– Mye kan gå galt for unge kalver som blir flytta fra mange ulike besetninger og frakta sammen med mange andre. Vi følte mange ganger at vi balanserte på en knivsegg, og sykebingen ble ofte brukt for å få kalver med mageproblemer på rett kurs, forteller Ståle Granmo (54).
Sammen med kona Laila, sønnen Andrè (36) og en ansatt driver han eiendommen Solbakken i Vefsn kommune på Helgeland med en konsesjonsbesetning med smågrisproduksjon og 300 okser, som de fôrer opp i to fjøs. Et gammelt kufjøs fungerer som mottak for de minste kalvene, hvor de blir fôra opp til 300 kg levende vekt på Formel Kalv Vekst, og et stort oksefjøs for de store oksene ble bygget i 2008. Der står det Formel Biff på menyen.
Oksekalver fra ulike miljøer
– NRF-kalver fra ulike mjølkeprodusenter er mest utsatt, for de er ofte så vidt avvent mjølka, yngre enn 4 måneder og enda ikke helt etablert som drøvtyggere, så de trenger ofte individuell behandling. Ammekalvene tåler mer. De er ofte født i april, kommer i oktober/november og kan flytte rett inn i oksefjøset, forteller Ståle. Han betaler rundt 8000,- for en avvent NRF-kalv på 200 kg og 13 – 16 000,- for en kjøttfekalv alt etter vekt og prisnoteringene fra Nortura.
Tilpasset kalvekraftfôr
– Formel Kalv Vekst er en protein- og fiberrik blanding tilpasset kalven opp til 8 måneders alder. Høyt innhold av fiber sikrer godt vom-miljø, selv med et høyt kraftfôropptak. Fôret anbefales spesielt etter avvenning når kraftfôropptaket øker. Man kan gi fra cirka 2 kg kraftfôr i starten, og opp mot 4 kg mot slutten av perioden, sier salgs- og fagkonsulent Kristine Steinslett på Felleskjøpet Agri i Mosjøen.
– Hvor mye gir du dem?
– Jeg prøver å få i dem et kilo ganske raskt etter de kommer, og de får ikke noe annet enn kraftfôr og silo, sier Ståle. Han øker kraftfôrmengden raskt opp til 3 kg pr dag når de er på 250 kg levende vekt, og snart er klare for å flyttes til det store fjøset.
Viktig med nok grovfôr og aldri frosset fôr til kalven
– Gi aldri frosset fôr til kalven, da blir det problemer, sier Ståle. Han bygde ut mens mange av naboene i Drevjadalen sula opp (slutta), så han høster 16-1700 dekar eget og leid areal i nabolaget. Det er viktigst for han å ha nok grovfôr, for dårlig grovfôr kan kompenseres med bedre kraftfôr. Men han har ikke fått oksene til å ta opp mer enn 7-8 kg kraftfôr pr dag, så i det vanskelige året i 2013, da alt var svart etter isbrann, gikk grovfôrmangelen ut over tilveksten. Etter tørkesommeren i 2023 fikk han en del kalver som hadde gått på tørre beiter. Årets kalver er bedre, sier han.
Kristine Steinslett tar grovfôrprøver og bidrar med fôrplanlegging, der det viktigste spørsmålet blir om det skal brukes Formel Biff 2+, 4+ eller 6+. Biff 2+ er aktuell når det er mye grovfôr av god kvalitet og mindre bruk for kraftfôr, mens Biff 6+ er mer aktuell i dårlige grovfôrår. Årets grovfôr er for grovt pga uker med regn da det burde vært høsta, så Kristine anbefaler Formel Biff 4+ til de store oksene.
RÅDGIVERBESØK: Ståle Granmo er fornøyd med å få hjelp til fôrplanlegginga av Kristine Steinslett, salgs- og fagkonsulent på drøv i Felleskjøpet Agri i Mosjøen.