Ikke alle katter lever til de er 20 år gamle, det kommer an på gener og rase i tillegg til stell og omsorg.
Les mer om ulike katteraser og alder her: Hvor gammel kan en katt bli?
Ifølge vår fôrekspert og utviklingssjef for kjæledyrfôr - Hallgeir Sterten, blir katter gradvis mye eldre.
-Alder på katt har gradvis økt de siste årene, og det er fordi katter får bedre stell og ernæring. Det er for eksempel mer vanlig å ta med katten til veterinæren for en helsesjekk enn det var før. Katten blir rett og slett mer verdsatt enn tidligere, forteller Sterten og legger til at verdens eldste katt er 30 år, noe som er sjeldent.
Levetid for katt
Sammen med sine kollegaer utvikler Sterten fôr til kjæledyr som katt, hund og smågnagere, og han mener det er viktig å tilpasse fôret til kattens ulike livsstadier.
-Gir man katten fôr som er best tilpasset dens behov, unngår man å gi for mye eller for lite av de ulike næringsstoffene som en katt trenger. Begge deler kan være uheldig, sier Sterten.
Les Mattilsynets anbefalinger om kattehold her: Slik tar du vare på en katt
Dette fôret trenger man til katt
Ifølge Sterten kan man dele kattens levetid opp i tre stadier; kattunge, voksen og senior. Ved hjelp av godt dokumenterte studier og forskning utvikler Felleskjøpet og andre fôrprodusenter fôr tilpasset nettopp disse ulike stadiene til katten.
I nettbutikken vår finner du detaljert informasjon om hver enkelt fôrtype fra våre leverandører og våre egne fôreksperter, slik at du kan gjøre dine vurderinger basert på din katts behov. Nedenfor deler fôrekspert Sterten sine råd til hvilket fôr du bør velge til din katt.
Fôr til kattunge
En kattunge trenger mye mer energi og næringsstoff enn en utvokst katt. Vanligvis er en katt utvokst når den blir ett år gammel, men dette varierer. Frem til katten er ett år er det derfor lurt å gi katten mat med høyt innhold av energi, protein, vitaminer og mineraler, samt ekstra omega-3 fettsyrer. Man kan starte å gi kattungen fôr fra den er mellom fire til seks uker gammel.
Det høye energi- og næringsinnholdet gjør at kattungefôret også passer bra til kattemor som dier. Man kan godt starte med å gi mor dette fôret tre uker før hun skal føde.
Fôr til voksen katt
Når katten er ett år kan man introdusere katten for voksenfôr. Dette fôret inneholder mindre energi og næring sammenlignet med kattungens fôr. Dette fordi katten er utvokst og er mindre aktiv. Ha i mente at katter som går ute er mer aktive enn katter som går inne, da anbefales dette fôret.
På dette stadiet i kattens liv er det mange som blir kastrert eller sterilisert. Dette gjør også at katten blir mindre aktiv, i tillegg til at det skjer hormonelle forandringer hos pus. Det finnes tilpasset fôr for kastrerte og steriliserte katter, slik at pus ikke blir overvektig eller utvikler urinsveisproblemer. Steriliserte hannkatter er spesielt utsatt for slike problemer, men med tilpasset fôr senkes for eksempel surhetsgraden i urinen, slik at man forhåpentligvis unngår dette.
Fôr til senior katt
En godt voksen katt regnes som senior ved 10 til 12 års alder. Dette er individuelt fra katt til katt, men man kan se etter disse tegnene hos pus, for å avgjøre om det er på tide å gå over til seniorfôr:
- Mindre aktiv, roligere
- Stive bevegelser, vanskelig for å hoppe opp i sofaen
- Liker seg mer og mer i eget selskap
Aldringsprosessen hos en katt er noe likt et menneskes, kroppen brytes mer og mer ned. Man kan bli stiv i bein og ledd, hørselen går ned og fordøyelsessystemet svekkes.
Et seniorfôr inneholder mindre mineraler for å unngå urinstein, det inneholder næringstoffer som er positive for ledd og som er enkle å ta opp for fordøyelsessystemet. Fôret er med på å redusere aldringsprosessen og bøte mest mulig på problemer som kan oppstå i denne fasen av livet.
Dette er gode matrutiner for katt
Oppsummert er det lurt å variere mellom tørrfôr og våtfôr, og alltid ha friskt vann tilgjengelig for pus. Det vil alltid være individuelle forskjeller, så lær din katt å kjenne. Liker den våtfôr? Eller synes den det er aller best å høre knaselyden av tørrfôr? Noen katter liker knasingen fordi lyden kan likne på knasingen som høres når de spiser ben fra mus og fugl.
Generelt er katter dårlig til å få i seg nok væske, det er også derfor de har større sannsynlighet for å få urinstein grunnet svært konsentrert urin.
Tips til økt væskeinntak:
- Bytt vann hver dag, gjerne flere ganger om dagen
- Plasser vannskålen et stykke fra matskålen, maten kan avgi lukt til vannet
- Plasser vannskålen et sted hvor kattene ofte passerer i huset
- Gi mer våtfôr
Katten er en småspiser, anbefalingen er derfor å alltid la det være tørrfôr i skålen, slik at katten kan forsyne seg selv. Den er ikke vant til å spise et måltid til faste tider på døgnet, slik som hunder er.
For flere fôr-tips, les mer her: 5 tips for å velge riktig kattemat
Og du? Stikk gjerne innom din nærmeste Felleskjøpet-butikk, våre ansatte hjelper deg gjerne videre med valg av fôr til din katt.