Det er flere ting man må tenke på før man skaffer seg egne høner. Her gir vi deg 7 råd og tips om hvordan du skal lykkes med drømmen om egne høner.
1. Et hus til hønene
Høns er ikke kravstore til boligen sin. I sommerhalvåret trenger de et hønsehus med tett tak, og de må skjermes fra rovdyr enten med en luftegård av netting eller lukkes inne i et rovdyrtett hønsehus om natten. Om vinteren må høns ha det fritt for trekk og frost, og det er også nødvendig med tilgang til strøm til lys og gjerne en varmelampe. Vær kreativ med hønsehuset! En gammel lekestue eller en liten del av garasjen kan gjerne brukes til hønsehus. Du kan også kjøpe ferdige byggesett. Du bør sette av minimum en halv kvadratmeter gulvplass per høne, og i tillegg innrede så de kan vagle seg i høyden.
2. En god hønsegård
Mange har sine høner gående løs på gårdsplassen, men vær da obs på at både ville rovdyr som rev og hønsehauk, samt tamme rovdyr som hund og katt kan ta høns. Det har også vært perioder der Mattilsynet krever at høns går inngjerdet i luftegårder med tett tak på grunn av risiko for smittsomme sykdommer som kan spres med villfugl (portforbud). Du bør derfor ha et lite område inngjerdet med hønsenetting og gjerne tak slik at hønene kan gå trygt.
3. Strø gir tørt underlag
Sagflis er det vanligste strømiddelet til høns. Det suger godt med fuktighet, er mykt å gå på, og ikke minst kan det komposteres og gi god jord om du lar det ligge en stund. Torv kan også brukes som strø, og det samme kan halm. Halm kan være noe vanskelig for små kyllinger å bevege seg i.
Ute i luftegården kan du strø med sand, men mange lar hønene gå rett på bakken uten strø. Fordelen med å strø med litt sand er at det er lettere å gjøre ukentlig rent, og man kan ta en årlig storrengjøring ved å fjerne all sanden. Høns elsker sandbad, så legg gjerne til rette for et lite område med litt dypere sand (5 cm).
4. Vagler
Høns liker å vagle seg om natten. Monter gjerne opp pinner i kosteskafttykkelse på et egnet sted i hønsehuset. Ikke monter flere pinner rett over hverandre i høyden, da kommer hønene til å skite på hverandre mens de vagler. Det er lurt å strø litt ekstra godt under vaglene og gjøre rent i dette området ofte.
5. Mat og vann
Mange gir hønene sine matavfall, noe de liker godt! Matavfall er sjeldent balansert med riktig mengde næringsstoffer til å dekke hønas behov, og vi anbefaler at matavfall ikke utgjør mer enn halvparten av hønas rasjon. Felleskjøpet har fire fôr i Fryd-serien som er spesielt tilpasset ulike typer hobbyhøns sine behov. Vi har også to typer økologiske fôr til høns. Dersom du har eggleggende høns og ikke fôrer dem med kun fôr med ekstra kalsiumtilsetning, bør du sette fram skjellsand som inneholder kalk, og er viktig for skallet på eggene.
Høner trenger også friskt og rent vann, men det er ikke nødvendig med innlagt vann i hønsehuset om du bare har noen få høns. Det finnes en rekke fôr- og vannkar til høns, velg et som passer til størrelsen på både rasen du har og størrelsen på flokken. For voksne høns er det ofte en fordel med fôr- og vannkar som står på korte ben for å få det litt opp fra bakken. Dette minsker svinn ved at hønene roter fôret utover, og hjelper til med å holde det rent i vannkaret.
Her finner du en guide for å velge riktig type fôr til akkurat dine høns.
Utstyr til hobbyhøns
Se flere produkter6. Verpekasse for rene og hele egg
Høns liker å være i fred når de legger egg, og det gir skitne egg om hønene verper dem på gulvet der alle går. Verpekassa trenger ikke å være mer avansert enn en trekasse som står med åpningen mot siden, men det er lurt å legge inn litt godt redemateriale, for eksempel litt halm eller høy. Hønsereder med en funksjon der egget triller ned i et lukket rom så snart det er lagt hindrer hønene i å hakke på egget, og også i å ruge på det slik at utviklingen av et lite foster starter. Derfor kan en verpekasse være en god investering for gode og rene egg.
7. Høns
Velg en hønserase som passer til deg! Det finnes mange raser å velge mellom. Noen er svært gode eggleggere, noen legger egg i fine farger, mens andre har ekstra flott fjærpryd. Du finner ofte høns til salgs på Finn.no eller i diskusjonsgrupper på Facebook, eller du kan kontakte en rasehønsforening for å få formidlet rasehøns. På en vanlig boligtomt er fire til seks høner passe. Start heller med litt færre og skaff deg flere etter hvert. Hanen har en viktig plass i flokken. Han rydder også opp hvis hønene begynner å krangle. Snakk gjerne med naboene på forhånd om du vil ha hane i flokken. Det går også fint å ha høner uten en hane i flokken.
Om du kjøper kyllinger trenger de en god varmekilde de første ukene, en kyllingmor simulerer varmen fra å krype under en mamma, eller du kan henge opp en varmelampe.
Velger du å kjøpe voksne høns er veien raskere til egne egg. Kanskje ei høne med 3-4 kyllinger passer for deg?
Før du skaffer deg høns må du tenke gjennom at dyr trenger daglig tilsyn, også i ferier. For høns er det ikke mye jobb å se til at de har nok mat og rent vann, og mange erfarer at det er lett å få noen til å komme innom i ferien og se til hønene og ta med seg nylagte egg hjem.
Lykke til!