11.10.2024 | Victoria Bøhn Lund og Nils Arve Frøisland, Felleskjøpet Agri 

I naturen vil jungelhøna og villkalkun, som våre fjørfeslag stammer fra, bruke mesteparten av sin våkne tid til å søke etter mat. Dette gjør de ved å hakke på og skrape i jord, løv og annet materiale som ligger på bakken. Vi ser den samme adferden hos tamfugl. Ved å tilby dem materialer å rette denne adferden mot kan man forebygge problematisk hakkeadferd som kan oppstå om høna, kalkunen eller kyllingen ikke har miljøberikelse å rette adferden mot.

Husk at det alltid er best å forebygge hakking mot andre individer ved bruk av miljøberikelse. Dersom uønsket hakkeadferd først er etablert i en flokk, kan det være vanskelig å avvenne adferden. Ved mistanke om sykdom hos dyra, skal man alltid tilkalle veterinær.

Hva kan Felleskjøpet tilby?

Felleskjøpet tilbyr flere ulike produkter som aktiviserer dyrene eller tilfører viktige næringsstoffer. 
Peckstone er mineralstein i plastbalje. Mineralstein dekker dyras hakkebehov, bidrar til nebbsliping og gir god trivsel og sysselsetting. Peckstone kommer i ulike hardhetsgrader til ulike fjørfe.

Lucerne høy stimulerer til god trivsel, sysselsetting og bidrar til god fordøyelse.  
Agri Krås er et grovt kalktilskudd med partikkelstørrelse fra 3-7mm. Bidrar til jevn tilførsel av kalsium når skallet avleires rundt egget. Dette bidrar til god skallkvalitet og virker positivt på skjelett.  
Kråsstein ligner på småstein som bidrar til utvikling og opprettholder god kråsfunksjon og bedrer fôrutnyttelsen

Kromat Strøkorn er varmebehandlet hel hvete som brukes til å tilfredstille søkeatferden. Strøkorn gir sysselsetting, økt trivsel, luftig og godt miljø. 

Om ditt slakteri eller eggpakkeri har krav om bruk av miljøberikelse, setter disse spesifikke krav til når miljøberikelsen skal settes inn og hvor mye som skal brukes. Utover disse rammene, anbefaler vi å tilby miljøberikelse i perioder av innsettet hvor det er behov for litt ekstra. 
Ønsker du hjelp til veiledning rundt bruk av miljøberikelse, kontakt din lokale salgs- og fagkonsulent i Felleskjøpet.

Miljøberikelse for økt trivsel, redusert stress og færre helseutfordringer

De senere årene har spørsmålet om hva som er god dyrevelferd beveget seg mot hvordan dyret selv opplever at det mestrer sitt miljø. Dette omfatter både at dyret er friskt og har god produksjon, at det får mulighet til å utføre adferd det har et instinktivt behov for å utføre og at det opplever positive emosjoner og fravær av stress og frykt. 

Forskerne har utviklet en rekke velferdsindikatorer- som er tegn man kan bruke til å måle dyrevelferd.  
Det er dokumentert i forsøk at bruk av plattformer og tilgang til lucernehøy og torv gir mer lek, utforskingsadferd og mindre halthet i slaktekyllingflokker.

Økte krav fra forbruker 

Norge har god dyrevelferd. Vi har dyrevernforskriften i bunnen, og i tillegg og forskrift for hold av høns og kalkun. Fjørfe var også først ut med å ta i bruk dyrevelferdsprogram utviklet for fjørfe, hvor vi har egne programmer for hver produksjon.

Flere av varemottagerne av egg og fjørfekjøtt stiller i tillegg egne krav til at dyrene har tilgang til ulike miljøberikelser gjennom innsettet. Hva som brukes hos de ulike slakteriene og eggpakkeriene varierer.  
Samtidig ser vi at dagens forbrukere i dag forventer høyere standard for dyrevelferd i norsk matproduksjon enn tidligere. Ser vi til utlandet har det de siste årene vokst fram en rekke merkeordninger som skal dokumentere oppstallingsforhold i produksjonen av produktene. I Norge ser vi den samme trenden, og spørreundersøkelser viser at tilrettelagt miljø for å utføre naturlig adferd er viktig for forbruker.  

 

Kilder: 
Animalia 
Guro Vasdal et al. 2018. Effects of environmental enrichment on activity and lameness in commercial broiler production.  
Muhammad I Arshad et al. 2000. Food and Feeding habits of Red Jungelfowl. Pakistan Journal of Biological Sciences 3 
Dawkins, 1989. Time budgets in Red Junglefowl as a baseline for the assessment of welfare in domestic fowl. Applied Animal Behaviour science 
 
Dyrevelferd - Foreningen Norske Etologer (etologi.no)