24.03.2025 | Ida gran og Tonje Eilerås

Redusert høstekostnad

Reduksjon av høstekostnad er den mest effektive måten å redusere kostnadene i grovfôrproduksjon. Det kan gjøres ved å la kua høste graset selv, eller ved å direktehøste og fôre med ferskt gras. Dette reduserer kostnadene som er knyttet til ensilering, nett, plast og arbeid, og i tillegg vil det redusere tap av næringsinnhold og tørrstoff.

Tidlig beiteslipp og vedlikehold av beite

Etter de første avbeitingene vil beitetilveksten stagnere noe, det kan da være nødvendig med et større beiteareal per ku. To til fem dekar per ku anbefales for å opprettholde et godt beitetilbud, avhengig av tilveksten på beite og ønsket opptak av beitegras. Et større beiteareal reduserer behovet for tilleggsfôring og gir et høyere fôropptak på beite. Beitepussing bør praktiseres så snart kyrne begynner å sette igjen beitegras, dette for å hindre at beitekvaliteten forgjeves. Med moderat beiteareal er det viktig med regelmessig pussing og gjødsling av beitet.

For å utnytte beitearealene nær fjøset, er det viktig med god planlegging av beitesesongen. Dette inkluderer tidlig etablering av skifter med eksempelvis høstrug og raigras, samt å gi plantene hvile mellom hver avbeiting for raskere gjenvekst. Tilgang på skifter med eldre eng og skifter med vårsådd høstrug og raigras vil kunne gi en lang og stabil beitesesong. Beitearealene bør også gjødsles moderat og vannes ved tørke. En lang beitesesong med god gjenvekst gir høg avling av god kvalitet, og en kan forvente avlinger tilsvarende 500-700 fôrenheter per dekar.

Hvordan lykkes med tidlig beiteslipp

  • Planlegg beitesesongen med et nødvendig antall skifter i god tid før beiteslipp
  • Første avbeiting av gammel eng og kulturbeiter allerede ved 10-15 cm plantedekke
  • Tidlig etablering av skifter med høstrug og flerårig raigras i nærheten av fjøset
  • Gi beiteplantene en pause på 5-10 dager mellom hver avbeiting for raskere gjenvekst
  • Oppretthold beitekvalitet med beitepussing og moderat nitrogengjødsling
  • Tilpass innefôring og kraftfôrnivå til beitetilbudet. Velg kraftfôr med økt fiberinnhold og negativ PBV ved god beitetilgang og proteinrikt beitegras.

Ta vare på vommiljøet

For å opprettholde et godt vommiljø og høg mjølkeproduksjon i beitesesongen, er det viktig med god praksis for tilleggsfôring. Dette inkluderer valg av grovfôr, kraftfôr og fôringsstrategi. Når kyrne kommer fra beite, bør de alltid ha tilgang på grovfôr for økt drøvtygging og vomstabilitet. Den lave fiberandelen i beitegras gjør det ønskelig med høyt NDF-innhold (>500 g/kg TS) i tilleggsfôret .

Overgangen til beitesesongen kan være utfordrende for vommiljøet. Tildeling av Pluss Vomstabil bidrar til en mykere overgang til beitesesongen. Det er et tilskuddsfôr som inneholder bufferstoffer og levende gjær som bidrar til å redusere pH-svingninger og stabiliserer vommiljøet. Tilsettes i fullfôrmiks eller strøs på grovfôret.

Kraftfôrvalg

Ved god tilgang på godt beite er det viktig å redusere kraftfôrmengden ved beiteslipp, dette for å unngå sur vom og utnytte beitegraset til det fulle. For hver kilo kraftfôr kua eter, reduseres opptaket av av beitegras med 700-1000 gram tørrstoff. Samtidig, en utfordring med beite og det å opprettholde en god mjølkeproduksjon er å sørge for et godt vommiljø. Dette kan løses med å tilleggsfôre med et strukturrikt grovfôr (NDF>500 gr/kg TS), eller gå inn med Formel Fiber Elite slik at kyrne får fiber gjennom kraftfôret.

Det er flere faktorer som påvirker hvilket kraftfôr som er anbefalt på beite, men ønsket ytelse er også en viktig faktor. Ønske om høg ytelse på beite setter et større krav til management, og til egenskapene i kraftfôret. Se vår beitenøkkel for anbefalte kraftfôr for ulik produksjon og beite, eller ta kontakt med din lokale fôringsrådgiver i Felleskjøpet.

imagej9th4.png

Figur 1: Beitenøkkelen viser oversikt over kraftfôrslag tilpasset ulikt ytelsesnivå og proteininnhold tilpasset kvaliteten på beitet. I en overgangsperiode bør en legge opp til å bruke et kraftfôr som gir mindre vombelastning for å redusere faren for ytelsesnedgang ved beiteslipp.

Lykke til med beitesesongen!