27.03.2025 | Tekst og foto: Karstein Brøndbo

– Hvilke råd vil du gi til nye potetprodusenter?

Vi spør styrelederen i Settepotetprodusentenes landslag, etter at Ole Morten Nyberg i NORGRO har etterlyst flere nye potetprodusenter for å fylle et ledig marked på 25 000 tonn norsk potet.

– Jeg må bare sette i gang en kar før vi begynner, sier Erik Kjøs, når Samvirke og Ole Morten Nyberg kommer innom. Erik har kontrakt på å levere 350 tonn settepotet til NORGRO, og i dag sorteres Cerisa, en halvsen rød delikatessepotet fra nederlandske AGRICO som egner seg til bruk som mat- og småpotet.

– Cerisaen ser veldig fin ut, nesten ikke antydning til sølvskurv, som den kan være utsatt for. Det er litt jord på knollene, men det er fint for å holde på fuktigheten under lagring, sier rådgiver Ole Morten Nyberg til Erik Kjøs. Settepoteten sortes i to størrelser, samt under- og overstørrelse, i tillegg til at potet med synlige skader plukkes ut for hånd.

To menn med potet i hendene foran et sorteringsanlegg

Kapitalkrevende produksjon

Erik har vokst opp med settepotetproduksjon, tok over gården i 2014 og sysselsetter halvannet årsverk gjennom året i tillegg til seg sjøl med potet, løk og korn i vekstskiftet. På det meste jobber 8 – 10 personer på gården inkludert familiemedlemmer og naboer fram mot våronna, som er den mest hektiske tida på året.

Sorteringanlegg og lager for potet ligger i en gammel låve, mens det tilsvarende for løk ligger i et nybygg. Industripaller AS på Braskereidfoss leverer potetkasser. En enraders Grimme potethøster fra 2006, som kjøres i 210 – 250 dekar kraftig jord med både stein og mold, trenger vedlikehold for kr 150 000,- annethvert år og slitedeler for kr 20 – 50 000,- årene imellom. Om tre år må den skiftes ut med en ny opptaker til rundt 3 millioner for å sikre driftssikkerhet og kapasitet. Erik synes at Eik på Furnes er gode på deler, og han er spent på Dewulf og Felleskjøpet.

Alle de grønne traktorene med gule kuler leveres til årlig service på Felleskjøpets verksted på Hamar, som han også er svært godt fornøyde med. Erik er ellers en ivrig bruker av planlegging, dokumentasjon og tildelingsfiler i Operations Center, og han har også AIG, – aktiv maskinstyring – med gul kule på potetsetteren og det meste av løkutstyret for å få best mulig plassering av såfrø og settepoteter.

Råd til nye produsenter fra Erik Kjøs

  1. Beliggenhet – En jord som egner seg for potet er viktig. Stein kan håndteres med strenglegger, men det er en fordyrende faktor, så det er lettere der det er steinfri jord, for eksempel i Solør. Mattilsynet krever 4-årig omløp i settepotetproduksjonen.
  2. Kontrakt – Du kommer ingen vei utenom en avtale med en varemottaker som Bama, Coop, Hoff, Findus, Frosta Chips, Grønt Partner, Kims, Norek, NORGRO, Maarud, Strand Unikorn eller lignende.
  3. Sorten må tilpasses jorda og om du skal leverer settepotet, tidligpotet, matpotet til lagring eller chips.
  4. De fleste trenger et lager med stort volum. Det koster noen millioner, så du trenger kapital til lager og annet utstyr.
  5. Sorteringsanlegg er aktuelt bare for oss settepotetprodusenter, som trenger et lukket system for å ta vare på plantehelsa. De fleste andre produserer bulkvare og sender bort poteten til pakking.
  6. God rådgiving er viktig, men kunnskap og erfaring får man ikke kjøpt for penger, så den må man opparbeide.