04.11.2024 | Felleskjøpet

Dette er noe av det Ole Øyvind Kvamme trekker fram etter sine første 120 timer som sjåfør i den nye John Deere 8200i finsnitteren som Toten Maskindrift tok i bruk i 2024. Han vet hva han snakker om, for Kvamme har kjørt snitter for Toten Maskindrift i flere år. Nylig bestemte imidlertid eierne, Hans Petter Hagen og Kent Dragerengen, seg for å investere i en flunkende ny John Deere-snitter.

– Vi ser muligheter for mer leiekjøring og er åpne for flere kunder. Vi har jo erfart at vi har fått mye større kapasitet med den nye snitteren, sier Hans Petter Hagen. Han antyder også at de kommer til å skaffe seg maisskjærebord til neste sesong.

imagea1wmn.png

KLARE: Den nye snitteren er satt i vinterdvale, men Toten Maskindrift er klare for nye oppdrag.

Over snittet

Toten Maskindrift fikk snitteren til årets andreslått. Avlingene i denne slåtten ble noen av de beste som bøndene på Bøverbru har opplevd, så maskinen fikk virkelig prøve seg. Ifølge Hagen og Kvamme besto snitteren debuten med glans. På det meste snittet de 700 mål på en dag, og selv der grasmengdene var virkelig store, klarte de 600 mål.

– Vi kan med andre ord skrive at dere er kommet over snittet?

– Hehe, det går jo bedre enn før, så da er vi vel det. Vi er i hvert fall fornøyd, smiler Hagen.

Hagen driver med slaktegris og ammeku, mens Dragerengen har melk, ammeku og sau. Til sammen har de 1 450 mål med gras, og med leiekjøringa går snitteren på ca. 3 000 mål pr. slått. De fleste i området høster tre slåtter, så det skal ikke mange nye kunder til før snitteren vil passere 10 000 mål i sesongen.

Krefter, automatikk og presisjon

Både eier og sjåfør roser maskinen, ikke minst kreftene som den 13,5 liters motoren byr på.

– Selv om effekten på papiret skal være den samme som vi har hatt før, er denne mye seigere til å dra. Samtidig er den ganske snill på dieselen. Vi ligger litt i underkant av en liter på målet og den bruker også lite AdBlue, sier Kvamme, som liker både kjørespaken, automatikken og skjermbetjeningen.

Han trekker blant annet fram hvor enkelt det er å justere motstålet og pick up-hastigheten fra skjermen i hytta. Det siste gjør at snitteren går mye jevnere. De viser til at snittekvaliteten er blitt mye bedre, noe som gjør at det både er lettere å tråkke i plansiloen og ta igjen fôret når det skal brukes.

Snitteren har store hjul, 900/60R x 42 foran og 710/60R-30 bak, noe Hagen ser som en stor fordel. – Det blir ikke spor etter snitteren med disse hjulene, sier han.

720x595 Toten_Maskindrift_2024108_7.jpg

STORE HJUL: – Det blir ikke spor med disse hjula, sier Hans Petter Hagen.

Snitteren er forberedt for HarvestLab, som kan registrere både avlingsmengde, næringsinnhold og annet i grasstrengen som fyker gjennom tuten, og som de tenker å installere neste år.

– Disse mulighetene skal vi ta i bruk neste år. Da kan vi blant annet dokumentere for kommunen hvor mye vi høster på målet, for å se det opp mot hvor mye vi kan gjødsle. Det ligger jo an til å bli et krav i den nye gjødselbrukforskriften. Og når vi får avlingskart, må vi prøve å lage styrefiler til gjødsling. Vi har litt erfaring med styrefiler til kalking, sier Hagen.

Service og deler

I tillegg til produktegenskapene, er Hagen klar på hva som var avgjørende for valg av John Deere-snitter.

– Service og deler. Vi liker Felleskjøpets deleopplegg på Gardermoen veldig godt. Det var utslagsgivende. Felleskjøpet på Lena er dessuten det beste verkstedet i bygda, det er noe alle vet, sier han.

Sammen med maskinselger Egil Odenrud på Lena besøkte Toten-bøndene kurs- og kompetansesenteret som Felleskjøpet har etablert i tilknytning til sitt nye hovedlager på Gardermoen. Her fikk de full gjennomgang av John Deere-snittere med Felleskjøpets produkteksperter. I tillegg ble de orientert om delehåndteringen på det nye lageret.

Snitteren ble hentet hos Felleskjøpet på Lena 18. juli og igangkjøringen ble gjennomført med hjelp fra John Deere-ekspertene Bård Svarstad og Ole Petter Nyhus, mekaniker Magnus Evenstuen på Lena og Odenrud.

720x480 Toten_Maskindrift_2024108_10.jpg

AVGJØRENDE: Felleskjøpets service og deleopplegg var utslagsgivende, sier Hagen og Kvamme, som følges opp av maskinselger Egil Odenrud på Lena.

Våt drøm

– Dette er den første finsnitteren jeg selger og det er den første John Deere-snitteren på Toten. Å få levere en slik signalmaskin har for en maskinselger vært en våt drøm i mange år som nå gikk i oppfyllelse, sier Odenrud. Han har i lang tid hatt «snitterkontakt» med Toten Maskindrift og vært rundt og sett på maskiner.

– Dere valgte å kjøpe en helt ny maskin?

– Det er fint med nytt, og det ble en fin finansieringspakke og god garantiordning, sier Hagen. De har tegnet service- og garantiavtale og snitteren fikk sin årlige gjennomgang hos Felleskjøpet på Lena før vinteren.

imagejxywa.png

FØRERPLASSEN: Ole Øyvind Kvamme liker hytta, sikten, kjørespaken og skjermbetjeningen.