Han burde vite hva han snakker om. Kornbonden utenfor Stavern skrev hovedfagsoppgave nettopp om sentrifugalspredere da han studerte på daværende NLH. Nå gjødsler Bjerkholt med «kompaktutgaven» av Kvernelands presisjonsspreder GEOSPREAD.
– Jeg var ute etter en slik spreder, sier Bjerkholt, som har 290 dekar med korn. I fjor var han en av de aller første i Norge som tok i bruk en Kverneland Accord CL GEOSPREAD. Det er en mindre utgave enn Accord TL, men med de samme mulighetene til presisjonsgjødsling med veieceller og GPS-styrt seksjonsstengning.
Norske forhold
– Kverneland CL GEOSPREAD er en mellomstor spreder som i mange tilfeller passer godt til norske forhold. Denne utgaven gir flere mulighet til å utnytte fordelene med presisjonsgjødsling. Ved å få ut eksakt riktig gjødselmengde og unngå overlapping kan man øke lønnsomheten både i korn- og grasproduksjon, sier kategorisjef for redskap i Felleskjøpet, Arne Lilleengen.
Sprederen kan romme fra 1100 til 2450 liter. Arbeidsbredden varierer fra 10 til 24 meter og kan justeres både manuelt og automatisk. Sprederen kan via ISOBUS koples til Kvernelands egne IsoMatch Tellus-skjermer eller terminalen i traktoren, og GPS-signaler styrer spredebildet ned til to meters seksjoner. Slik oppnår man en jevn og nøyaktig gjødseltildeling også på vendeteiger og i kiler. Gjødselforbruket kan reduseres med 5-10 prosent, mest på små og uregelmessige skifter.
God erfaring
Bjerkholt har koplet sin GEOSPREAD til skjermen i en John Deere 6125R med autostyring. Etter å ha fått starthjelp fra Felleskjøpets folk i Larvik, har han bare gode erfaringer etter to sesonger med sprederen.
– Jeg har full jobb ved siden av gården og er avhengig av utstyr med bra kapasitet og som fungerer når jeg skal bruke det, sier Bjerkholt. Han har én ekstra karm på sprederen som passer godt til å fylle to storsekker selv om den ikke er helt tømt.
Bjerkholt legger ikke sprøytespor, men lar autostyringen på traktoren ta seg av den saken. Han kjører med 15 meter avstand som også passer til hans Kverneland iXter-sprøyte.
– Jeg har fine skifter, men nesten ingen har bare rette kanter. Nå er det bare å taste inn mengde og bredde på skjermen, så ordner autostyringen og sprederen resten. Jeg ser på skjermen hvor det er gjødslet, noe systemet selv holder orden på. Det gjør det enkelt å vite hvor du skal begynne igjen etter å ha fylt sprederen på nytt. Jeg registrere at sprederen åpner opp når jeg kommer tilbake i en sving eller kile hvis det er en glippe som ikke har fått gjødsel. Jeg er også godt fornøyd med kantsprederfunksjonen, forklarer Bjerkholt.
Bjerkholt dyrker både vår- og høstkorn og i år har han havre og rug. Han delgjødsler alt.
Presisjon i potetåkeren
Også i en annen Stavern-bonde, Arne Uglehus, kjører CL-utgaven av GEOSPREAD.
– Når vi skulle bytte til ny gjødselspreder, var det naturlig å velge en som regulerer seg selv og som passer til sprøyta vår, sier han.
Arne Uglehus sikrer presis tildeling av gjødsel i sine potetåkre med GEOSPREAD'n. Foto: Håvard Simonsen
Uglehus driver 850 dekar, hvorav 200-250 dekar er poteter og resten korn. Uglehus har ikke gjødselaggregat på potetsetteren. Han bredsprer mineralgjødsla før setting og får nå en presis tildeling med GEOSPREAD'n. Også Uglehus styrer sprederen fra terminalen på sin John Deere 6130R med autostyring, og har 21 meter spredebredde.
– Normalt gjødsler vi potetene tre ganger i løpet av sesongen, én før setting og to under veksten. Vi er nå sikre på at potene får samme jevne spredebilde, og det ser bra ut i åkeren, sier han. Uglehus delgjødsler også alt kornet og ser samme jevne resultat der.
En av Uglehus' erfaringer er at man bør være oppmerksom når det begynner å bli lite gjødsel igjen i sprederen.
– Dersom det ikke er fylt helt likt med gjødsle, eller gjødsla har forskjøvet seg under kjøring, kan det være nokså stor forskjell på innholdet i de to brønnene. Man må derfor passe på at det ikke går tomt på ene siden, sier han, og skulle ha ønsket seg en sensor som varslet om dette.