Som tidligere jagerflyver og senere leder av Norske SAS-Flygeres fagforening, har Lippestad hatt en karriere som favner bredt.
Vi møtte Felleskjøpets nye styremedlem for å høre hva som motiverer og hvordan han ser han på sin rolle i bondesamvirket.
Gårdsliv i blodet
Lippestad og kona bor på gården Huul i Hobøl, hvor han selv vokste opp. De har tre voksne døtre som har flyttet ut.
Gjennom oppveksten fikk han første møte med landbruket.
-Jeg var med på gården fra jeg var liten, kjørte tømmer i skogen og hjalp til med onninga, forteller han.
Likevel var det aldri en selvfølge at han skulle overta gården.
-Faren min var ikke så gammel, så det var viktig at jeg tok utdannelse. Jeg ble grepet av utfordringen ved å bli jagerflyver, og da jeg fikk sjansen, tok jeg den, forteller han.
Fra jagerfly til gårdsdrift
Lippestad fullførte sin utdanning som jagerflyver i USA og gjorde karriere i Luftforsvaret en karriere han avsluttet som oberstløytnant og sjef for jagerflykontoret i Luftforsvaret etter18 års tjeneste.
-Å fly jagerfly er spektakulært, det er ingen ting jeg vet om som kan sammenlignes med det. Det krever disiplin, respekt for risikoen og struktur, noe jeg lærte enormt mye av og har hatt med meg i alt jeg har gjort videre" sier han med et smil.
Etter sin militære karriere flyttet han tilbake til Hobøl hvor familien overtok gården.
Vi har drøye 400 mål med jord hvor vi dyrker såkorn på kontrakt med Felleskjøpet. Pluss 900 mål skog. Det er nok til å holde meg opptatt, men ikke nok til å leve av alene. Derfor har jeg alltid hatt en jobb ved siden av, forteller han.
Engasjement i Felleskjøpet
Etter å ha avsluttet sin militære karriere, startet Lippestad som pilot i SAS. Han ble raskt involvert i fagforeningsarbeid og ledet Norske SAS-Flygeres Forening i mer enn 10 år. Han ble etterhvert også valgt til ansattrepresentant til SAS konsernstyre for de mange tusen norske ansatte. Et styreverv han har hatt i mer enn 10 år og fortsatt innehar
-Det har vært mange kriser og krevende arbeid og det har gitt verdifull erfaring, sier han.
Da valgkomiteen i Felleskjøpet tok kontakt og spurte om han ville stille til valg som styremedlem, var det denne erfaringen som gjorde ham til en attraktiv kandidat.
-Jeg ble nok ikke valgt fordi jeg er den flinkeste bonden smiler han, men fordi kompetansen min kan være nyttig for Felleskjøpet, Som styremedlem handler det om å støtte ledelsen, korrigere kursen når det trengs, og bidra til god økonomi for eierne. Det er ledelsen som driver bedriften, men vi i styret skal sette kursen og sørge for at ledelsen har de beste forutsetningene for å lykkes. Dette er arbeid jeg har erfaring med og ser fram til å bidra til i samvirket, forklarer han.
Respekt for bønder
Lippestad har møtt mange bønder rundt om i landet og trekker fram ydmykheten han har for de som driver gård på heltid og kunnskapen deres.
-Jeg har enorm respekt for de bøndene som driver under krevende forhold, for eksempel de på Vestlandet som ofte har små jordteiger, driver en familiegård med dyr og må jobbe 24/7 på gården for å få endene til å møtes. Uansett er de ofte veldig positive og satser tøft. Det er en av de tingene som har gjort mest inntrykk på meg og som motiverer meg til å jobbe for bønders arbeidshverdag, sier han.
Framtida for norsk landbruk
Lippestad er optimistisk med tanke på fremtiden for norske bønder.
-Fokuset på beredskap, ren mat og bærekraft er noe som spiller godt sammen med den norske bondens ønsker og styrker. Jeg tror at hvis vi er gode på å forvalte dette, vil vi være førstevalget for både forbrukere og samfunnet som helhet, forteller Lippestad.
Likevel er han opptatt av bevissthet og handlekraft rundt et større press på kostnader i landbruket og et synkende antall bønder. Lippestad trekker fram viktigheten av å stå sammen som viktigere enn noensinne.
HMS og struktur
Som flyver er Lippestad ekstra opptatt av sikkerhet, noe han også tar med seg inn i sitt arbeid på gården og i styret.
-Alt bør ha rutiner, sjekklister og dokumentasjon. Det er avgjørende for sikkerheten, både i luftfarten og på gården og det vet jeg er viktig i Felleskjøpet også, sier han.
Samhold og samarbeid
Til slutt understreker Lippestad viktigheten av samhold i landbruket.
-Samvirket er en stor gjeng som er helt avhengige av hverandre. Det er styrken i fellesskapet som gir oss makt, og det er den makta vi må forvalte klokt. Vi må jobbe sammen, ikke mot hverandre, hvis vi skal lykkes som bønder i Norge.
Med sin unike bakgrunn fra styrearbeid i konsern og dype engasjement for både landbruk og fagforeningsarbeid, er Jens Lippestad et verdifullt medlem av Felleskjøpets styre. Han ser frem til å fortsette arbeidet med å støtte norsk landbruk, samtidig som han også kan nyte livet som nyslått bestefar og bonde i Hobøl.
KUNDE:Jens Lippestad har kjøpt korntørke av Felleskjøpet Agri, her representert ved Dyre Tangnes Saxrud, salgskonsulent I-mek på korn i Sarpsborg. Dyre har levert korntørka og var innom på oppfølging da vi var på besøk.