Våren kan være lunefull. God og varm den ene dagen, og snøbyger og ruskevær den neste. Allikevel er det viktig for dyra, både ammeku og søye å komme ut, så snart det er mulig.
Vårt nettsted støtter ikke lenger Internet Explorer. Vi anbefaler alle å benytte seg av andre nettlesere, da Explorer ikke er optimalisert for sikkerhet eller hastighet i dagens nett og nettsider. Bruk mer moderne nettlesere som Edge (Windows sin nye nettleser), Chrome, Firefox eller Safari (Hvis du bruker Mac).
Our site no longer supports Internet Explorer. We recommend everyone to use other browsers, as Explorer is not optimized for the security or the speed in today's networks and websites. Use more modern browsers such as Edge (Windows new browser), Chrome, Firefox or Safari (If you use Mac)
Våren kan være lunefull. God og varm den ene dagen, og snøbyger og ruskevær den neste. Allikevel er det viktig for dyra, både ammeku og søye å komme ut, så snart det er mulig.
Årets grovfôrsesong nærmer seg slutten og innefôringssesongen står for døren. Avlingsmengdene har stort sett vært bra, og grovfôrprøvene som til nå har blitt registrert viser at kvaliteten er god. Nå gjelder det å utnytte grovfôret best mulig.
For å få et høyt grovfôropptak er det viktig å ha et smakelig, energirikt grovfôr. God fortørking og bruk av ensileringsmidler vil gi mer av det verdifulle mikrobeproteinet som ellers ofte kan være mangelfullt i økologisk produksjon.
– Målet er å få ned grovfôrkostnadene mest mulig, og regnestykket blir bedre og bedre for hver plass vi kjører, sier Trond Elda. Elda, Espen Kvålshagen, Hans Erik Kolden og Erik Vaagaasar har dannet Lom og Sjåk Snittarlag og investert i en finsnitter.
Salget av rundballeplast med gjenvunnet plast har doblet seg denne sesongen sammenlignet med i fjor.
Eirik Raddum fra Skreia tok over familiegården Raddum ved nyttårsskiftet i 2020 og synes det å være bonde er et stort privilegium.
Som grasfôr-produsenter er det mye man skal tenke på, og det er det ulike utfordringer ulike steder i landet. For noen kan det være enkelt med tilgang på vann og vanning, mens for andre krever det litt mer - og noen ganger store investeringer.
Når du investerer i en John Deere finsnitter fra Felleskjøpet handler det ikke bare om å kjøpe en maskin. Med på kjøpet får du et støtteapparat med opplæring, aktiv maskinoppfølging, tilgang på deler og ikke minst en teknologi som er bra for lommeboka.
Bruk av ensileringsmidler har i alle forsøk vist god lønnsomhet. Selv under normalt gode forhold vil ensileringsmidler gi et bedre resultat ved at man tar mer vare på næringa i graset.
Selvgående snitter med tilhørende transportkapasitet og bygging av plansilo er en betydelig investering. Men en mer effektiv graslinje som gir bedre grovfôr kan likevel gi stor gevinst. For Svenn Ove Bjørkelo er potensialet 200 000-250 000 kroner i året.
Bøndene i Alda Onnelag fikk virkelig oppleve kapasiteten til sin nye John Deere-snitter i sommer. De har vært oppe i 20 km/t, høstet opptil 170 tonn gras i timen og berget tusen mål med tredjeslått på to dager.
Svenn Ove Bjørkelo tar et godt grep med silomasse fra den nye plansiloen. Kutting og struktur er ideell og ikke et strå ser ut til å være ødelagt. Etter første sesong med finsnitter har Bjørkelo fått et grovfôr i en høyere divisjon.