09.04.2025 | Eva Olssøn Foto: Olga Rønning

Marianne Rønning og Vidar Nybu har i over 20 år bygget opp en produksjon gjennom grundig planlegging og forebygging – For å unngå unødvendige kostnader må vi alltid være i forkant. Godt grovfôr, riktig fôrtilvenning og nøye stell av dyra er avgjørende for resultatet, sier Marianne.

I hjertet av Tynset kommune, mellom Kvikne og Tynset, ligger Torresvangen gård på 700 meters høyde. Marianne Rønning og Vidar Nybu kjøpte gården i 1999 og siden den gang har de bygget opp en moderne geitebruk med hovedfokus på mjølkeproduksjon og framfôring av kje til kjøtt.

– Å drive her krever mye, men vi har funnet vår måte å få det til på, sier Marianne Rønning.
Gården har et samlet areal på omtrent 2500 dekar, hvorav 250 mål er dyrket mark. De driver aktivt med pleie av utmarksbeite og kulturlandskapet sammen med geitene og fire hester, samt å bevare kantsonene til dyrket areal.

720x480 Omgitt av geiter.jpg

På Tørresvangen gård er geitene en naturlig del av hverdagen for ekteparet Rønning og Nybu.

Mjølkeproduksjon og lokalforedling

Gården har 160 mjølkegeiter, og som Tine-bønder leverer de årlig 95 tonn geitemjølk. I tillegg driver de et gårdsysteri der de foredler rundt fem tonn mjølk i året til produkter som modnet fetaost og brun geitost som de selger i hovedsak fra egen gårdsbutikk.

– Den brune geitosten koker vi etter gammel tradisjon her i området, forteller Marianne.

720x480 Brunost.jpg

Den tradisjonsrike brunosten fra gårdsysteriet er laget etter gamle oppskrifter og selges i gårdsbutikken.

Kjeoppfôring med Pluss Lambert

Hvert år fôrer de opp mellom 250 og 300 kje på råmjølk fra geita og Pluss Lambert mjølkeerstatning. Etter de fem første dagene med råmjølk fra mor overføres kjeene til kjeavdelingen hvor de fortsetter å fôres opp med mjølkerstatning fra mjølkeautomater.

– Vi har brukt Pluss Lambert i flere år og er veldig fornøyde. Den er basert på norske råvarer og produsert i Norge, noe som gir oss trygghet, forteller Vidar.

720x480 Mjølkeerstatning smokk.jpg

Marianne Rønning og Vidar Nybu viser fram Pluss Lambert mjølkeerstatning, som er en viktig del av kjeoppfôringen på gården.

Kjeene får fri tilgang til temperert mjølk gjennom smokker, noe som simulerer naturlig diing best mulig. Renhold av mjølkeautomater er en nøkkel til god helse.

– Godt råstoff kombinert med nøye renhold gir sunne dyr med god tilvekst. Vi er mye i fjøset og følger nøye med, sier han.

imageng9aj.png

Kjeene får fri tilgang til temperert mjølkeerstatning via smokker, noe som simulerer naturlig diing.

Grovfôr – avgjørende for bunnlinja

På gården produserer de alt grovfôret selv. De er med i Tines grovfôrprogram for å optimalisere fôrkvaliteten og redusere kraftfôrbehovet.

– Grovfôret er helt avgjørende for økonomien vår og for mjølkas kvalitet. Vi ønsker så lav kraftfôrandel som mulig, forklarer Vidar.

For å unngå muggdannelse bruker de Xtrasil Ultra ensileringsmiddel.
– Småfe tåler ikke mugg. Vi er ekstremt nøye med kvaliteten på rundballene, for det koster like mye å produsere en dårlig som en god rundball, påpeker han.

Kjøttproduksjon og Stjernekje-avtalen

Oppfôring av kje til slakt er en viktig del av drifta. De deltar i Norturas Stjernekje-avtale, som sikrer bedre pris dersom kravene til kjøttklasse og vekt oppfylles.

– De fleste kjeene våre går til kjøttproduksjon. Mesteparten selges via Stjernekjeavtalen, mens en økende andel omsettes i vår egen gårdsbutikk, forteller Marianne.

Kje slaktes når de er mellom seks og åtte uker, avhengig av vekt. De må være minst over 11 kg for å tilfredsstille kravene på å få tilleggene i avtalen.

– Det er stor variasjon på hvor raskt de vokser. Noen er mer glupske enn andre, sier hun med et smil.
Totalkunder hos Felleskjøpet

Rønning og Nybu er totalkunder hos Felleskjøpet og setter stor pris på både produkter og service.
– Vi får uvurderlig hjelp, både til kraftfôr, mjølkeerstatning og redskap. Det aller viktigste er nærheten til et godt verksted. Felleskjøpets verksted på Tynset er helt uvurderlig for oss, understreker Vidar.

Et krevende, men givende liv

Å drive en moderne geitegård er arbeidsintensivt, og særlig fra nyttår til våren er det minimalt med fritid.

– På det meste i fjor hadde vi 500 individer i fjøset. I år var vi oppe i 440. Det er mange dyr å passe på, sier Marianne.

Men for ekteparet Rønning og Nybu er det ingen tvil om at de har valgt riktig yrkesvei, selv om kapasiteten avtar med årene.

– Vi har valgt dette helt frivillig og kunne ikke tenkt oss noe annet. Vi stortrives og er et godt team. Det er mye motivasjon i det, avslutter hun.

720x540 Feedprosessor.jpg

TKS Feedprosessoren sørger for effektiv håndtering og fordeling av grovfôr til geitene på Tørresvangen gård.