06.09.2023 | Felleskjøpet

Tokvam Ilsbo krattknuser

Dette er en norsk maskin produsert på Toten. Denne utgaven har sideforskyvningsramme, remdrift som tar opp belastninger og kjettinger som slår i stykker kvist, slik at den tørker ut og ikke vokser ut like raskt som knivkutta kvist. Krattknuseren finnes med ramme for både for- og bakmontering, og Ilsbo har også en armfunksjon på gang. Maskinen ble ikke kjørt under demonstrasjonen av HMS-grunner.

Les mer om Ilsbo krattknuser

720x480 Ilsbo krattknuser.jpg

Kverneland 2300 S variomat vendeplog

Dette var den eneste plogen som ble vist på demoen. Det er en robust, men likevel lett plog, bygget for alle typer jord. Plogen leveres med 200 vendehode, beregnet for traktorer opptil 200 hk, og leveres med 85cm eller 100 cm kroppavstand. Åser på 80 cm høyde hindrer blokkering av planterester under pløying. Plogen på demoen hadde plogkropp nr. 30 – «Stripekropp» for klebrige og steinrike jordtyper som gjør godt arbeid i tunge jordarter og har den beste knuseeffekten.

Les mer om Kverneland vendeplog her

Plogen var montert på traktoren til Herman Bøhmer fra Ottestad, som har en John Deere 6330 R fra 2011 med ettermontert John Deere AutoTrac Universal 300-pakke.

Maskindemo Hamar.jpg

Väderstads 6-meters Rapid 600 C kombisåmaskin

Ekvipasjen, som også besto av en John Deere 7R med amerikansk komfort med mange høyttalere, massasjestol og VF-dekk, som med sitt lange avtrykk er ekstra bra for jordarbeiding, ble kjørt av Even Kristian Mangerud, produktsjef teknisk presisjon i Felleskjøpet Agri.

Väderstad Rapid finnes også i 3 og 8 meters bredde. Den har 12,5 cm mellom sålabbene og den kan direkteså. Såkassen på 6000 liter kan deles mellom såkorn og gjødsel eller bare brukes til såkorn. Såmaskinen har Cross bord og to skåler med rekker først. SeedEye-systemet følger med på alle slanger og varsler om en av dem tettes. Systemet kan også brukes til å telle antall frø, og da trenger man ingen dreieprøve. Maskina har 2 store hjul, og den følger traktoren godt, sier Jesper Thuresson, som er hovedansvarlig for Väderstad i Norge.

Maskindemo Hamar2.jpg

John Deere 6R 150 med Tume halmstrigler

6R 150 er den største 4-sylindrede modellen med makseffekt på 177 hk med booster, og også booster på hydraulikken når det trengs. Den er bygget med en helramme fra front til bak som tar seg av de store belastningene. Traktoren har AutoPowr transmisjon, trinnløst fra 0 til 50 km/time.

Halmstrigleren fra Tume er utviklet for de som har jord ved vassdrag som ikke skal ha jordarbeiding på høsten, men som likevel ønsker å spre halmen og rote så mye i jorda at man setter i gang sopp, bakterier og andre nedbrytere samtidig som man stimulerer spillkorn og ugrasfrø til å spire på høsten, slik at de produserer et plantedekke og er ferdige til våren. Halmstrigleren kan utstyres med en luftassistert såkasse fra Einböck.

Maskindemo Hamar3.jpg

John Deere 6155M med Väderstad Carrier 3,5-meters skålkultivator

John Deere 6155M har AutoTrac og tilleggsdisplay, hydraulikkpumpe som gir 114 liter i minuttet og CommandQuad transmisjon.

Carrier-kultivatoren, som har 47 cm store skiver, kan slepes på den bakre gummitrommelen. Den har et cross bord som trykker ned stein og slår i stykker stiv leire. Den er utstyrt med ekstra vekter for å gå godt i eng. Carrier finnes også for trepunktmontering.

Maskindemo Hamar4.jpg

John Deere 6R 215 med Väderstad Carrier XT 4,25 meter

Väderstad Carrier XT 4,25 meter er en slepemontert kultivator med System Disc og enkel dobbel soilruner for bearbeiding ned til 18 cm. Den kan felles sammen til en transportbredde på 2,85 meter. Kultivatoren finnes også i 5,25, 6,25 og 8,25 meters bredde, og den kan fåes med 4 ulike pakkealternativer.

Les mer om John Deere 6R 215 her

Maskindemo Hamar5.jpg

John Deere 6R 185 med 234 hk makseffekt og en Kverneland Turbo 3500

Les mer om Kvernelands norske turbo-kultivator

Turbo-kultivatoren kan kjøres med fast arbeidsdybde på 3 til 20 cm i gode hastigheter. Den bidrar til raskere opptørking og gode såbed om våren, og den kan brukes til stubbharving om høsten. 

Kultivatoren kan kjøres med traktorer på 175 hk i 3 og 3,5 meters versjon. Folda modeller på 4, 5 og 6 meter opp til 300 hk og som slepemodell i 6,5 og 8 meter med traktorer opp til 450 hk.

Les mer om John Deere 6R 185 her

Maskindemo Hamar6.jpg

Kverneland Turbo 3500

John Deere 6R 185 med Väderstad Cultus

Denne Cultusen er en båret modell med stive tinder som finnes i 3,5 og 4 meters bredder. Den trepunktsmonterte kultivatoren med stive tinder bearbeider jorda ned til 25 cm dybde, og den kan også gå dypere. Steinutløserne løser ut ved 500 kg kraft, og det kommer også en versjon som løser ut ved 700 kg. Cultus kan leveres med mange ulike typer spisser. Denne modellen har ledeskinner som kaster jorda framover for å sikre god blanding, mens enkel soilruner pakker stein ned i bakken. Cultus finnes også i slept modell.

Maskindemo Hamar7.jpg

Jens Erik Stabo-Eeg sin John Deere 4350 med Väderstad Swift 440

Väderstad Swift 440 er foretrukket jordarbeiding før såing for de som velger plogfri korndyrking. Den behandler jorda 10 – 20 cm dypt samtidig som den lar halmen ligge igjen i det øvre sjiktet.

 

 

Maskindemo Hamar8.jpg

John Deere 6R 250 med Opus 5 meter bred

Les mer om John Deere 6R 250 her

Maskindemo Hamar9.jpg

Hobbytraktor med TopDown

Hobbytraktoren til Mikkel S. Snarud, en John Deere midjestyrt 9400 med 430 hestekrefter, med ettermontert Starfire 7000 og JDLink dro lett med seg en 4-meters Väderstad TopDown. Se vedlagt videointervju med Mikkel om hans hobby!

Väderstad TopDown, som finnes i utgaver fra 300-700 cm bredde, er en flerbrukskultivator med høy intensitet, som utfører både en fullskala grunn kultivering og en dyp kultivering i en enkelt omgang. TopDown reduserer antallet kjøringer, bevarer fuktigheten, øker kapasiteten og senker kostnadene med å etablere et gunstig såbed.

image60oy5.png

Norsk teknologi på sitt beste

John Deere 6R 250 Black Edition med norsk flagg på panseret og John Deere R900i serie trailersprøyte med DAT norskutviklet ugrasgjenkjenning som skrur sprøytinga av og på etter behov.

- Denne sprøyta har 8 sensorer som bruker kunstig intelligens for å gjenkjenne formen på ugrasblader i grønn åker. Hver sensor tar to bilder i sekundet med blitz, og så bruker datamaskina som er kobla via ISOBUSen bare 80 millisekunder for å avgjøre om seksjonen skal sprøytes eller ikke. I 2023 har de 15 sprøytene som har kjørt med DAT i Norge latt 43 prosent av arealet, stå igjen usprøyta, siden ugraset som regel vokser i klynger. Dette gir mindre sprøytemiddelbruk, færre fyllinger av sprøyta og mindre problemer med resistens mot plantevernmidler. I tillegg gir de usprøyta arealene 5 prosent økt avling på grunn av mindre stress på plantene, sier Kristian Morthen Kaurstad, daglig leder i DAT. Systemet distribueres gjennom Felleskjøpet, og Kaurstad hevder at systemet tjener seg inn på tre år med 2 000 dekar sprøyteareal.

imagecpvw.png

Breiskjerm i traktoren

Et av de de splitter nye John Deere G5-displayene ble vist fram på demoen sammen med den nye Starfire 7000-antenna, som gir større nøyaktighet. Den nå nesten 13 tommer brede skjermen vil gjøre at alt vil oppleves mer oversiktlig samtidig som oppgavene kan gjøres raskere og bedre. Med G5-displayene gir John Deere kundene tilgang til den aller nyeste teknologien. Full HD-oppløsning, utvidet lagringskapasitet og økt prosessorkraft gjør G5-displayene til noen av de kraftigste på markedet. Det råeste er at de også kan brukes på traktorer av andre merker, sier Even Kristian Mangerud.

Dette var de maskinene som ble demonstrert på Hamar. I tillegg var det flere jordarbeidingsredskaper fra Väderstad, Tume og Kverneland utstilt sammen med treskere fra John Deere og Sampo. Felleskjøpets maskinselgere og produktsjefer samt representanter for leverandørene var også til stede på de to presentasjonene kl 13 og 17, mens organiasjonssjef Gustav Grøholt serverte over 400 grillpølser til de ca 250 interesserte som var innom. Det ble også lagt merke til at Olav Sagens mekanikere på Norges største landbruksverksted kom innom på demoen.

imagerpngq.png