08.11.2024 | Håvard Simonsen

«Makan til ekte, ujålete og jovial type...», heter det i en av de utallige positive postene om Baldishol på Facebook. Han har over tusen flere følgere på Instagram etter at programmet begynte å rulle. Det har kommet hundrevis av meldinger på telefonen fra kjente og ukjente, og ikke én har vært negativ.

– Litt av en jobb å pleie fansen?

– Ja, det er det jeg driver med om dagen, ler Ole. – Jeg prøver å svare på alle og sitter mye på kveldene med meldinger.

Før oss var VG og Dagbladet på besøk. Rett etter stilte han opp for Hamar Arbeiderblad. Deretter sto TV Norge og TV2 i kalenderen. For å nevne noen... Alle skal ha sin bit av folkehelten fra Tropp 3.

John Deere-bule

Da er det godt å kunne trekke seg tilbake til det han selv kaller John Deere-bula han har rigget til i kjelleren på hovedhuset på Baldishol. Bare sitte og kope. Logge av og rett og slett ikke gjøre noen ting. Kanskje bortsett fra å stelle litt med alle John Deere-modellene, som fyller hyller og skap i bula.

– Hvor mange har du?

– Nei..., da må vi telle. Jeg tenker ikke på slikt.

Vi kom aldri til tellinga. Ole forteller at han har fått tak i de fleste av de utrolig fine modellene på Finn. – Det er dyrt å kjøpe traktor, men billigere å kjøpe modeller, smiler han.

– Du må se på salongbordet, sier faren Ole Simen, og rydder unna det som ligger der. Bordplata er preget av en stor John Deere-logo, omhyggelig og nøyaktig skåret ut av Ole for noen år siden.

720x575 Baldishol_20241024_2.jpg

BULA: I kjellerbula har Ole en unik modellsamling og han har skåret ut John Deere-logoen på salongbordet.

– Du er skikkelig John Deere-fan?

– Jeg er litt hekta, ja!

I 2015 var han og faren på en skikkelig John Deere-tur til USA sammen med Felleskjøpet. Her var de på motor-, traktor- og treskerfabrikkene, besøkte hovedkontoret i Moline, Illionois, og smia der John Deere laget sin første plog i 1837.

720x500 Baldishol_20241024_5.jpg

HEKTA: – Jeg er litt hekta, ja, innrømmer Ole Baldishol og forteller at det alltid har vært John Deere på hjemgården på Nes.

Familiebedrift siden 1600-tallet

Baldishol kan imidlertid vise til lengre historie enn John Deere. Gården ligger ved Mjøskanten på Nes i Ringsaker og har vært i familien siden midten av 1600-tallet. Går alt etter planen, blir Ole 10. generasjon som fører den videre når han tar over om 3-4 år. Han har agronomutdanning fra Jønsberg VGS og jobber for tida som snekker.

– Det er ikke mange bedrifter som har vært i familien siden 1600-tallet. Mange av storgårdene rundt her har vært på handel opp gjennom tidene, men her har det gått på det jevne, forteller Ole Simen, ikke uten en viss stolthet i stemmen.

– Så Ole, du har det i genene – en fyr med beina på bakken?

– Prøver det, da!

720x1047 Baldishol_20241024_11.jpg

HISTORISK: Ole og faren Ole Simen ved innkjøringa til Baldishol, en av de virkelig historiske gårdene på Nes som har vært i familien siden 1600-tallet.

John Deere siden 1960-tallet

Det er heller ikke mange gårder i Norge der John Deere har vært eneste traktormerke i 60 år. Men på Baldishol har de holdt seg til grønt og gult siden Oles bestefar kjøpte den første da en bilforhandler på Tingnes begynte å selge John Deere-traktorer på midten av 1960-tallet, lenge før Felleskjøpet fikk agenturet. Her ligger også kimen til Oles lidenskap for merket.

– John Deere har alltid vært her, sier han.

I tråd med nøkternheten de praktiserer, har de aldri hatt mange traktorer, selv om drifta i dag er 850 dekar med korn og oppfôring av 35 000 kalkuner i året. På gården er det nå en 2023-modell 6155R, en 2011-modell 6430 og en nylig innkjøpt 2130 fra 70-tallet, som for det meste står i skruen i korntørka. De har også en W540 Hillmaster tresker fra 2013, samt en John Deere-klipper til det store plenarealet på gården.

Ville utfordre seg selv

Tre tusen meldte sin interesse da TV2 søkte etter «vanlige folk» til Tropp 3-sesongen av «Kompani Lauritzen». På eget initiativ og pushet av lillesøster Martha søkte Ole med et klart mål.

– Jeg ville komme meg litt unna og utfordre meg sjøl sosialt. Treffe nye folk. Hvis du ikke vil møte folk, trenger du ikke treffe noen slik vi bor her. Folk rundt meg sier de har merket en endring etter programmet. Jeg tror jeg har blitt mer utadvendt og ser folk på en annen måte, sier han.

Etter første casting og nye møter med produksjonsteamet, ble han valgt ut som en av de 22 som deltok på «sesjon» på Oscarsborg. Herfra ble han plukket ut som en av de ti som fikk fullføre «tjenesten» på Bømoen på Voss.

– Jeg tar med meg opplevelser og kunnskap. Jeg lærte hele tida noe underveis. Dette er et veldig bra opplegg laget for TV-skjermen, og viser noe av det beste Norge har å by på. Det har vært veldig artig å være med, sier han.

Inviterte alle hjem

– Hva var mest krevende under innspillinga?

– Høydeøvelsene. Jeg liker meg ikke i høyden og der fikk jeg utfordret meg ganske mye. Det var mange oppgaver der vi måtte samarbeide, noe som gikk bedre enn jeg hadde frykta.

Ole har fått mye kred for å være hjelpsom og støtte de andre deltakerne. I sommer ba han også hele gjengen hjem til Baldishol.

– Det var den ene helga det var sommer i sommer. De fikk omvisning på gården og vi kjørte vannski på Mjøsa. Jeg tror de koste seg, sier Ole.