Med riktig mengde D-vitamin, vil kroppen ta opp en passe stor mengde kalsium både til å vedlikeholde skjelettet og til andre prosesser i kroppen.
Kilder til D-vitamin
Det finnes to ulike D-vitaminer. Vitamin D2 finnes i mange planter, men har svakere virkning i kroppen enn Vitamin D3. Vitamin D3 dannes inne i hudcellene ved hjelp av UV-lys fra sola. Derfor er kjøtt en god kilde til Vitamin D3. Mennesker som ikke får sollys på huden er lettere utsatt for D-vitaminmangel enn mennesker som får tilstrekkelig med sollys, og vi har større behov for tilførsel av D-vitamin om vinteren i kalde land som for eksempel Norge. Mange dyr har tett pels eller fjær, og tilbringer også mye av tiden innendørs om vinteren. Det er derfor nødvendig å tilsette ekstra D-vitamin til fôret for å unngå mangelsykdommer.
D-vitamin i melk og egg
Spedyr som ikke spiser fast føde har et ekstra stort behov for D-vitamin til en voksende kropp. Derfor har naturen innrettet seg slik at mordyret gir fra seg D-vitamin i melk og egg for å forsyne avkommet med D-vitamin. For mennesker er også melk og egg en god kilde til D-vitamin. Det er derfor viktig at dyr som melker mye eller legger mye egg får tilført nok D-vitamin til å gi det videre fra seg i melk og egg. Derfor tilsettes D-vitamin i kraftfôr til alle dyrearter.
Fettløselig vitamin
Noen vitaminer, som for eksempel B-vitamin, er vannløselige. Det betyr at et eventuelt overskudd av vitaminet lett vil bli fjernet fra kroppen gjennom urinen. Vannløselige vitaminer krever daglig tilførsel, da kroppen har liten mulighet til å lagre vitaminet. D-vitamin er et av de fettløselige vitaminene, noe som betyr at kroppen kan lagre det i fettvevet. Det er en fordel med et lite lager ved ujevn tilgang på vitaminet. Ulempen med fettløselige vitaminer er at en lett daglig overdosering vil kunne føre til et for høyt nivå i kroppen på sikt. D-vitamin er derfor et av vitaminene som kan gi forgiftningssymptomer ved overdosering over tid. Likevel er det en god sikkerhetsmargin mellom kroppens ideelle behov for D-vitamin og nivåer som gir forgiftningssymptomer. I Norge er det ikke uvanlig med D-vitaminmangel, mens det svært sjelden ses symptomer på D-vitamin forgiftning.
For lite tilført D-vitamin
For lite D-vitamin fører til dårlig opptak av kalsium og «mykt» skjelett, der knokler både brekker lettere og kan bøye seg til en buet form på grunn av kroppens vekt på myke knokler. Sykdommen kalles rakitt, var tidligere en vanlig årsak til hjulbeinte barn. For lite D-vitamin gir også et dårlig immunforsvar, og fører til mer sykdom. Det er også vist at D-vitaminmangel gir depresjoner og angst.
For mye D-vitamin
Jo mer D-vitamin blodet inneholder, jo mer kalsium vil bli tatt opp og fraktet rundt i kroppen. Ved mildere former for overdosering av D-vitamin vil man kunne kjenne kvalme eller bli plaget av diare eller forstoppelse. For dyr vil tap av matlyst være noe av det første man kan se som følge av for høy tilførsel av D-vitamin. Økt kalsiummengde vil føre til forkalkning i ulike organer, og det vil også kunne gi forstyrrelser i hjerterytmen. Nyrene kan få forkalkninger og dermed problemer med å fjerne avfallsstoffer.