Riktig kosthold fremmer god helse og forebygger sykdommer. Derfor er det viktig å velg et fôr som passer din hund.
– Du bør legge ned en innsats når du skal velge fôr til hunden din for første gang. Det samme gjelder hvis du skal bytte fôr. Det er mange hensyn å ta, sier Maren Dahl, kategorisjef for kjæledyr i Felleskjøpet Agri.
Ulike hunder - ulike behov
Ingen hunder er like. Ulike hunder har ulike ernæringsbehov basert på alder, størrelse og aktivitetsnivå. Som hundeeier kan det være lurt å rådføre deg med noen som kjenner din hunderase godt, gjerne hundens oppdretter, veterinær eller andre fagmiljøer som kan hund, spesielt hvis du er fersk hundeeier. De kan hjelpe deg med informasjon om hva du bør passe på, som mengde fôr ved hvert måltid, antall fôringer per dag i forhold til hundens alder, og fôrvarianter som kan passe godt til din hund. Under følger noen generelle råd:
Hundens alder - hundens ernæringsbehov endres ut ifra hundens livsfase. Det er stor forskjell på behovet til en valp, en ung aktiv hund, eller en eldre hund med et lavere aktivitetsnivå. Les mer om fôring av valp her.
Hundens aktvitetsnivå - hunder har ulikt aktivitetsnivå og ved å velge et fôr tilpasset det behovet din hund har, sikrer du at hunden ikke så lett legger på seg, eller taper hold. Aktive hunder, som for eksempel, jakt- og trekkhunder forbrenner vesentlig flere kalorier om dagen enn en hund som stort sett går noen daglige spaserturer. Fôringstabellen på fôrsekken vil gi deg en pekepinn på hvor mye du skal fôre din hund, men husk at du alltid skal følge med på hundens hold og justere fôringen etter dette. Energibehovet til en hund kan variere med +/- 20 % avhengig av hunden aktivitetsnivå.
Hundens størrelse - det finnes hunder i mange ulike størrelser. En liten hund vil ha et mindre energibehov, enn en stor hund, men også her spiller aktivitetsnivå inn.
Spesielle helsebehov - noen hunder kan ha spesielle behov på grunn av allergi, fôrintoleranse, fordøyelsesproblemer, sykdommer eller vektproblemer. Da finnes det fôr som legger til rette for dette. Rådfør deg alltid med veterinær, hvis du mistenker at din hund har spesielle ernæringsbehov.
Hvilken type fôr skal du velge?
De fleste hundeiere velger å fôre med tørrfôr. Tørrfôr inneholder alle de næringsstoffene hunden din trenger og fôrkulene kan være med på å fremme god tannhelse, enkelt og greit fordi når hunden din tygger kulene kan dannelse av plakk reduseres og dermed reduseres faren for tannstein. Tørrfôr har relativ lang holdbarhet dersom det blir oppbevart riktig. Du bør lagre fôret noenlunde kjølig og gjerne ved å sette hele sekken i en fôrbeholder med tett lokk.
Våtfôr inneholder mer væske, noe som kan være gunstig for hunder som trenger ekstra væskeinntak, for eksempel eldre hunder som drikke dårlig. Det smaker ofte mer og er lettere å tygge. Du kan gjerne kombinere våtfôr og tørrfôr til hunden.
Fôr som ikke er varmebehandlet kaller vi for «råfôr», dette fôret består av rått kjøtt eventuelt med bein, og gjerne også med grønnsaker. Fôret kan være tilsatt vitaminer og mineraler. Her kommer alle næringsstoffene i deres naturlige form, men å fôre med råfôr alene krever ekstra kunnskap for å dekke hundens fulle ernæringsbehov. Derfor velger mange som fôrer sin hund med råfôr å blande dette inn i et tørrfôr. Husk på svært god hygiene når du håndterer råfôr, nettopp fordi fôret er rått.
Fôrsekken – en sjekkliste
– Les fôrsekken grundig. På fôrsekken finnes en lovpålagt deklarering av fôrets næringsinnhold, hvilke råvarer som inngår, eventuelle tilsetningsstoffer og en bruksanvisning med fôringveiledning, tipser Dahl.
Valg av råvarer og råvarenes kvalitet har betydning for at hundens næringsbehov dekkes. Generelt er det viktig at næringsstoffene i fôret har høy fordøyelighet slik at hunden kan nyttiggjøre seg av disse. I tillegg skal fôret tilføre hunden de vitaminer og mineraler hunden har behov for, samt ha et protein- og energiinnhold tilpasset livsfase og aktivitetsnivå.
De aller fleste hundefôrene på det norske markedet er av god kvalitet og oppfyller ernæringskravene. Hundefôr er et eget fag og for å produsere en ny variant av et fôr, ligger det mye forskning- og utviklingsarbeid bak.
– Hundens tilstand sier mye om hvorvidt du fôrer riktig. En sunn hund har god appetitt og tilstrekkelig med energi, den er slank og muskuløs, har en blank pels og myke tredeputer. Hundens ånde skal ikke lukte vondt og avføringen skal være fast og regelmessig, avslutter Dahl.
Noen generelle fôringsråd
- Velg et fôr med ernæringsmessig innhold som er basert på hundens alder, størrelse og aktivitetsnivå.
- Tørrfôr kan gis tørt, tilsatt vann eller oppbløtt i lunkent vann i ca. 20 minutter.
- Tilpass dagsrasjonen i forhold til aktivitetsnivå og hundens hold.
- Ved anbefalte fôrrasjoner på sekken, så er det viktig å huske at fôrmengden kan variere med +/- 20% avhengig av hundens aktivitetsnivå.
- Fordel gjerne dagsrasjonen til to måltider.
- Hunden skal alltid ha fri tilgang på friskt drikkevann.
- Oppbevar ditt hundefôr tørt og helst litt kjølig. En lukket fôrtønne med lokk bevarer smaken og hindrer rask foringelse.
- Husk hygienen! Vask fôrskålen mellom hvert måltid.
- Ikke gi hunden sjokolade, søtsaker, løk eller druer.
- Godbiter og snacks av god kvalitet bør kun gis som belønning, og i begrensede mengder
- Skifte av fôrtype bør gjøres gradvis med innblanding av nytt fôr over 1-2 uker.
Fôrbytte -slik bytter du
- Når du skal introdusere et nytt fôr anbefaler vi at du gjør dette over periode på 7-10 dager hvor du gradvis blander inn nytt hundefôr.
- De første to dagene kan du blande 25 % av det nye fôret med 75 % av det gamle fôret.
- De neste to dagene kan du blande 50 % nytt og gammelt hundefôr.
- De påfølgende to dagene kan du blande 75 % av det nye fôret med 25 % av det gamle fôret. Deretter kan du gi bare det nye fôret.
- Du kan også prøve å blande fôret med varmt vann for å gi det en annen konsistens.
- Når en sekk med tørrfôr eller en boks med våtfôr åpnes, begynner en oksideringsprosess. Dette fører til en reduksjon i smakeligheten. Det er derfor svært viktig å trykke så mye luft ut av posen som mulig og lukke den godt etter hver fôring. Oppbevar posen med hundefôr mørkt, kjølig og tørt, helst i en beholder med lokk. Bruk lokk til bokser med våtfôr. Velg også riktig størrelse på fôrsekken i forhold til hvor stor hunden din er, for å unngå å oppbevare en åpnet sekk for lenge.
- Dersom hunden din plutselig slutter å like det nye fôret etter først å ha spist det, kan årsaken være mange. Fôret kan ha blitt utsatt for luft for lenge slik at oksideringsprosessen har gjort fôret mindre smakelig. Oppbevaring i for høy temperatur kan også få fett og oljer til å harskne.
- Hunden kan også være syk, så ta kontakt med veterinær hvis dyrets spiser mindre enn vanlig.