproduksjonen blir viktig framover, ikke minst når etterspørselen ser ut til å være fallende. Etterspørselen etter økologisk kraftfôr til drøvtyggere og delvis svin har de siste årene avtatt.
Når det gjelder matkorn er det rom for noe mer hvete og havre, men ikke rug. Det er overproduksjon av rug både til mat og fôr.
En spesiell oppfordring rettes til de som har økologisk husdyrproduksjon, men ikke dyrker økologisk korn der det er naturgitte betingelser for det. Kornplantenes tilgang på stabil og balansert næring er en utfordring i ensidig økologisk kornproduksjon. Optimal utnyttelse av husdyrgjødsla fra økologiske husdyrbesetninger vil derfor være et viktig bidrag for å øke kornproduksjonen på norske ressurser framover.
Figuren viser den økologiske produksjonen fordelt på kornslag de siste ti sesongene