Vetle Sæterbø Skei fra Surnadal tok over gården som 19 åring. Han har satser stort på maskinsamarbeid og nye løsninger for sin mjølk- og kjøttproduksjon.
Vårt nettsted støtter ikke lenger Internet Explorer. Vi anbefaler alle å benytte seg av andre nettlesere, da Explorer ikke er optimalisert for sikkerhet eller hastighet i dagens nett og nettsider. Bruk mer moderne nettlesere som Edge (Windows sin nye nettleser), Chrome, Firefox eller Safari (Hvis du bruker Mac).
Our site no longer supports Internet Explorer. We recommend everyone to use other browsers, as Explorer is not optimized for the security or the speed in today's networks and websites. Use more modern browsers such as Edge (Windows new browser), Chrome, Firefox or Safari (If you use Mac)
Vetle Sæterbø Skei fra Surnadal tok over gården som 19 åring. Han har satser stort på maskinsamarbeid og nye løsninger for sin mjølk- og kjøttproduksjon.
Bruk av ensileringsmidler har i alle forsøk vist god lønnsomhet. Selv under normalt gode forhold vil ensileringsmidler gi et bedre resultat ved at man tar mer vare på næringa i graset.
– Hvis du vil ha mye melk med lite kraftfôr, må du gjødsle jevnt helt ut til kanten, sier Helge Malum, sjefen for Smart landbruk i Felleskjøpet.
Under Dyrsku'n i Seljord ble Thea Sandsengen (27) og Jørgen Andrisson Kvam (26) fra Vang i Valdres kåret til Årets unge bonde. Juryen berømmer deres sterke engasjement for dyrevelferd, bærekraft og det å utnytte ressursene på en enda bedre måte.
Våren kan være lunefull. God og varm den ene dagen, og snøbyger og ruskevær den neste. Allikevel er det viktig for dyra, både ammeku og søye å komme ut, så snart det er mulig.
– Det er mer automatikk, den er seigere så du kan «pushe» mye hardere, og den megastore hytta er stille med bedre sikt og komfort.
Med avlingsregistreringer fra HarvestLab'n på John Deere-snitteren har melkeprodusent Lina Andal Sørby og Leif Ove Sørby god oversikt over grovfôrkostnadene.
Årets grovfôrsesong nærmer seg slutten og innefôringssesongen står for døren. Avlingsmengdene har stort sett vært bra, og grovfôrprøvene som til nå har blitt registrert viser at kvaliteten er god. Nå gjelder det å utnytte grovfôret best mulig.
For å få et høyt grovfôropptak er det viktig å ha et smakelig, energirikt grovfôr. God fortørking og bruk av ensileringsmidler vil gi mer av det verdifulle mikrobeproteinet som ellers ofte kan være mangelfullt i økologisk produksjon.
– Målet er å få ned grovfôrkostnadene mest mulig, og regnestykket blir bedre og bedre for hver plass vi kjører, sier Trond Elda. Elda, Espen Kvålshagen, Hans Erik Kolden og Erik Vaagaasar har dannet Lom og Sjåk Snittarlag og investert i en finsnitter.
OLDEN: – Med PTG køyrer eg frå dei andre i bakkane, seier Jan Markus Kvamme, som har justert dekktrykket med ein knapp på dashbordet i fleire år.
Auka avdrått og redusert kraftfôrbruk er fasit etter overgangen til snittarfôr i Brenja samdrift, sjølv om sommaren i fjor var i blautaste laget.