21.10.2024 | Tekst og foto: Karstein Brøndbo

– Grisen bruker mindre energi, når den slipper å slåss mot plagsomme smittestoffer. Da vokser den bedre samtidig som at fôrforbruket blir mindre, forklarer Ulrikke Marie Kristiansen Skevik Eek, som både er fôringsrådgiver i Felleskjøpet og SPF-koordinator i Norsvin. Se også «Friskere gris i Trøndelag sparer kraftfôrlass».

Investerte en million i friskere avlsdyr

Vi er hos Arnstein Røli på Høylandet. Hvert år leverer han 500 ungpurker til 10 smågrisprodusenter i Namdalen. Det har han holdt på med i 25 år, og Arnstein er kjent for å levere friske og holdbare ungpurker. Fôrforbruket hans har heller ikke være særlig høyt. Likevel bestemte han seg for å tømme fjøset for gris i år, og kjøpe inn nye avlsdyr fri for smitte.

– Min leverandør av nytt avlsmateriale, John Valskrå i Grong, la om til SPF i 2019, og jeg la om nå, siden det er et SPF-prosjekt i Trøndelag, som jeg regner med at mine kunder vil bli med på. Prisen på livdyr med SPF er 20 prosent høyere, så det gir meg muligheter til å tjene inn de ekstra kostnadene jeg har hatt. Smågrisprodusentene får også et SPF-tillegg, og SPF-grisen blir slaktemoden med mindre framfôringskostnader, siden den har både lavere fôrforbruk og raskere tilvekst. SPF øker lønnsomheten i hele kjeden, så her er det vinn-vinn-vinn, sier Arnstein.

Fôring for holdbare ungpurker

– Og mindre fôrforbruk er det tiltaket som reduserer klimaavtrykket til svinekjøttet mest, så det er også bra for miljøet, sier Ulrikke. Hun har hatt med Felleskjøpet Fôrutvikling på besøk hos Arnstein for å se på hans oppfôring av ungdyr og rådgivinga til formeringsbesetninger.

– Vi har sett nøye på dyrevelferd og beinhelse og et godt fôringsregime for å få livdyr som skal holde lenge og produsere godt. Her har vi ofte sett på dekningen av vitaminer og mineraler som bidrar til ei god og holdbar purke. Samtidig har vi også hatt oppmerksomhet mot spedgrisen og spedgrisfôringa som er veldig viktig når dyra skal ha et langt og godt liv hos andre produsenter. Arnstein bruker enn svakere fôrkurve enn anbefalt i vanlig produksjon, men oppnår likevel gode resultater og holdbare dyr som kundene er svært fornøyde med, sier Ulrikke.

– Purkene holder nesten for lenge, sier Tore Johan Sandvik på Jøa, som kjøper ungpurker av Arnstein.

Planlagt sanering og SPF-tur

Mange svineprodusenter kombinerer sanering med ombygging, påbygging og utbedring av fjøset. Arnstein la plan for sanering sammen med veterinærene i Norsvin og kundene. Han avslutta inseminering og leverte de siste ungpurkene i uke 21 (mai), samtidig som avlsdyrene ble slakta ut. Husdyrrommene ble vaska og desinfiserte, samtidig som Arnstein bygde ny smittesluse med dusj for alle som skal besøke husdyrrommet.

Så fikk fjøset stå tomt og tørke ut i tre uker, mens Arnstein og familien fikk seg en velfortjent SPF-ferie med cruise i Karibien. I uke 32 (august) kom de 48 første drektige ungpurkene fra Johan Valskrå, og så kom de resterende 27 bedekningsklare ungpurkene kort tid etter.

imagemnnbc.png

JEVNERE KULL: - Jeg får jevnere kull uten tapere, sier Arnstein Røli.

Bedre resultater så langt

Arnstein forteller om store kull fra purkene, 59 grisunger i tre kull denne uka, økt tilvekst på smågrisen, jevnere kull uten tapere og mindre fôrforbruk. – Vi skulle gjerne starta planlegginga tidligere, sier Arnstein. Han har kjøpt grovfôr fra en nabo uten gris for å unngå at smitte via husdyrgjødsla i år. Ellers mener han å ha kontroll på mulige smitteveier ved blant annet å dusje etter kontakt med andre svineprodusenter.

imagelvc86.png

STORE KULL: I det tre siste kullene har det vært til sammen 59 levende fødte smågris, forteller Arnstein Røli.