Oversikten over besetningene i Kukontrollen med høyest ytelse sier noe om hva som er mulig å få til i norsk melkeproduksjon. Med 13 888 kg energikorrigert melk per årsku, var han Norges mest produktive melkeprodusent blant de med mer enn 40 kyr i 2023.
Det er 25 år siden Svein Nedremyr måtte ta over gården rett etter militærtjenesten. Den lovende langrennsløperen har hele tiden hatt et mål om gode resultater, og han ligger stødig i toppen i melkeytelse. Samvirke besøkte Svein sist i 2021. Året før leverte han 13 696 kg pr ku, og vi anbefaler også artikkelen «Fjellbonden på avdråttstoppen».
GIR RÅD: Rune Lostuen er produktsjef kraftfôr i Felleskjøpet Agri.
Pokerspiller som rådgiver
I tillegg til å ha en god rådgiver på avl, har Svein sikra seg en dyktig rådgiver på fôring.
– «Pokerspilleren», sier Svein om Rune Lostuen, produktsjefen på kraftfôr i Felleskjøpet Agri, som Svein synes det er vanskelig å lese ansiktsuttrykket på. 3 – 4 ganger i året har Rune vært på besøk eller på telefon for å justere planene etter Sveins ønsker, med hjelp fra Felleskjøpets fôrplanleggingsprogram, som er basert på mange år med forskning og forsøk.
– Det er veldig inspirerende å få jobbe med kongen på avdråttstoppen, kvitterer Rune Lostuen. – Svein er en dyktig husdyrmann med godt management. Han er opptatt av helhet og samtidig åpen for nye løsninger. Vi er mange rådgivere i Felleskjøpet som gir denne typen service til våre kraftfôrkunder, og Svein har sett nytten av vårt planleggingsprogram, sier produktsjefen.
– Programmet er fantastisk bra, og jeg er veldig godt fornøyd med gratis service og god oppfølging. Vi er litt uenige om halm. Jeg vil ha mer halm enn Rune anbefaler. Med for lite halm blir de løse i magen, mens for mye halm går utover produksjonen, sier Svein. Han har fem kraftfôrsiloer utenfor fjøset og fullfôrmikser til både melkekyr, sinkyr og ungdyr.
FEM SILOER: – Jeg kunne godt hatt en til, sier Svein Nedremyr som fyller siloene med Formel Kalv vekst, Formel Protein 42, Formel Fullfôr. Premium Låg og Betefôr.
Melkekyrne får fra 1 til 6 kg Formel Premium Låg i melkeroboten, og Svein har flytta kraftfôr fra roboten til fôrbrettet det siste året.
Dagens fullfôrmiks til melkekyrne inneholder:
- Godt grovfôr
- Formel Fullfôr
- Formel Protein 42
- Betefôr
- Like mye vann som kraftfôr
- Innkjøpt halm fra Stange, 1,2 kg pr ku
- Fôrurea 70g/ku
- Mineraler og vitaminer
Fagkonsulent Gullik Riste er en joker blant Sveins rådgivere. Han er innom for å ta grovfôrprøver av årets førsteslått, og får også beskjed om å bestille mer fôrurea.
Grovfôret er nøkkelen til bra avdrått
– Det er grovfôret som gir mest melk, sier Svein. Han slår tidlig og høster tre avlinger. Det er det ikke så mange som gjør så langt oppe i Hallingdal. Et problem er at han har mange små skifter. Det største er på 40 dekar og ligger på andre siden av dalen med en gjødselkum sentralt plassert. Derfra sprer han separert husdyrgjødsel med slangespreder. Separatoren har han kjøpt sammen med Håkon Rotneim på Gol, som også sikter seg mot avdråttstoppen. Den faste fraksjonen molder han ned når han tar opp enga.
Svein har sådd Laban hundegras, Spire surfôr vintersterk, Westerwoldsk raigras og grønnfôr av rug og bygg. Avlinga i år er bra og langt bedre enn i fjor, hvor det gikk litt mer kraftfôr en normalt, selv om han hadde litt buffer i grovfôrlagret. I fjor hadde han gammelt fôr fram til nyttår. Fjorårets fôr slutter i oktober.
Holdbar Holstein
Svein går med Holstein-skjorte, er styremedlem i Norsk Holstein og overbevist om at Holstein er den beste rasen for høy avdrått hos han. Svein er også stolt av at hans 45-50 kyr har en gjennomsnittlig produksjon på 43 004 kg før de blir utrangert, noe som plasserer ham på andreplass i Norge. Svein understreker at han har et spesielt forhold til kyrne sine og sier at han har vanskeligheter med å slakte dem på grunn av hvor glad han er i dem. Holsteinkyrne er også kjent for å klare lange laktasjoner, gjerne 450 dager, og han venter derfor med å inseminere dem til 150-200 dager etter kalving. Når kyrne skal sines, flytter han dem over i sjukebingen, hvor det bare fôres med halm, og så melker han dem litt sjeldnere til de er tomme.
Oppdrett i kalvehytter
Svein bruker gamlefjøset til ungdyr, mens kalvene har det luftig og smittefritt i egne kalvhytter under et halvtak. Kalvene får 10 liter pulverbasert melkedrikk hver dag og fri tilgang til kraftfôr til de er fire måneder. Ungdyra får sin egen miks med seint slått fôr og halm helt fram til kalving. Med lang holdbarhet på kua blir det kviger til overs. De er det venteliste på.