Tar du med hunden på snørekjøring blir skituren god mosjon for både hund og eier. Snørekjøring er en av de enkleste formene for hundekjøring, og med gode forberedelser blir det en positiv vinteropplevelse både for to- og firbeinte.
Kan hunden min snørekjøre?
Man kan snørekjøre med hunder i alle størrelser og fasonger, så lenge de er friske og i god form. Noen hunder har bedre instinkt for å trekke, slik som husky, samoyed, alaskan malamute, vorsteh, greysther og eurohound, men også små hunder kan trekke. De vil naturligvis ikke dra like godt, men også de vil elske å løpe i løypa.
Ta hensyn til hundens alder og kapasitet
Hunder utvikles ulikt, men et generelt råd er at hunden må være ferdig utvokst før den egner seg til å trekke. En valp eller unghund skal ikke trekke. Det er forskjell fra rase til rase når man regner hunden som utvokst.
Små raser som chihuahua, dvergpuddel og lignende regnes som utvokst rundt 10-11 måneders alder.
Mellomstore raser som border collie, springer spaniel og lignende er utvokst når de passerer 1 år.
Store raser som rottweilere, schæfer og lignende trenger omtrent 17-18 måneder.
Veldig store raser som Grand Danois og St. Bernhard bør man vente med til de passerer 2 år.
For å være helt sikker på at hunden ikke tar skade så kan man gjerne legge på et par ekstra måneders margin. Ta kontakt med veterinær hvis du trenger råd om din hund.
Planlegger du skitur med hunden er det viktig at du tar hensyn til hundens kapasitet i forhold til fart og distanse. Du må også ta høyde for hvilken erfaring og kunnskap hunden har i forhold til skikjøring.
Tips til å komme i gang
Det er viktig å legge grunnlaget for kondisjon før du tar med hunden på skitur. Ikke legg opp til de lengste turene før både du og hunden din har fått litt erfaring.
Tren hunden ved å ta den med på løpeturer eller sykkelturer når det ikke er snø. På den måten vil den også lære seg å bruke utstyr og trekke. Husk at all trening må økes gradvis og også her må hunden være ferdig utvokst.
Øv på kommandoer som «venstre», «høyre», «stopp» og «gå» på forhånd for å ha kontroll i løypa.
Snørekjøring gir ofte høy fart, så det er en fordel å lære hunden din å passere andre. Dette gjør du ved å venne hunden din til at man ikke stopper opp for å hilse. Øv gjerne med andre ved å veksle på å være foran og bak, for så å passere. Venn hunden din til å holde en side. Husk at det er god løypesikk å varsle at du passerer med hund.
Vær oppmerksom på at noen hunder kan være usikre og redde for ski og staver i starten. En tilvenning av utstyret er derfor å anbefale. La hunden snuse og gjøre seg kjent med utstyret.
Nøkkelen er trening og tålmodighet. Gjør all innlæring til en lek, ha det gøy sammen. Ikke forvent at hunden forstår hva den skal gjøre første gangen, bruk tid og vær tålmodig.
Første gangen dere skal ut i løypa kan det være en fordel ha med en medhjelper som kan lede hunden i front. Begynn i en løype hvor det ikke er mye møtende folk og hunder. Øk vanskelighetsgraden etter hvert som dere er trygge og mestrer mer.
Bruk skikkelig kjørebelte, trekksele og kjøreline
Ordentlig utstyr er viktig både for din egen og hundens sikkerhet. Bruk et kjørebelte med krok og en kjøreline, gjerne elastisk.
Lange kjøreliner (2,5m) fungerer bra for turkjøring i preparerte løyper. For frikjøring kan kjøreline over 3 m benyttes. Kort kjøreline gir bedre kontroll og foretrekkes av dem som kjører løp. Vær sikker på at linen du bruker er lang nok til at du ikke kjører på hunden om den bråstopper. En kjøreline med innebygd strikk eller et belte med strikk i livet demper rykk ved brå oppstart og stans.
Til hunder som trekker tungt bør du velge en sele som er designet for trekk med mye kraft. Små hunder som ikke trekker så mye, men er med på skitur kan bruke en vanlig tursele. Sørg alltid for at selen gir hunden god bevegelsesfrihet og frie luftveier. Det er viktig at den sitter godt og ikke gnager.En sele sitter riktig når:
- det laveste punktet på halsåpningen ligger på hundens brystben
- du kan plassere ca.to fingre vertikalt mellom hunden og remmen rundt magen
- det er god avstand mellom remmen og hundens albue, slik at hundens ben ikke gnager borti
Potesalve og potesokk beskytter potene
Før skituren kan det være en fordel å beskytte hundens poter for å forhindre tørre og sprukne tredeputer. Smør potene med potesalve og bruk potesokker. Potesokker beskytter potene mot snø- og isklumper, samt frostskader.
Kle hunden med et dekken
På kalde dager er det lurt å kle på hunden. Har du en hund med kort pels er det spesielt viktig at den kled med et godt varmedekken. For langhårede hunder kan en heldress forhindre mye snøklumper i pelsen. Et varmedekken er uansett lurt å ta på i pausene. Ved overnatting eller lengre stopp i kaldt vær bør man ha med et liggeunderlag eller sovepose til hunden. Les mer om vintertur med hund her .
Mat og drikke til hunden
Ikke glem at en skitur er energikrevende for hunden din. Ta med enkel turmat. Appetitt våtfôr, beger i 150 g forpakninger er fine å ha i tursekken, og kan gis til hunden under pausen. Dette gir raskt påfyll av energi til resten av turen. Ikke glem vann underveis.