Mange hunder sliter med tannstein, dårlig ande og misfarge på tennene. Å børste tennene på hunden er en god investering i hundens helse.
Forsøk å venne hunden til tannpuss fra den er valp. Det er ikke alltid lett, men er viktig for å minske dannelsen av tannsten. Små valper har ikke tannsten. De får det imidlertidig når de kommer over valpestadiet dersom du ikke tar dine forhåndsregler. Begynn derfor tidlig med tannpuss-trening.
Følg med på valpens melketenner
Valpen feller melketennene når den er omtrent 4 måneder gammel. Følg med slik at ikke melketennene blir sittende igjen når de nye tennene kommer. Vær spesielt oppmerksom på de nye hjørnetennene slik at de "gamle" ikke blir sittende når de nye bryter fram. Melketennene må da trekkes i tide!
Slik venner du hunden til å pusse tenner
- La hunden smake på tannkremen først
- Begynn å pusse lett på fortenner og hjørnetenner
- Tren ikke for lenge om gangen, og puss lenger og lenger bak i munnen for hver gang
- Liker ikke hunden liker at du pusser tennene med tannbørste? Bruk en fingertannbørste eller bare en vanlig klut med litt vann og tannkrem
Puss tennene til hunden hver dag
Mange legger hunden i narkose en gang i året hos dyrlegen for å fjerne tannstein. Det er en god, men dyr rutine. Å børste hundens tenner hjemme er en enklere, og veldig god investering i hundens helse. Gjør du det selv, trenger du kanskje ikke en gang å fjerne tannstein på årskontrollen.
- Begynn med å pusse tennene på hunden ca. 30 sekunder hver kveld.
- Ved å børste tennene hver dag masserer du tannkjøttet, fjerner karies og nøytraliserer enzymer som gjerne fører til misfargning av pels rundt munnen.
- Hunden trenger ikke skylle munnen etter tannpuss
Du finner både tannbørste og tannkrem som hunden liker hos Felleskjøpet. Tannkremen flyter fort ut og blander seg med spyttet. Det eneste man kan ane er litt lukt av mint på en tannkrem etter at tannpussen er ferdig.
Fjern tannstein tidlig - unngå tannkjøttbetennelse
Du ser lett om hunden har tannsten, spesielt på hjørnetennene. Dersom belegget ikke har sittet for lenge, kan du lett skrape det bort med neglen. Belegg som blir sittende utvikler seg til tannsten som må skrapes av en tannskrape. Får du ikke til dette selv må du få hjelp av en veterinær.
Tannsten som ikke blir fjernet "kryper opp under tannkjøttet", og det utvikler seg til tannkjøttbetennelse som kan angripe kjevebenet. Resultatet blir løse tenner som enten faller ut av seg selv, eller som må trekkes hos veterinær. I tilllegg fører tannkjøttbetennelse til ubehagelig lukt.
Naturlige tyggeprodukter som for eksempel tyggebein og naturtygg kan bidrar til å forebygge dannelse av plakk og tannstein.