Rogstad er en veletablert entreprenør på Oppdal. Han startet i lag med faren i 2001, som da var i gang med snøbrøyting. Virksomheten vokste, det ble flere ansatte og i 2016 etablerte han H. Rogstad AS. Da ble entreprenørdriften skilt fra gårdsdriften og alle maskiner ble overført til AS-et.
– Virksomheten har økt jevnt og trutt. Vi omsetter nå for ca. 19 millioner kroner og er seks helårsansatte, inkludert meg selv og en lærling. Med sesonginnleide er vi 9-11 personer, forteller Rogstad.
Om vinteren er hovedbeskjeftigelsen fortsatt snøbrøyting med ansvar for 600 hytter, en kommunal rode og noe annet. Sommerstid er det anleggsvirksomhet med tomtegraving og utvikling av et eget hyttefelt i lag med andre partnere. Akkurat nå står de for hele anleggsbiten i en utvidelse av feltet med åtte nye hytter. Selskapet leverer også hyttetjenester som ved, klipping, utvendig vedlikehold, bygging av terrasser og lignende. I tillegg er H. Rogstad AS totalleverandør av entreprenørtjenester til landbruket. Sommerstid fordeler driften seg ca. 50/50 mellom anlegg og landbruk. Rogstad driver selv gård med ammeku og direktesalg av kjøtt fra gården og til restauranter på Oppdal og i Trondheim.
FØLGER MARKEDET: Harald Rogstad tilpasser stadig traktorparken i N. Rogstad AS til oppdrag og aktiviteter. For tiden er en John Deere 6R250 den største modellen i stallen.
Blitt ved sin lest
– Vi har ikke tatt på oss store tunge offentlige jobber, men holdt oss mer i det private markedet mye relatert mot hyttenæringen. Livet har lært meg at det er mange fristelser, også å bli større. Men det er aldri feil å operere i det markedet du er god i, sier Rogstad, som har tro på framtida for Oppdal.
– Det er tøffe tider med høyt prisnivå både for oss og kundene og du må stå ekstra på for å få tak i jobbene. Landbruksbiten rusler imidlertid uavhengig av det meste, for bøndene skal ha gjort jobben sin. Og Oppdal er privilegert med ei hyttenæring som rusler og går. Den har litt brukket fot nå, men er på full fart opp igjen, mener Rogstad.
Hatt mange John Deere-slagere
– Jeg kjøpte min første John Deere i 2000, en 1992-modell 2850 med 4-hjulstrekk og SG2-hytte, sier Rogstad, som dermed tok steget vekk fra traktormerket de tidligere hadde hatt på gården.
– Det var en spennende start, og jeg vet ikke hvor mange John Deere-er jeg har hatt siden. Det må være opp mot 30, sier han, og forteller at han blant annet har vært gjennom alle stegene i John Deeres berømte 6000-serie, fra en 6200 til en 6920S.
– 6920S var en jækla god traktor. Den var sprek og med fronthydraulikk. Vi var midt i en tid med mye massetransport og brukte traktoren på heltid til det. Jeg tror faren min kjørte 9600 timer med den i løpet av tre år, mimrer Rogstad. Han var også først i bygda med John Deeres nye 6R-serie da han kjøpte en 6140R.
I 2008 investerte Rogstad i den hittil største John Deere-modellen selskapet har hatt, en 7530. For 3-4 år siden ble det en 7R310. Da hadde selskapet også en 6215R og to 6155R.
– Vi har hele tida tilpasset traktorparken til oppdrags- og aktivitetsmengden. Nå har vi tre stykker. En 6R250, en 6R185 og en 6155R, som vi skal bytte i en ny 6R185, forklarer Rogstad.
Driftssikkerhet er pri én
– For vår del har driftssikkerhet alltid vært prioritet nummer én. Vi har en svært god relasjon til salgsapparatet i Felleskjøpet og den lokale verksmesteren er utrolig framme i skoene. Det er ting som betyr noe i hverdagen, sier Rogstad.
– Vi har et godt samarbeid innad på avdelingen som verdsettes høyt, for kundene ser Felleskjøpet og totalpakka, ikke bare verkstedet eller butikken. Når Harald kjøper traktor, er det viktig for meg å informere om det internt, slik at når Harald stikker innom så vet de andre at han har bestilt seg ny traktor. Vi snakker samme språk og er opptatt av at kundene skal lykkes, sier maskinselger Gjermund Strand.
– Som kunde føler jeg at det er takhøyde for å si i fra og rom for å diskutere også det som er negativt, for vi har selvfølgelig også utfordringer. I enkelte sammenhenger når du føler at alt er bare drit og lort, føles det befriende å komme til Gjermund og verkstedet og kunne diskutere på en konstruktiv måte, slik at vi i lag får til et bedre produkt. Det gjelder for øvrig hele Felleskjøpet-organisasjonen, sier Rogstad.
Forståelig og enkel
Når det gjelder selve traktorene, trekker han særlig fram brukervennligheten.
– Det er viktig at innholdet i hytta er forståelig for alle ansatte. Selv jeg som har kjørt traktor siden jeg var guttunge, kan ha problemer med å komme i gang hvis jeg setter meg inn i en annen traktor. Men John Deere er lett å forstå. De er veldig brukervennlige. Det er også en fordel å ha samme merke i hele virksomheten. Da kan vi forholde oss til samme utstyr og kvaliteter, som samme olje og samme lengde på trekkarmer, som gjør hverdagen enklere, sier Rogstad.
Verdens beste arbeidsplass
– Hvordan vil du beskrive utviklingen av John Deere-traktorene i de 25 åra du har kjørt dem?
– Den har vært helt enorm. Vi har gått fra tunge hydraulikkspaker og dårlige varmeapparater til det jeg vil beskrive som verdens beste arbeidsplass. Vi har vært gjennom alle stegene, fra manuell giring med tung kløtsj til trinnløs AutoPowr og CommandPRO-spaken. Mens vi før var dødsslitne etter 12-14 timers økter, gjør nå selvkjøringsfunksjoner, GPS-styring og god sittekomfort at vi er opplagte etter jobb.
Optimaliseringskurs
Rogstad var blant traktorkundene som nylig deltok på Felleskjøpets optimaliseringskurs for effektiv, smart og lønnsom bruk av John Deere-teknologien.
– Optimaliseringskurset var kjempebra. Jeg er bestandig skeptisk til hva en får ut av sånt, men kurset var en skikkelig høydare. For meg traff det hundre prosent, sier Rogstad.
Rogstad sier de er i startfasen når det gjelder John Deeres Operations Center. Blant annet legger de inn egendefineringer for de ansatte i displayet i traktoren, som når de logger seg inn automatisk får sine innstillinger for bruk av traktoren.
– Harald er en veldig bra kunde å ha. Jeg føler vi har en god relasjon og jeg prøver å være behjelpelig med å by fram det rette utstyret. Det var viktig at han var med på optimaliseringskurset, som gir mulighet til å lære og utnytte traktoren maksimalt. John Deeres traktorer og teknologi er et vanvittig bra redskap som en bør utnytte best mulig, sier Strand.
Forutsigbare avtaler
– Vi har satset på service- og garantiavtaler så lenge de har eksistert. Det gir forutsigbarhet. Jeg opplever Felleskjøpet som en seriøs maskinleverandør som står for det som står i avtalene. Det er ingen indeksreguleringer eller annet, påpeker Rogstad, som understreker at de er svært fornøyd med hvordan Felleskjøpet stiller opp.
– Til dags dato, uansett hva som har skjedd, har vi fått hjelp med traktor. Vi har aldri krevd en erstatningstraktoren som er like stor, men vi har i de fleste tilfeller kommet nærme. Det er dette som betyr noe for oss som entreprenør. Enten du brøyter snø eller kjører møkk har vi ikke tid til å stå. Slik prisene er blitt på utstyret, har vi heller ikke råd til det. Dessuten: Konkurransen er hard, og hvis du ikke kan møte opp til rett tid, er du ute av bildet, sier Rogstad.
GOD RELASJON: Harald Rogstad er svært fornøyd med servicen han får av maskinselger Gjermund Strand og de andre i Felleskjøpet på Oppdal.