At Vetle var nominert til Årets unge bonde i 2024 er ikke overaskende. Med sin evne til å se muligheter i utfordringene landbruket byr på, ble han stemt helt fram til finalen i kåringen som Felleskjøpet, Norges Bygdeungdomslag og Mac Donalds står bak.
Motiverende å være finalist i Årets unge bonde
Bonden visste ingenting om nominasjonen før han ble oppringt og fikk beskjed om at han var semifinalist. Deretter var det folkets stemmer som avgjorde at han gikk videre til finalen
– Det var stas å være finalist! Det har vært en fantastisk opplevelse og en skikkelig motivasjonsboost, sier Vetle.
Han trekker fram det sosiale som en viktig del av opplevelsen ved å være med på Årets unge bonde.
– Jeg har blitt kjent med mange likesinnede og flinke folk, noe som i seg selv er veldig motiverende. Jeg var på finalen på Dyrsku’n sammen med kollega Jan Erik Gråmen og det var utrolig moro, forteller han fornøyd.
Han understreker at kåringen har gitt ham muligheten til å møte andre unge bønder, dele erfaringer og finne inspirasjon til videre arbeid på gården.
Tok over gården som 19-åring
Vetle er blant de yngste som har tatt over gård. Avgjørelsen ble tatt over natta på grunn av en familesituasjon.
-Jeg hadde allerede jobbet mye hjemme på gården og visste hva jeg gikk til. På den tiden hadde mange av vennene mine fortsatt skolegang foran seg, mens jeg hadde gått bygg og anlegg og jobbet med maskiner. Jeg kom hjem en torsdag og tok over gården på fredag – det var en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, forteller han.
Vetle mener det er flere fordeler med å ta over gården tidlig.
– Jeg hadde ingen familie å forsørge ennå, og det gjorde overgangen enklere. Det ville nok vært vanskeligere å legge om til så mye arbeid hvis jeg hadde hatt en annen jobb og et familieliv først. Nå har jeg ikke prøvd noe annet, men jeg trives veldig godt med gårdsdrift og miljøet her oppe.
Sterkt fellesskap i maskinlaget
Vetle er en del av Bæverdalen maskinlag, hvor tre gårdsbruk samarbeider tett. Fellesskapet har blitt en uvurderlig støtte i det daglige arbeidet.
– Vi snakker sammen på telefonen hele tiden – morgen, kveld og helg. Hvis det oppstår et problem, ringer jeg naboen, og han kommer med en gang. Det er utrolig verdifullt å ha et slikt nettverk. Problemer blir mye mindre når man står sammen, både fysisk og psykisk, understreker bonden.
Fredag er en sosial dag for laget, med felles lunsj for alle.
– Det er veldig sosialt og bra. Jeg setter stor pris på det naboskapet vi har her, sier Vetle.
Fra rundballer til silo med selvgående finsnitter
En av de største endringene Vetle har gjort, er overgangen fra rundballer til silo, en beslutning som har revolusjonert driften både økonomisk og praktisk.
– Vi så hvor arbeidsbesparende silo kunne være og bestemte oss for å investere i en selvgående John Deere finsnitter gjennom maskinlaget Bæverdalen. Vi solgte rundballepressene våre, dannet et AS og kjøpte finsnitteren brukt. Det var et enkelt regnestykke som raskt viste seg å lønne seg, forteller han.
Med finsnitteren kan laget høste 400 dekar på én dag og legge alt i silo dagen etter. Dette gir jevn kvalitet på grovfôret, noe som igjen gir bedre resultater i produksjonen.
– HarvestLab-teknologien på finsnitteren gir oss mulighet til å ta prøver av grovfôret fortløpende. Vi får dermed bedre kontroll over kvaliteten, noe som er avgjørende for å oppnå de beste resultatene. Økonomisk har vi også spart betydelige beløp gjennom samarbeidet.
Maskinlaget, som består av fire gårdbrukere, samarbeider om alt fra finsnitter til såmaskiner og traktorer. For Vetle har dette ikke bare vært lønnsomt, men også en viktig sosial støtte.
–Samholdet betyr utrolig mye, gjentar han.
Innovasjon og samarbeid for framtida
Vetle har også tatt i bruk ny teknologi som Nofence, et digitalt gjerdeløsning som gjør det mulig å utnytte beiteområdene bedre. Han investerer fornuftig, samtidig som han er opptatt av å være økonomisk bevisst i en tid hvor landbruket står overfor store kostnader knyttet til blant annet strøm og renter.
– Jeg har troen på framtida, men det må være liv laga for familielivet. Vi trenger ikke bli rike, men det må være bærekraftig. Selv fikk jeg mitt første barn tidligere i år, og det gjør at jeg verdsetter fleksibiliteten som bondelivet gir enda mer.
Vetle oppfordrer unge til å våge å prøve seg i landbruket, men påpeker at det er viktig å være sikker på at man virkelig ønsker det.
– Man må trives med det man gjør, for det er mye arbeid. Samtidig er det viktig å fokusere på det positive – friheten, mulighetene og fellesskapet. Jeg tror på samarbeid og på å dele erfaringer. Det kan også gjøre avgjørelsen om å ta over gård lettere å tenke at nå skal jeg gjøre dette for en periode. Å tenke at man skal ta over å gjøre det samme for resten av livet, kan bli for stort å tenke på,
Meningsfult med matproduksjon
Generasjoner må være rause med hverandre og spille hverandre gode. Vær også raus med deg sjøl og del det du tenker på med andre, er bondens beste råd for en god hverdag.
-Det er også utrolig meningsfullt å drive med matproduksjon. Mat må vi jo ha, avslutter han.
– Finsnitteren har vært en gamechanger, både for økonomien og for arbeidsmengden vår. Samarbeidet gjør oss sterkere, mer effektive og det er veldig sosialt, forteller Vetle.