07.04.2025 | Tekst og foto: Karstein Brøndbo

Fra Kirkevold gård på Ramnes i Tønsberg kommune leiekjører Torbjørn Andvik i hele Vestfold i tillegg til i Telemark, Akershus og litt i Østfold. Traktoren med gul kule tegner kart over jordene når han sår mais og oljevekster og i tillegg gjødsler hos mange av kundene sine. Kartene og alle data fra arbeidet lagres i John Deere Operations Center, som Torbjørn også har på PC og mobil.

– Det er veldig lettvint, når vi har synkronisert Atfarm med Operations Center, så har vi riktige kart for gjødselplanleggingen, og så slipper jeg å tegne inn alle grensene sjøl, sier Torbjørn. Han viser på kartet hvordan trær på et flyfoto kan forstyrre grensene og føre til at han ikke får gjødsla der trærne har skygga for åkerkanten, hvis han tar utgangspunkt i flyfotoet.

Variabel gjødsling med fullgjødsel

Det han gjødsla mandag 17. mars på frossen mark for å unngå kjørespor, henter han opp på PC-skjermen. Det var høsthvete etter høsthvete på egen jord rett over riksveien fra gårdstunet, hvor han har brukt variabel gjødsling. Her har han sammenligna biomassekart fra 28. oktober og i dag. Resultatene er ganske like, og der brukte han lite, bare 11 kg gjødsel eller tre kilo nitrogen, for han skal ha på mye grisemøkk seinere. Siden det kan gå noen uker før han kan kjøre husdyrgjødsel, så han ga litt fullgjødsel nå. Fra null til nesten 4 kilo varierte nitrogenmengden.

– Jordprøvene viser at det er mye næring i jorda, men jeg tenker at jeg varierer gjødsla nå for å få en jevnere åker utover sommeren, for det er mye enklere å variere med kunstgjødsla enn med husdyrgjødsla, selv om man kan gjøre det ved å variere kjørefarten. Og så blir det bare husdyrgjødsel fram til proteingjødslinga.

– Jeg regner med at vi har 3 kg nitrogen pr dekar fra husdyrgjødsla som vi hadde på før såing i høst, pluss de 3 kiloene vi ga nå. Så regner jeg 8 kg nitrogen fra husdyrgjødsla, og så stopper vi på 20 kg nitrogen totalt inkludert proteingjødslinga, som vi gir ganske tidlig.

image48qvc.png

MAIS OG OLJEVEKSTER: Med gjødseltank foran og enfrø-enheter bak 6R-en sår Torbjørn Andvik store arealer.

Lager tildelingsfila i Atfarm

– Når jeg skal lage et kart, går jeg inn på planlegging i Operations Center. Her kan jeg søke fram det aktuelle jordet. Traktoren dokumenterer alt som blir gjort, noe jeg også bruker som grunnlag i Skifteplan, hvor jeg planlegger gjødslinga. Jeg henter kartfila fra John Deere inn i Atfarm og lager tildelingsfila der, med øvre og nedre grenser for nitrogen og variasjon ut fra biomassekartet i Atfarm. Så laster jeg resultatfila ned på PC-en, og drar fila over fra nedlastinger til Operations Center, og så er den klar i traktoren ved hjelp av JDlinken.

Systemet er laget for maskinstasjoner, så jeg kan velge traktor, redskap og fører. For egen del er det bare å lagre. Så når jeg starter opp traktoren nå, så ligger arbeidsoppgaven allerede lagra i traktoren. Så er det bare å trykke «godta», og legge inn at du kjører på RX-fil, så ser du markeringa når du nærmer deg jordet. Så er det bare å starte opp, og så justerer den alt sammen sjøl.

Slipper å bruke minnepenn

– Vi har jo gjort dette før med minnepenn, og det fungerer helt greit. Jeg synes at dette har blitt så lettvint. Så lenge du veit hvilken gjødsel du skal bruke, er det veldig kjapt gjort.

Det tar ikke så lang tid å tegne opp et jorde, men det er jo så mye mer lettvint når du har kartet liggende i traktoren, for da får du de nøyaktige grensene som du har kjørt opp tidligere.

Det har blitt veldig lettvint for meg som har så mange jorder. Og så er det så lett å bli lurt av en skogkant, og så stenger gjødselsprederen etter grensa, og da er det litt kjedelig om den stenger ti meter for langt inn og ikke kaster på utsida av en grense som er feil.

Jeg synes at det er veldig deilig nå når Atfarm og John Deere snakker sammen. Det fungerer veldig greit med oppkjørte grenser og RTK, men jeg tar meg tid til å tegne inn grenser hvis vi ikke har kjørt der før, sier Torbjørn.

Grundig dokumentasjon

– Registreringskarta fra traktoren har all dokumentasjon på hvor mye gjødsel som er tildelt, hvor mange timer som er brukt osv. 17. mars 06:30 begynte jeg å gjødsle jordet på andre siden av veien her, og så var jeg ferdig 07:01. Jeg legger også inn hvilke sorter jeg sår. Før skreiv jeg alt det i en bok. Nå har jeg alt i Operations Center siden 2019. Jeg ser for eksempel at jeg bruker 4 liter diesel pr dekar uten tresking, siden jeg har en gammel Claes-tresker uten registrering.

– Det er veldig lettvint å slippe å ha med seg minnepenn ut i traktoren, og jeg kan sende filer til de som kjører for meg på en annen kant, sier Torbjørn Andvik.

image905kj.png

FROSTKJØRT: - Høsthveten kommer fint, sier Yara-agronom Jan-Eivind Kvam-Andersen til Torbjørn Andvik, som unngikk kjørespor, da han gjødsla på frossen jord en uke tidligere. Nå henger leira på skoa på jordet ved Ramnes Kirke.