Høstkorn, vårkorn, raps eller åkerbønner – til samtlige vekster er det Väderstad Swift-kultivatoren som gjør jordarbeidingsjobben hos Wetlesen.
– Selv om vi kjører den djupt, sørger den tette tindeavstanden og det store antallet tinder for at resultatet nesten blir som etter ei såbedsharv. Samtidig unngår du å dra opp «jordkaker» over kulene, som kan skje noen steder med stubbharv med stor tindeavstand, sier Wetlesen og traktorfører Øivind Rogstad, som står for det meste av harvinga.
Med en såmaskin med pakkehjulene foran sålabbene har Wetlesen heller ingen problemer med at såbedet kan bli vel løst og luftig.
Wetlesen og Rogstad er enige om at Swift'n bør gå fort. De har spent en John Deere 7310R foran den 6,40 meter brede kultivatoren. Når de kjører over 12 km/t slår boosteffekten inn så traktoren yter hele 360 hk.
– Vi ligger i 13,5-14,5 km/t, og det går fint, sier de.
6000-7000 dekar i året
Wetlesen driver allsidig planteproduksjon på 3100 dekar i Follo med korn, raps, erter og åkerbønner i vekstskiftet. Han tok i bruk sin Väderstad Swift 640 høsten 2016.
– Jeg hadde lyst på denne harva fordi den har så tett tindeavstand og stor frihøyde som gjør at den blander jorda utrolig godt. I tillegg liker jeg godt den hydrauliske styringen av etterharva, så vi kan velge hvor jevn overflata skal være. Om høsten ønsker vi ofte å lage mer ujevn og røffere overflate på arealene som skal ligge gjennom vinteren, mens vi om våren vil ha et jevnere såbed, sier Wetlesen.
Swift'n brukes på så godt som alt arealet, og Wetlesen og Rogstad anslår at den vil gå rundt 6000-7000 dekar i året. Wetlesen har beholdt plogen og pløyer noe hvis det er behov. I tillegg har han en Väderstad Carrier sammen med en annen produsent, som blir brukt blant annet der det har vært mye legde.
«All in»
Wetlesen har gått «all in» for Swift som jordarbeidingsredskap, og synes kultivatoren fungerer veldig bra.
– Vi kjører Swift'n rett etter tresking. På arealer som skal ligge vinteren gjennom, harver vi noe grunnere – ca. 12 cm. Før såing av høstkorn bruker vi Swift'n én eller to ganger, litt avhengig av forholdene. Om våren holder det å kjøre én gang på de høstharvede arealene før vi sår. Til korn harver vi 14-15 cm djupt, mens vi for eksempel til åkerbønner kjører djupt, rundt 17-18 cm, både høst og vår, forteller Wetlesen og Rogstad.
Brede spisser
Wetlesen kjører med 50-80 mm spisser og 80 mm brede skinner, som han mener gir ekstra god blanding av jorda.
– Særlig på lett jord er en avhengig av den gode kasteeffekten som de brede skinnene sørger for, mener han.
STABILISERER MED STYRESKÅL: Väderstad har montert en styreskål for å stabilisere retningen på Swift'n. Erfaringen er at skåla bør ha 80 cm diameter for å gå ned i fast jord under det løse laget som kultivatoren lager.
Han kommer dessuten til å gå over til de spesielt slitesterke Maraton-spissene.
– Jeg gjorde et forsøk ved å sette på én slik spiss, og det er nesten ingen slitasje. Selv om Maraton-spissene er vesentlig dyrere, er jeg ikke tvil om at det er verdt det, sier han. Wetlesen poengterer at Swift'n gir så å si full gjennomskjæring og ser ikke behov for gåseføtter. Han liker også de store bærehjulene på Swift'n, som blant annet reduserer markskader på vendeteigene.
Wetlesen understreker at det er viktig å ta hensyn til bruk av kultivatoren både når det gjelder dyrking og tresking.
– Det handler om å ha kontroll på ugraset, unngå legde, stubbe lavt og kutte og spre halmen godt. Da blir resultatet bra, sier han.
Kjører billig
– Vi kjøre fortere med Swift enn med såbedsharv. Hvis det ikke er for mye steinplukking, klarer vi opptil 60-70 dekar i timen. Det blir en billig bearbeiding. Vi bruker mindre diesel i forhold til å pløye og harve på tradisjonelt vis. Traktoren bruker rundt 45 liter diesel i timen. Når vi harver over 50 dekar i timen, blir det godt under én liter diesel per dekar, sier Wetlesen.
BREDE SPISSER OG SKINNER: Wetlesen kjører med 80 mm brede spisser og skinner. Maraton-spissen (t.v.) er nær uten slitasje, viser Wetlesens private forsøk, som nå skifter til denne slitesterke spissen på sin Swift.