Kristian Loe (43) og Terje Lilleås (55) er over gjennomsnittet driftige bønder. I tillegg til hver deres melkeproduksjon, har de mye leiejord, driver utstrakt leiekjøring og utfører en god del entreprenørarbeid. Det meste foregår i regi av Loe/Lilleås Maskin AS, som er et begrep i Meldal og omegn. Sammen driver de rundt 3 000 mål, og av dette er ca. 950 mål korn. I tillegg kommer leiekjøringa.
Og utstyret er altså John Deere. Så, hva er det de liker så godt med maskinene? Her er et noe av det de trekker fram.
Lette og enkle å bruke: De kjører maskiner fra tidlig 1990-tall og fram til dagens mest moderne, og framhever at John Deere hele tiden har hatt lettkjørte traktorer. – Du kan sette deg opp i en John Deere uten å ha særlig greie på traktor og dra av gårde. De er intuitive. Ikke minst de nye, som 6125R og 6130R. Du behøver ikke vente på at skjermer er aktivert osv., de virker med en gang. Derfor er det både attraktivt og enkelt å få tak i sjåfører til John Deere, poengterer de.
Driftssikre: De forteller at maskinene har vært driftssikre. De har de nok mye av æren for selv også, for her slurves det ikke med renhold og daglig oppfølging. – Men alt som brukes kan ryke sunt, og om det skjer, er servicen der. Vi er blant annet så heldige at vi har to Felleskjøpet-mekanikere boende i nærheten, sier de.
Godt tilpasset bruken: Med store husdyrbruk, mye leiekjøring og entreprenørdrift har Loe/Lilleås mange arbeidsoppgaver. De velger utstyr ut fra en rekke behov og finner John Deere-maskiner som er godt tilpasset bruken. I alt går maskinene 9 000-10 000 timer i året. – Det er de store 4-sylindrede traktorene som er mest anvendelige til gårdsdrifta. De større traktorene går også mye i entreprenørdrifta. En traktor skal gå litt tungt. Hvis ikke, er den trolig for stor og dyr, sier de.
Lett forståelig presisjonsverktøy: De viser til at John Deere var tidlig ute med GPS-basert autostyring og at verktøyene er lette å forstå. Nå har de JDLink på alle modellene der det er tilgjengelig. I travle onner har de nytte av MyJohnDeere-appen for å se hvor de forskjellige maskinene er og hvor langt en har kommet med arbeidene. De bruker også Operations Center til dokumentasjon, særlig på snitteren. De har HarvestLab på snitteren og bruker den blant annet til å fordele grasavlinga 50/50 mellom partnerne. – Vi har ennå ikke laget styringsfiler på bakgrunn av avlingsregistreringene på snitteren og skurtreskerne. Det får være en oppgave neste sesong, sier de.
Ingen ting verdt uten god service
Meldal-bøndene understreker imidlertid at service og oppfølging er like viktig som produktene.
– Her på gårdene er vi oppvokst med John Deere og er veldig godt fornøyd med servicen vi hele tiden har fått. Det er ikke mange firmaer som stiller opp slik Felleskjøpet og Kristoffer gjør, blant annet nå i høst da vi fikk låne en helt ny tresker når vår egen var ute av drift, sier Terje, og nikker mot Kristoffer Mo som er maskinselger hos Felleskjøpet på Fannrem.
– En maskin har ingen verdi hvis det ikke er et serviceapparat rundt, istemmer Kristian. Han roser verkstedoppfølging og raske deleleveranser, og trekker fram et eksempel.
– Da T550-treskeren var ny i 2016 fikk vi en rød kode. Det var ei hydraulikkpumpe som gikk ut av drift. Da gikk det ikke mer enn fem minutter før Felleskjøpet-selgeren ringte meg, for også han hadde fått e-mail om at alarmen hadde gått på treskeren vår. Da var klokka 17 og vi hadde akkurat rukket å tømme tanken før det begynte å regne. En mekaniker kom klokka 20 om kvelden og fikk bestilt deler som kom fra Felleskjøpets hovedlager på Gardermoen til Værnes klokka 08 morgenen etter. Klokka 11.30 var treskeren sammenskrudd igjen. Da hadde det slutta å regne og vi kunne sette i gang igjen, forteller Kristian.
Han understreker at de prøver å la være å mase i utide, men at de sier fra så det høres når det virkelig gjelder.
SERVICE: Maskinselger Kristoffer Moe (t.h.) er linken mellom Storås-bøndene og Felleskjøpet.
Snart 40 år
De to karene eier Loe/Lilleås Maskin AS 50/50. Det var Kristians far, Ola K. Loe, og Terje som startet samarbeidet i 1986, og de kjøpte den første rundballepressa sammen i 1987. Så ballet det på seg med gravemaskiner, ei presse til og leiekjøring fra midten av 1990-tallet. Kristian tok over gården og plassen i maskindrifta i 2010.
– Redskapene vi må ha for å drive gardene, eier vi hver for oss, mens det som har med maskindelen å gjøre, er lagt i fellesselskapet, forklarer Kristian.
Gårdene er noenlunde like store og leiejord og avlinger deles likt.
– En må se litt romslig på det når en samarbeider, ellers går det ikke, sier Ola, som fortsatt er med.
I tillegg til alt John Deere-utstyret har de bulldoser, to gravemaskiner, tre hjullastere og en lastebil med krokløft.
Kristian driver i tillegg Lykkja Skurtreskerlag sammen med Arne Simundset, som ble startet av Ola og Arnes bestefar helt tilbake på 1960-tallet. Laget har to treskere. Terje er såkorndyrker for Felleskjøpet og har derfor egen tresker.
– Vi tresker ca. 2 500 mål med de to treskerne. Det kan kanskje høres lite ut, men da må en huske at vi har svært korte tidsvinduer å gjøre jobben på, sier Kristian.
STILL STRONG: Ola K. Loe (midten) startet samarbeidet sammen med Terje Lilleås og er fortsatt med for fullt.
Etterspurt John Deere-ekspertise
– Terje og Kristian er mønsterkunder. Her skal ting være ordentlig, og det er det!. De er enkle å forholde seg til, og det håper jeg gjelder begge veier. Og så kan de jo så mye. Er det noe du lurer på, er det bare å ringe hit, smiler Kristoffer Mo. Maskinselgeren driver selv gård og kjører John Deere, noe Storås-bøndene ser som en fordel for å ha forståelse for hva kundene trenger i en hektisk hverdag.
– Når vi har så mange traktorer sammen, har vi hele tida også en ganske ny traktor og følger jevnt og trutt med på utviklingen. Derfor får vi får en del spørsmål fra andre som kjører John Deere, forteller Kristian.
Loe/Lilleås Maskin har felles konto hos MyJohnDeere med Operations Center, slik at de hele tida kan dele informasjon mellom enheter og arbeidsoppgaver. I tillegg liker de John Deeres teknologi for fjernhjelp på traktorskjermen – Remote Display Accsess (RDA).
– RDA er snedig. Det bruker vi aktivt og hjelper hverandre, forteller de.
Med mange traktorer lar de sesongredskaper står på hver sin traktor gjennom året. – Alt er tilpasset hver enkelt traktor og vi bytter bare sjåfør. Det er veldig rasjonelt og effektivt. Vi legger også stor vekt på at redskapene skal være klare til neste sesong. Vi setter dem ikke fra oss uten å ha satt dem i stand, sier Kristian, og viser til at det er verksted på begge gårdene.
NY GENERASJON: Olav Lilleås er på full fart inn i drifta og representerer den digitale generasjonen i virksomheten. Han forteller at de er aktive brukere av MyJohnDeere, Operations Center og fjernhjelp på traktorskjermen.
John Deere-parkenDette er John Deere-maskinene som Storås-bøndene rår over (årsmodell i parentes). |
Loe/Lilleås Maskin AS
|
Terje Lilleås
|
Kristian Loe
|
Lykkja Skurtreskerlag
|
To melkebruk
- Kristian Loe holder til på Negard Lykkja. Der eier de 500 mål og har 430 tonn i melkekvote. I tillegg leier de ca. 1000. I år hadde han 570 mål korn, mens resten var gras.
- Terje Lilleås har gården Solem som er på knappe 400 mål og der de har nær 480 tonn i melkekvote. Også Lilleås leier ca. 1000 mål. I år var det korn på 430 mål, og resten var gras.