Etter et par innkjøringsdager får vi være med Aurland i den nye treskeren. Der Glomma flyter stille gjennom Grue har sesongen vært optimal med varm start, regn i grevens tid og passe temperatur og nedbør under busking, strekning og mating av kornet. Det synes på avlingsregistratoren. I de beste områdene viser den godt over 800 kilo på målet med en vannprosent på rundt 13.
– Det er veldig bra med korn. Snittet på dette jordet er 650-660 kilo, sier Aurland. Det er han godt fornøyd med i 6-radsbygget Bredo som ble sådd 4. mai.
RENT: Kornstrømmen i elevatorene overvåkes av kameraer, og treskeren justerer seg selv. Sammen med rotorteknologien gir dette en flott kornkvalitet.
Automatikk for optimal drift
790i er den største utgaven av singelrotor-treskere i John Deeres S700-serie. Motoren yter 625 hk makseffekt og korntanken rommer 14,1 kubikkmeter. Aurland har et FD (Flex Draper) skjærebord på 35 fot med to kniver og innmatingsbelter. Maskinen har 4-hjulstrekk og Aurland har valgt beltedrift. S700-serien er dessuten full automatikk av treskerinnstillingene etter ulike behov.
– Automatikken fungerer utrolig bra. Jeg innstiller treskeren med «HarvestSmart» og da går den optimalt i forhold til rotorbelastning, motorbelastning og spill. Jeg kontrollerer treskingen ved å følge med på livestream-kameraene i kornelevatorene, forklarer Aurland.
STOR AVLING: Avlingsregistratoren tippet i enkelte områder over 800 kilo pr. dekar i Bredo-åkeren.
Teknologien fungerer slik at føreren manuelt stiller inn treskeren ut fra hva hun eller han mener gir best resultat. Når automatikken settes i gang, justerer treskeren selv innstillingene ut fra kornstrømmen som kameraene skanner i elevatorene. Her registreres knuste korn, utreskede korn og urenheter. Fanger kameraene opp avvik i forhold til utgangspunktet føreren har bestemt, justerer maskinen seg etter dette. Et eksempel kan være at undersold lukkes litt for å kjøre mer i retur hvis det finnes utresket korn i kornelevatoren.
Aurland har også latt seg imponere av skjærebordet. Beltene sikrer jevn innmating som igjen gir god treskekapasitet. Skjærebordet har også en vandringshøyde på inntil 18 cm langs kniven, for å følge terrenget bedre. Fire følere/meier under skjærebordet styrer stubbehøyden. Med Flex-funksjon legges knivbjelken mot bakken. Knivbjelken trykkavlastes med egne sylindre mot skjærebordet og trykket i sylinderne bestemmer hvor tungt kniven ligger mot bakken i Felx-modus. Hos Aurland så vi hvordan Flex-funksjonen fungerte i legde uten særlig reduksjon i hastighet eller stans.
– Selv om jordet ser flatt ut, er det jo ikke det. FD-teknologien med den uavhengige høydevariasjonen er helt nødvendig hvis du skal kjøre med et så bredt skjærebord. Se her hvordan vi får med oss alt, sier Aurland i det vi eter oss gjennom noen av de få legdeflekkene i åkeren. Han forteller at noe av det han la vekt på ved valg av tresker, var at FD-bordet gjør treskeren mer effektiv.
FØLGER TERRENGET: Med to kniver og inntil 18 cm høydevariasjon på knivbjelken, følger det 35 fots skjærebordet terrenget på en god måte.
Riktig investeringstidspunkt
Aurland driver en omfattende kornproduksjon. Blant annet samarbeider han med og bytter jord med Grinder gård, der de nå satser fullt og helt på poteter og gulrøtter. Kornarealet varierer derfor noe fra år til år.
– I år skal vi treske 3 400 mål av vårt eget og 5-600 mål for andre. Neste år blir det 4 000 mål for oss selv, så da blir det totalt 4 500 mål. Om noen år er vi kanskje oppe i 5 000 mål, sier Aurland. Dette er også bakgrunnen for at han har byttet ut sin tidligere John Deere T560 med den nye og større S790.
– Vi håper på noe mer areal og i løpet av leieperiodene framover hadde vi uansett måttet bytte tresker. Da tenkte jeg det var riktig å ta dette løftet nå mens vi fortsatt har 10-årskontrakter på 80-90 prosent av leiearealet. I tillegg er kapasitet et viktig grunnlag for investeringen. I vårt område har vi ca. hundre timer høstetid, og da sier det seg selv at vi må få ting unna, sier han.
50 tonn i timen
– Den teoretiske kapasiteten på treskeren er 75 tonn i timen, men det skal mye til å klare. Nå i starten har vi tresket ca. 60 mål, eller i størrelsesorden 50 tonn, i timen. Men det er litt tidlig å si hvor stor kapasitet vi kan få ut av den, sier Aurland.
Da vi var med kjørte han i 5,5-6 km/t og vi opplevde ikke en eneste stopp i åkeren. Og det til tross for at halmen fortsatt var litt grønn og fuktig. Det ble imidlertid tresket på skifter de færreste kan drømme om. Det flate jordet inntil Glomma var på 260 mål, mens det neste som sto for tur «bare» var 60 mål.
Aurland legger ikke skjul på at mottaket er en utfordring når treskekapasiteten er så stor. Denne dagen hadde han med seg to sjåfører til å kjøre tre traktorer, hver med hengere på 27 kubikkmeter. Samtidig var det ganske kort vei siden kornet ble kjørt rett til Felleskjøpets mottak på Grue Kornsilo.
STOR KAPASITET: Allerede etter et par innkjøringsdager var Aurland oppe i 50 tonn i timen.
Rolig
Aurland sier den den nye treskeren går svært rolig. I en rotortresker foregår både uttresking og utskilling i rotoren. Her gjør halmen en stor del av jobben, halm til halm-prinsippet, men også her er det slagsko og bru. Treskingen blir mer skånsom. Det gir mindre skader, bedre kornkvalitet og det reduserer det usynlige korntapet i form av istykkerslått korn som blåses ut uten å bli registrert som spill. I en slager-tresker får kornet mer mekanisk behandling gjennom uttresking i slageren og utskilling over ristene.
– Rotoren fylles hele tiden av mye masse. Det gir skånsom behandling av kornet og rolig gange. Til gjengjeld får halmen mer juling, som kan være en ulempe hvis den skal benyttes til annen bruk, mener Aurland.
Belter
Med full korntank veier treskeren over 30 tonn. Med beltedrift får imidlertid treskeren større bæreflate og mindre marktrykk.
– Vi har montert på belter delvis fordi treskeren er tung, men også for å få ned bredden til 3,49 meter. Vi kjører en del etter veien og da går treskeren innenfor de generelle reglene for landbruksredskap, sier Aurland.
JEVN INNMATING: Beltene på skjærebordet sørger for jevn innmating som er alfa og omega for å sikre stor treskekapasitet.
BELTEDRIFT: Beltene gir større bæreflate og mindre marktrykk, og gjør at treskerbredden er innenfor 3,50 meter.