Arbeidet legger grunnlaget for selskapets videre utvikling og styring. Jon Ansten Johansen, leder av sentral valgkomité, forklarer hvordan komiteene jobber og hvorfor deres innsats er så viktig for Felleskjøpets framtid.
Et omfattende og viktig arbeid
Sentral valgkomité består av åtte medlemmer, én fra hver region i landet, og har som oppgave å innstille kandidater til sentrale verv i selskapet.
-Arbeidet starter for fullt den 18. og 19. september. Da konstitueres komiteen og går gjennom hva som skal gjøres utover høsten og vinteren,» sier Jon Ansten Johansen.
Han forklarer at arbeidet innebærer en omfattende prosess med intervjuer av styremedlemmer, varamedlemmer og kandidater til kontrollkomiteen.
-Det er krevende arbeid fordi vi må kartlegge både virksomhetens behov og sikre at vi har langsiktige perspektiver i tankene når vi foreslår kandidater,» sier Johansen.
Innspill fra eiere
En viktig del av sentral valgkomités arbeid er å sørge for at styret og andre verv blir representativt med hensyn til kompetanse, kjønn og geografi.
-Vi ønsker et styre som har gode samarbeidsevner og utfyller hverandre på tvers av ulike kompetanseområder. For å oppnå dette, er det avgjørende å ha en bred sammensetning av kandidater fra hele landet. Vi er åpne for innspill fra alle eiere, og vi oppfordrer spesielt distriktsråd og andre tillitsvalgte til å spille inn kandidater, forklarer Johansen.
Komiteen har gjennom årene opparbeidet seg en omfattende kandidatbase, men de søker også kontinuerlig etter nye forslag for å sikre fornyelse. Kandidatene som spilles inn blir liggende i databasen og blir vurdert også i framtida.
Lokale valgkomiteer – et fundament for godt samarbeid
I tillegg til sentral valgkomité er lokale valgkomiteer spredt over hele landet, hvor de jobber for å foreslå kandidater til årsmøteutsendingene. Arbeidet starter tidlig på høsten for å finne og rekruttere tillitsvalgte.
-Lokale valgkomiteer er en viktig del av Felleskjøpets demokratiske struktur. Tillitsverv i Felleskjøpet er noe som løftes fram som meningsfullt og lærerikt. Det gir folk muligheten til å skape relasjoner, bygge nettverk og være med på å påvirke selskapet de selv er eiere av, sier Vegard Braate, konserndirektør medlem i Felleskjøpet Agri
Meningsfylt verv
-Jeg har et brennende engasjement for Felleskjøpet og landbruket, og det er spennende å være med på å plukke ut kandidater som skal være med på å styre selskapet videre, sier Johansen.
Som fulltidsbonde på gården Øvre Berger i Nordre Follo, er det for han meningsfylt å kunne bidra til også andre ting enn gårdsdrifta.
-Jeg har tidligere vært både årsmøteutsending, distriktsrådsleder og første vara til styret i tre år, og det har gitt meg god kjennskap til selskapet, forklarer han. Rollen som leder av sentral valgkomité innebærer mye ansvar, men Johansen understreker at de åtte i komiteen jobber som et team, hvor de utfyller hverandre godt.
Mot en spennende høst
Arbeidet i valgkomitéene intensiveres utover høsten, med mål om å ha en ferdig innstilling klar til eiermøtene som begynner i februar.
-Vi oppfordrer alle eiere og tillitsvalgte til å komme med innspill på kandidater og delta aktivt i den demokratiske prosessen som sikrer at Felleskjøpet fortsetter å være en sterk og relevant aktør i norsk landbruk, sier Braate.