Hvordan gjør John Deere det enklere for sjåføren å ha de beste innstillingene av treskeren hele tiden? Det får vi forklart av Jan Kühn, produktspesialist hos John Deere i Zweibücken, som tresker høsthvete på eiendommen Unterbessenbach i det nordvestre hjørnet av Bayern, fem mil øst for Frankfurt. Han kjører en John Deere S7 900, og du finner disse funksjonene i alle John Deere-treskere, både T, S og X-serien.
Jan Kühn, produktspesialist hos John Deere i Zweibrücken.
Jordene er store og bakkete, sola steker i begynnelsen av august, og det støver godt av tresker og korntransport. Døra lukkes tett av en elektrisk motor, motorlyden dempes, Jan peker på G5-skjermen og forklarer:
– Dette er hovedsiden for vår automatiserte innhøsting. Her bestemmes fremdriftshastigheten til treskeren på bakgrunn av alle dataene vi har samlet inn om åkeren.
Her er brukergrensesnittet for automatisering av innstillinger for høsting. Maskinen endrer innstillingene, justerer seg selv og optimaliserer farten. Så hvis vi starter nå, vil vi bruke prognosen for riktig fart, sier Jan og peker på G5-skjermen, som viser fastsatte grenser og grafer for siste skår. Han kjører inn i neste skår og slipper rattet når treskeren tar over styringa.
– Vi kan sette en maksimal hastighet, for eksempel seks kilometer i timen, fordi vi ikke vil kjøre raskere. Du kan også instruere maskinen til å kjøre på 90% motorkapasitet.
Prognosen for riktig hastighet og motoreffekt regnes ut på grunnlag av bilder fra to kameraer som sitter foran på hytta på treskeren. De skanner hele tiden avlingen foran skjærebordet. Nå er det som du ser ganske jevnt, men du kan se av fargekodingen på videoskjermen at grønt betyr at du har stående avling, og for eksempel her hvor det blir rødt, at det er mindre jevnt.
Maskinen oppdager at det ikke er mye problemer med legde. I tillegg til disse bildene bruker programmet bilder eller biomassekart som vi får fra satellitter. Disse opplysningene blir veid inn sammen med videobildene, og alt dette vises på bildeskjermen i forskjellige nyanser av grønt.
Så treskeren vet hvilke deler av åkeren som har mer eller mindre biomasse før den faktisk høster, og hvor mye materiale som vil komme inn i treskeverket. Disse prognosene danner utgangspunktet for automatiseringen av innstillingene av treskeren. I tillegg har den dine tre grenser for maksimalt spill, maksimal avrens og maksimalt antall knuste kjerner.
For kalibrering av spill står det en verdi på 6,0. Det er bare et måltall. Vår kalibrering fra i går viser at når maskina viste 6.0, hadde vi et faktisk tap på rundt en prosent av kjernene. Når dette tallet faller til 1.1, betyr det at korntapet er et sted mellom 0,1 og 0,2 prosent, så det er virkelig gode tall både for korntap og for skader på kjernene.
Så for dette kan du bare se i korntanken, der kornet ser ut til å være ganske rent. Du kan også ta en titt på våre kornkvalitetskameraer. Vi har et korn-kamera som er plassert i elevatoren for rent korn. Alt materialet som kommer inn i korntanken, passerer kornkvalitetskameraet.
Bildene blir analysert med tanke på knuste kjerner, som er markert med oransje på bildet, og avrens, som er kategorisert som tungt, lett og utresket materiale med fargene gult, grønt og lilla.
Med grensene du setter for maskinen, og med bildene fra kornkvalitetskameraene i elevatoren og fra halmkameraet, samt med spillindikatorene fra soldene og fra renseverket, endrer maskinen innstillingene.
Så dette er våre innstilinger som treskeren bruker nå. Når verdiene er blå, betyr det at treskeren endrer på den innstillingen, og nå ser vi at den endrer farten på rensevifta. Det lille ikonet ved siden av verdien viser hvorfor den endrer, og det er fordi vi kjører nedoverbakke. Og det er vårt tredje automatiseringssystem - Terrengstyrt automatisk innstilling.
Terrengstyrt automatisk innstilling
– Signalene som maskinen får fra Starfire-antenna på taket av førerhuset registrerer om vi kjører i oppoverbakke eller nedoverbakke. Og avhengig av kornslaget justerer den også innstillingene for renseverket. Så luftviftehastighet, over og undersold.
Det vi også har på denne maskinen, som jeg allerede har nevnt, er aktiv hellingskompensering. Nå er det nesten helt flatt her, bare 0,4 graders sidehelling. Men så snart du har litt sidehelling, slår treskeren på det tverrstilte utjevningssystemet for renseverket.
Så, beltet beveger materialet oppover, og det endrer hastigheten avhengig av sidehellingen, endrer hastigheten og flytter materialet oppover slik at du får en jevnere fordeling på renseverket.
– Her har vi noen områder med legde.
– Ja, det kan vi også se her, sier Jan og peker på røde felter på monitoren.
– Påvirker det treskingen?
– Ja, det endrer seg da. Du kan også justere følsomheten. Men når den registrerer legde, sakker den litt ned på farten. Og nå kan du også se at vi har litt sideheling her, vi har 3,5 graders sideskråning. Beltet begynner å kjøre med 100 omdreininger i minuttet. Og det flytter materialet oppover slik at du får en jevnere fordeling på renseverket.
KOMPENSERER SIDEHELLING: Soldene blir mer effektive når kornstrømmen justeres for sidehelling.
Nå kan du også se her hvor sprøytesporet er, at kameraet oppdager at det ikke står noen avling der, og det måler avlingshøyden.
Og så har du også for eksempel fire spillindikatorer i renseverket. Disse vises her. Så to på venstre side, to på høyre side. Og da kan du se, hvor mye materiale jeg har, og hvor stort tap har jeg i rensinga.
Full korntank
En John Deere 6R250 med en Wagner WK-700 21-22 tonns henger på 38 m³ kommer opp på siden, og Jan legger ut kornskruen.
– Det er nytt på S7-treskere og også på T5- og T6-modellene at vinkelen den justerbare tuten på kornskruen kan styres av en rullebryter her på joysticken. Det er veldig nyttig om du skal fylle enn mindre henger enn denne, sier Jan Kühn, produktspesialist på tresker hos John Deere i Zweibrücken.
RASK TØMMING: Kornskruen tømmer tanken med 160 liter i sekundet når den kjøres på høyt turtall.