04.09.2019 | Camilla Mellemstrand, Felleskjøpet

Skjærebordet på den den nye S790i Hillmaster-treskeren til kornprodusent og kalkentreprenør Jan Morten Hokstad er 30 fot. Omtrent like bredt er gliset hans. Skuronna er alltid morsom, men i år er det litt ekstra stas på alle måter. Værgudene har samarbeidet fra vår til høst, de tette gyllengule kornåkrene er en fryd for øyet og for bare to uker siden kom en grønn og gul skjønnhet til gards med lastebil fra fabrikken i Tyskland. Bonden selv ble invitert til fabrikken for å se at treskeren var akkurat slik han ville ha henne, før den ble sendt til Trondheims grønnsakhage, Frosta.  

Kjørespak og autostyring 

- Den er helt fantastisk. Innfrir alle forventninger. Jeg hadde aldri trodd det kunne være så artig å treske. Den takler både store avlingsmengder og åkre med skikkelig legde. I går treska vi 17 tonn på under en halvtime, smiler Hokstad.

Den lydisolerte hytta lukter nytt. Det er så reint at du kan gå med hvite sokker der inne. Med et tastetrykk på CommandPro-kjørespaken kan kornbonden enkelt heve og senke skjærebordet, avhengig av hvordan åkeren ser ut og hva slags stubbehøyde han ønsker seg. Fremdriftshastigheten reguleres automatisk i forhold til motstanden i åkeren.  

- Siden vi kjører med autostyring trenger jeg ikke konsentrere meg så mye om skjærebordet, men kan heller følge med på at innhøstinga går bra. Når vi kjører med AutoTrac får vi utnyttet skjærebordsbredden optimalt. Når en åker er nesten ferdig treska står vi igjen med en stripe som er nøyaktig like bred som skjærebordet. Det hadde vi aldri fått til manuelt, sier kornprodusenten.   

UTNYTTER SKJÆREBORDET: Fordi Hokstad har autostyring på treska, får han utnyttet skjærebordsbredden optimalt. Her har autostyringa satt igjen en stripe midt i åkeren, som er akkurat like bred som skjærebordet.

Kapasitetsutfordring 

- Bli med en runde, sier han og spretter opp den grønne stigen i lette steg. 

Augustbrisen har fått bort det siste av nattedoggen og det er nesten optimale forhold for tresking.  

-  Haha. Folk lurer jo på om jeg er riktig vel bevart, men det har jeg vel bevist for lenge siden at jeg ikke er, humrer bonden.  

- Selv om det er et visst element av galskap knyttet til å kjøpe en sånn maskin, er det ingen tvil om at vi hadde behov for kapasitetsøkning. Det er ikke bare bare å få treska 5000 dekar mellom regnbygene her i Trøndelag, ler Hokstad.   

Kapasitetsutfordringene var årsaken til at den fire år gamle treskeren av typen W550 Hillmaster med 22 fot bredt skjærebord ble solgt til en kollega i nabobygda.  

-  Vi har vel omtrent en tredjedel av høstedøgnene dere har på Østlandet her i Trøndelag. Da må vi ha kapasitet. Verken jeg selv eller kundene mine fikk høsta akkurat da vi ønska med den forrige treska. Det føles veldig bra å ha økt kapasiteten, sier Hokstad. 

Han driver 2000 dekar selv, og leietresker i tillegg for sju-åtte andre.  

Galskap i generasjoner 

Galskap eller ikke. Man kan vel så gjerne kalle det lidenskap og entusiasme. Kjærligheten til landbruksmaskiner ser ut til å gå i arv. Sønnen Oliver har, tross sin unge alder, allerede vært med på både John Deere-tur til USA og på tur til John Deere fabrikken i Tyskland. Selv om han bare er 15 år, har han hatt utallige timer i både traktor og tresker. Når han skal konfirmeres neste helg, er både traktoren og treskeren helt selvfølgelige elementer i konfirmasjonsbildet.     

Kontinuerlig avlingsregistrering 

Treskeren måler kontinuerlig avling og fuktighet i kornet. Det betyr at man kan følge med på både avlingsmengde og vannprosent når man kjører, men man kan også få ut et kart med ulike farger som viser hvordan avlingsmengdene og vannprosenten varierer innenfor et skifte. I går høsta Hokstad opptil 900 kilo bygg per dekar. Nå forteller skjermen at avlingsnivået ligger rundt 700 kilo per dekar.  

AVLINGSREGISTRERING: Treska registrerer kontinuerlig avlingsmengde og vannprosent. Når et skifte er ferdig treska, kan Hokstad få ut kart med ulike farger som viser hvordan avlingsmengden varierer innad på skiftet. Kartet kan brukes til å lage tildelingsfiler for eksempelvis presisjonsgjødsling.

- Kontinuerlig avlingsregistrering gir store muligheter for bedre agronomi i form av mer presis tildeling av gjødsel og kalk. En av bøndene Jan Morten tresker for, har akkurat kjøpt gjødselspreder med seksjonsavstengning og har dermed mulighet for å gjødsle ulikt på ulike deler av skiftet. Har man slike muligheter, kan avlingskartet fra treskinga brukes til å lage tildelingsfiler for gjødselsprederen, sier salgskonsulent Lars Petter Husby.

Også han synes det var en langt over gjennomsnittet morsom dag på jobben den dagen han solgte sin første S790i. Nå gleder han seg til, i samråd med bonden, å bli enda bedre kjent med maskinen og de mulighetene den byr på.  

- Som kalkentreprenør ser jeg at man med slike tildelingsfiler har potensial for å spre kalk på en mer presis måte, sier Hokstad. 

Selv har han ikke overgjødsla årets korn i det hele tatt i år. Fra lokale svineprodusenter som mangler spredeareal får han grisemøkk som pløyes ned enten høst eller vår. Startgjødsel fikk kornet da det ble sådd med en Rapid såmaskin.  

- Jeg er veldig heldig som har tilgang på så mange ulike forgrøder. Fordi det er så mange grønnsaksbønder her i bygda, trenger jeg ikke dyrke korn etter korn etter korn. Jeg bytter jord med folk som dyrker både potet, løk, gulrot og salat slik at jeg får til et godt vekstskifte, forteller bonden.  

Kort vei til mottak    

Kornet som treskes og havner i den elleve kubikk store tanken, tømmes etter hvert opp i åtte containere som kjøres med John Deere 6250R med krokhenger til kornmottaket. Hokstad har en gammel kaldluftstørke på gården, men denne brukes bare unntaksvis. Med det som omtrent må være norgesrekord i kort vei til kornmottaket er det like greit å levere direkte, synes bonden. Kornmottaket er Hokstads nærmeste nabo. Det ligger så nære at han ikke trenger å bestille kornlevering i Min gård, men heller stikker bort og tar morgenkaffen når levering skal avtales.  

- Jeg er veldig heldig som har så kort avstand til mottaket. Det gjør logistikken mye enklere, sier kornbonden.  

God oppfølging 

Hokstad er svært fornøyd med servicen og oppfølgingen han har fått av Felleskjøpet i forbindelse med kjøpet av S-treskeren. Både selgeren og relevante teknikere og mekanikere har tilgang til programvaren på treskeren, slik at de kan sjekke innstillinger og gjøre nødvendige oppdateringer fra sitt egen kontor. På de to ukene Hokstad har hatt treskeren har det likevel ikke vært mangel på besøk.  Selgeren vært innom to ganger, mens Felleskjøpet-mekanikere har vært innom tre ganger. Ikke fordi noe har vært galt, mest fordi også de er langt over gjennomsnittet gira på ny teknologi og på at kundene skal ha en best mulig opplevelse.

Hokstad har ikke bare flaks med umiddelbar nærhet til kornmottak, han har også kort vei til Lars Stokke, som er teknisk ansvarlig for treskere i Felleskjøpet Agri.  

- Selv om han reiser rundt i hele landet, er det enklere når han bor i nærheten. Vår lokale mekaniker Sigmund Nilssen på Levanger er også veldig engasjert og flink, sier Hokstad.  

FORNØYDE: Det er litt usikkert om det er salgskonsulent Lars Petter Husby eller kornprodusent Jan Morten Hokstad som er mest fornøyd med å ha fått en stor S-tresker til Frosta.

Nå skal han tippe noe flere lass på mølla, så skal han treske videre, sannsynligvis langt inn i den trønderske solnedgangen.  Det er i treskeren han har aller mest lyst til å være på denne tida av året.  

- Det er nesten så jeg må håpe på litt regn, for jeg er ikke helt ajour med konfirmasjonen, smiler den fornøyde matprodusenten, før han setter kursen for nye bugnende byggåkre.

 

[Publisert 04.09.2019]