– Det er en helt rå traktor. Krefter og komfort overstiger annet vi har prøvd, sier maskinfører Einar Andree Lillerødberget. Ved årsskiftet kunne han sette seg opp i Lillehammer kommunes flunkende nye John Deere 6250R, som utover vinteren har gått i snørydding, veihøvling og annet grovarbeid i OL-byen.
Har «alt»
Traktoren er en «Ultimate Edition» med det meste av det som er å få av utstyr. Foruten de 300 hestene under panseret, har traktoren blant annet John Deeres avanserte CommandPro kjørespak, flere kameraer og et «skikkelig» sete.
– Her er det tenkt HMS og så godt arbeidsmiljø som mulig, sier salgskonsulent Truls Dahlen i Felleskjøpet Park og Anlegg. Lillerødberget ønsker seg imidlertid enda et kamera montert på høyre sidespeil, slik at han kan se vegkanten bedre under arbeid, noe Dahlen forsikrer at det er enkelt å ettermontere.
Alle funksjoner styres fra kjørespaken og skjermen i traktoren, og det er nærmest «uendelige» muligheter til å skreddersy betjeningen akkurat slik føreren ønsker. Det har Lillerødberget gjort.
– Det var litt spennende til å begynne med. Vi har imidlertid hatt demotraktor på prøve et par ganger og kom fort inn i det. Jeg er blitt mer og mer fornøyd og finner stadig enklere løsninger på ting, sier Lillerødberget, som ivrig har kastet seg
over mulighetene med CommandPro-spaken.
– Du kan egentlig kjøre traktoren og utføre alle arbeidsoperasjoner med spaken. Ta en liten detalj som å lagre et fast turtall. Da kan du for eksempel ha fast hastighet på frontfreseren uavhengig av framdriften på traktoren. Det er ypperlig når du laster snø, sier han.
STOR OG LITEN: Det er litt forskjell på en «300-hester» og en «66-hester».
Liten råtass
I den andre enden av traktorskalaen, har anleggsgartner Knut Helge Kvålshagen de to siste årene brukt en John Deere 4066R til vedlikehold av kunstgrasbaner, rydding og strøing av turveier og trange fortau, samt alt annet «småpirk».
– Den fungerer veldig bra. Nå har vi også fått laster på en liten traktor og kan bruke den til akkurat det som passer oss. I tillegg har det vært lurt å sette vanlig HMV-kopling på 3-punkten, for da kan vi bruke samme verktøy på den vesle og store traktoren, som pallegafler, grusskuff osv. Det er helt supert, sier Kvålshagen.
Park og Anlegg i Lillehammer kommune sørger for vedlikehold på i alt åtte kunstgrasbaner som idrettslagene i regionen disponerer. I tillegg brukes den lille John Deere-traktoren til mye annet arbeid, blant annet på store områder med plen, kirkegårder og turområder. For å klare alle oppgavene, er den utstyrt med blant annet frontlaster, klipper, oppsamler, pigglufter til lufting av fotballplenene, vertikalskjærer til slissing av grasmatter, rensemaskin til kunstgras, børste,
harv, selvlessende utlegger av sand og granulat, snøfres, snøskjær og strøkasse. Mye av utstyret er levert av Felleskjøpet.
Dette er en lettkjørt traktor med godt førermiljø. Jeg er veldig gald i denne traktoren, sier Kvålshagen.
Service- og garantiavtale
Lillehammer kommune har valgt å ha Felleskjøpets service- og garantiavtale for traktorene.
– Da vet de hva kostnadene blir, og det er en forutsigbarhet de er opptatt av, sier Dahlen.
Stortraktoren er også utstyrt med JD Link, som gir muligheter til å registrere maskinbruken, overholde serviceintervaller og se slitasje og feil før uhellet er ute. Med JD Link kan Dahlen eller andre i Felleskjøpet også se skjermbildet i traktoren
samtidig med føreren, slik at man kan hjelpe til med innstillinger og feilretting.
Teknisk avdeling i kommunen holder til nesten vegg i vegg med Felleskjøpets avdeling på Lillehammer. Det gjør det selvsagt enkelt med service og reparasjoner.
– Vi føler det er helt topp service, sier Lillerødberget og Kvålshagen.
Traktorene kommunen nå disponerer er de siste i en rekke av seks John Deere-traktorer de siste 20 årene. Ved salg av tidligere modeller har de erfart god gjenkjøpsverdi for traktormerket.
SERVICE: God stemning mellom salgskonsulent Truls Dahlen (t.v.) og traktorførerne
i Lillehammer kommune. – Når vi ringer Truls får vi hjelp med en gang, sier de.