- Vi ville ha en enkel traktor som alle kan bruke. En du bare kan hoppe opp i, starte og dra av sted med, sier Bjørnar Anderssen i Eklo/Jermstad Samdrift i Verdal.
Der har de kjøpt en John Deere 6100M. Den skal dra slodden og harva, pumpe gjødsel, kjøre rive, flytte tusenvis av rundballer og brukes i tillegg i snøbrøyting. Den nye traktoren erstatter en 1997-modell John Deere 6200 som har gjort jobben sin i 18 000 timer.
FORNUFT: – Traktorkjøp handler om fornuft, understreker Bjørnar Anderssen (t.h.) Her sammen med samdriftspartner Erlend Hynne og sønnene Linus (11) og Martin (16).
Pris og behov avgjør John Deere-modell
Litt lengre sør, i Selbu, har Ole Kristen Fuglem også valgt en M. Han har gått for en større modell, 6155M, som skal brukes til alt i gårdsdrifta. Fuglem legger ikke skjul på at valget handlet mye om pris, men også å finne en enkel traktor som dekker behovene på gården.
- Denne har i grunnen alt jeg trenger. Og kyrne melker ikke mer om jeg har en dyrere traktor, sier han.
Fuglem har likevel utnyttet mulighetene til å spekke opp M-modellen. Traktoren har blant annet fjærende framaksel, fjærende hytte, elektrisk betjente hydraulikkuttak og fronthydraulikk og front-PTO.
- Traktoren kommer til å gå mye i grasslått med front- og sideslåmaskin, men også i jordarbeiding, møkkjøring og noe vinterarbeid, forteller Fuglem.
Brede dekk og lasterspak
Hos Eklo/Jermstad Samdrift har de bevisst valgt en av de mindre M-modellene.
- Det vi liker med 6100M er at det er en liten traktor samtidig som den har mer enn nok hester, i alle fall til oppgavene på denne gården, sier Bjørnar Anderssen, som er partner i samdrifta sammen med Erlend Hynne. Han trekker fram kort akselavstand og lav vekt som store fordeler.
- Vi er veldig opptatt av å unngå marktrykk og skader i grasproduksjonen. Derfor har vi satt på ekstra brede dekk, forteller han. De har 710 dekk bak og 540 foran.
En annen ting de har lagt vekt på er at traktoren skal være hendig å bruke. Derfor har de valgt den elektroniske lasterspaken med integrert vendegir og hurtiggir-betjening.
- Å ha alt på en spak er en stor fordel blant annet når du kjører rundballer, sier Anderssen.
PILOTEN: Martin (16) har kjørt minst 120 av de første 170 brukstimene på den nye 6100M'n fra John Deere.
M for muligheter
Ståle Rennemo og selgerkollega Ole Jan Moslet forteller om stor interesse blant trønderne for John Deeres M-modeller.
- Det handler om å få ned prisen på traktor. Du må gjerne kjøpe det beste og dyreste, men M er et godt alternativ og fornuftig for mange for å få økonomi ut av drifta, sier Moslet, som selv har bestilt en 6155M.
Rennemo har solgt ni M-modeller i sitt område på et snaut år. Han peker på at selv om det er en enkel traktor, har den mange finesser og valgmuligheter. M-seien består av ti modeller fra 90 til 195 hk nominell effekt. Det finnes en rekke transmisjoner, blant annet trinnløs AutoPowr på alle modeller til og med 6140M. Stor oljepumpe gjør at de minste modellene fint betjener vendeploger og annen redskap. M-modellene er AutoTrac-forberedt og kan utstyres med JDLink.
ØKONOMI: Salgskonsulent Ole Jan Moslet poengterer at M-modellen har det de fleste trenger, og kan være et godt valg for å få økonomi i drifta. Han har selv bestilt en 6155M, samme modell som Ole Kristen Fuglem skal ta i bruk.
Felleskjøpet - en servicebedrift
Eklo/Jermstad driver stort med nesten 900 tonn i grunnkvote og er avhengig av at ting fungerer. – Service er avgjørende. Produksjonen må være i gang hele tida. Derfor er vi veldig på hugget etter å få hjelp, sier Anderssen. - Et traktorkjøp handler om sunn fornuft. Hva trenger du av krefter og utstyr? Vi må tenke kostnader, for det er tross alt kua som skal betale alt vi holder på med, understreker han.
Rennemo har selv jobbet i entreprenørbransjen og forstår godt hva Anderssen mener.
- Vi er en servicebedrift som skal være tilgjengelig når Bjørnar og gutta trenger oss. I sesong er det 24/7. Jeg har selv vært ute og skrudd når vakta på verkstedet har det travelt. Når vi arbeider som et team, holder det vi sier og stiller opp enten klokka er ti, tre eller sju, da føler kundene seg trygge på Felleskjøpet, sier han.
OPPFØLGING BETYR ALT: Bjørnar Anderssen (t.v.) takler dårlig når redskapen ryker, og lener seg trygt på servicen fra Felleskjøpet og Ståle Rennemo.
JDLink, og etterhvert autostyring
Ole Kristen Fuglem har en melkekvote på 440 tonn, fôrer fram alle dyr og gjør nesten alt gårdsarbeidet selv, og sier hans nye 6155M kommer til å gå mellom 500 og 1000 timer i året.
Fuglem har ikke tatt med autostyring ved kjøpet, men tror det kommer i framtida. Han har imidlertid JDLink, som gjør det mulig for Felleskjøpets folk å hjelpe til med service og support via mobilnettet. JDLink vil også varsle om service og feil som bør sjekkes, slik at Fuglem unngår unødig stopp i drifta.