Borgny Kjølstad Grande er en av de to nye i konsernstyret, som ble valgt av årsmøtet i Felleskjøpet Agri i april. Jens Lippestad er den andre. Styret, som består av 8 medlemsvalgte og fire ansattvalgte, 6 kvinner og 6 menn fra ulike kanter av landet, arbeider med de store og strategiske spørsmålene. Styreleder Anne Jødahl Skuterud er den mest synlige gjennom året. Hun legger fram årsmelding og regnskap for årsmøtet, mens styremedlemmene først og fremst er synlige på eiermøtene.
Tyngre politisk
– Et styre bør bestå av forskjellige typer for å gjøre en god jobb. Hvordan er Borgny mest ulik de andre 11?
«Tyngre politisk» er merkelappen den tidligere Sp-ordføreren i Grong i 2019-23 setter på seg selv. I ordførerrollen måtte hun håndtere både langsiktige planer og vanskelige lokale vurderinger uten fasitsvar, som da Grong måtte stenge i 2020. – Covid var lærerikt. Vi handlet ut fra den informasjonen vi hadde, og det så litt tullete ut etterpå, sier 45-åringen. Hun var fylkesleder i Nord-Trøndelag Bondelag i 2017 – 2019, og har hatt to perioder i fylkestinget før det. Et par dager før årsmøtet i Felleskjøpet Agri var hun ferdig i den sentrale valgkomiteen i Nortura.
Ikke typisk FK-gård
– Gården er ikke en «typisk Felleskjøpet-gård». Det drives ikke veldig intensivt, men Felleskjøpet er en viktig faktor, og vi har en sterk samvirkefølelse, sier ammekubonden, som kjøper tonnvarer fra Felleskjøpet i Namsos og butikkvarer fra Grong Innkjøpslag, som har samarbeidsavtale med Felleskjøpet.
– Vi kjører ikke Rolls Royce, sier Borgny. Hun har en blå traktor siden verkstedet i bygda representerte merket til kjeden ble nedlagt. Men den første traktoren hun kjøpte, og fortsatt har, er gul og grønn.
FØRSTE TRAKTOR: En John Deere 9200 S fra 1996 var Borgnys første traktor.
Sammen med ektefelle Åge Guddingsmo, – «en omskolert gartner fra Stiklestad som forklarer blomstene i hagen», og et godt støtteapparat av foreldre og svigerforeldre, tar familien seg av 43 kalvinger i året med tilhørende fôrproduksjon på gården Tømmerås på Mediå.
– Ammekua går i pluss på grunn av at vi har holdt kostnadene nede, bygget billig, gjort mye sjøl og brukt lang tid på å bygge opp besetningen, mens vi har hatt annen jobb ved siden av. Det vanskelig å få opp kjøttprisen, så vi blir avhengige av tilskuddet. Det blir sårbart, så full jobb ved siden av er et beredskapstiltak, sier Borgny, som var landbruksrådgiver før ordførerjobben.
Åge har en master i energifysikk og 50% stilling som lærer. Borgny, som har en master fra NLH i økonomi, ressursforvaltning, organisasjon og ledelse, er ny prosjektleder for Bygdevekst i Indre Namdal.
Prosjektleder for politikk i praksis
– Vi skal lage regjeringens nye distriktspolitikk i praksis. I de tre neste årene skal vi bidra til økt bosetting, tilgang på kompetent arbeidskraft og fremtidsrettet næringsutvikling i Røyrvik, Namsskogan, Lierne og Grong. Vi skal jobbe med 7 ulike delmål for å lage liv og røre i lokalsamfunn med boligutvikling, rekruttering, desentraliserte studieløp, kollektivtrafikk og smart mobilitet og få til samfunnsutvikling i stedet for å være bakpå, sier prosjektlederen, som synes det er kjempeartig å sette i gang med nybrottsarbeidet, som også skal bidra til vekst i landbruksnæringa. De fire kommunene signerte avtalen med Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) og Trøndelag Fylkeskommune i april med 18 millioner statlige kroner over tre år. Det kan trenges, for i Røyrvik er det nesten ikke født barn de siste par årene, mens Grong kommune har et årlig snitt på rundt 20 barnefødsler. Selv har Borgny og Åge bidratt med tre barn. Den nykonfirmerte dattera på 15 har bakt kanelsnurrer til kaffen, mens tanksen i hagen er bygget av gutta på 8 og 13.
Godt mottatt i Felleskjøpet
Det nye styremedlemmet synes det var spennende å bli spurt av valgkomiteen, og intervjurundene som fulgte var gode. Så ble det årsmøte, de to første styremøtene er gjennomført, og de to nye styremedlemmene har møtt hele konsernledelsen. – Vi har blitt veldig godt mottatt, kollegiet er fint, møtene har vært lærerike, og jeg er imponert over mange flinke folk i organisasjonen, sier Borgny, som tidligere ikke har vært engasjert i Felleskjøpet. Men hun har tidligere samarbeidet med Felleskjøpets organisasjonssjef i Trøndelag, Kristin Wibe, fra vervene som nestleder og leder i fylkesbondelaget.
Har stor tro på diskusjoner
– Hva vil du gjøre i Felleskjøpet?
– Vi må skape forståelse for at samvirke trengs i hele landet. Hvis samvirke ikke er der, har mange ikke noe alternativ. Og så må vi tjene penger, drifte godt, tenke beredskap og ikke være avhengige av andre faktorer. Først og fremst må vi være for bonden. Vi kan godt tjene penger på forbrukerne, men det må ikke komme i veien for bonden, mener Borgny. Hun føler seg ydmyk i forhold til styrearbeidet, og ser at styret er avhengig av tillit til at det som blir sagt der blir internt. Samtidig ser hun at det er behov for diskusjoner, og at styremedlemmene er viktige lytteposter i medlemsdemokratiet.
– Styret må se helheten og håndtere dilemmaer i samvirket, der det er viktig å få med alle, både de store og de små, og bønder over hele landet. Det blir viktig at vi får med oss de aktive bøndene, de som har skoa på, ikke bare de som er mest kritiske og de som har best tid. Vi må bruke de arenaene og kanalene vi har. Jeg har telefonen på, så folk må gjerne ringe!
Gleder seg til eiermøter
– Det går fort mot februar. Hvor vil du reise for å møte eierne?
– Jeg er opptatt av Nord-Norge og reiser gjerne til Finnmark, hvor det er langt mellom gårdene. Landbruket er viktig for Norge som nasjon, for vår beredskap, som jeg ser i Indre Namdal, hvor problemet ikke er nedbygging, men gjengroing. Det pågår en stille nedlegging, som er en krise vi ikke ser. Om fem år kommer mange generasjonsskifter, som gir noen nye muligheter. De er det viktig at noen ser, sier Borgny, som også gjerne vil bli kjent med folk og problemstillinger i hele Felleskjøpet.
GIR ENERGI: - Å arbeide med ammekua gir energi, sier Borgny Kjølstad Grande.