Et PRIOR-egg gir nå 20 prosent av daglig anbefalt inntak av jod til voksne og 30 prosent av daglig anbefalt inntak til barn. Jod er et viktig næringsstoff som mange får for lite av, spesielt gravide, ammende og de som ikke spiser hvit fisk. Derfor er det fra før tilsatt ekstra jod i kraftfôret til melkekyr for å øke innholdet i melk. Nortura har i samarbeid med Felleskjøpet testet økning av jod-innholdet i kraftfôret til verpehøner, og gjennom det økt innholdet i egg fra ca 35 til 50 mikrogram pr 100 gram egg.
Bra for folkehelsa
- Egg er som de fleste vet en næringsbombe i seg selv, men nå vil alle PRIOR-egg også være rike på jod, og det er bra for folkehelsa, sier produktgruppesjef Kjersti Sørby i Nortura. Eggekartongene til PRIOR har et rødt hjørne med informasjon om økt jod-innhold.
Økt innhold innenfor fôrmiddelregelverket
- Vi i Felleskjøpet er glade for samarbeidet med Nortura og uttestingen som vi har hatt i et år, og nå har vi kraftfôr som bidrar til høyere jod-innhold i eggene, sier Victoria Bøhn Lund, produktsjef kraftfôr i Felleskjøpet Agri.
For å oppnå ønsket jodinnhold i eggene, har Felleskjøpet i samråd med Nortura justert næringsinnholdet i alt Kromat verpefôr som leveres til produsenter som leverer sine egg til Nortura. Økningen er innenfor fôrmiddelregelverket, og den innebærer ingen økt belastning på verpehønene. Fra økningen ble satt i verk i november, tok det et par uker før det gjorde utslag på innholdet i egg.
Fakta om jod fra Helsedirektoratet
- Jod er et næringsstoff som trengs i kroppen, og som vi må få gjennom kosten eller fra kosttilskudd. Særlig er jod viktig i forbindelse med svangerskap og amming og for små barn, melder helsenorge.no.
Jod er nødvendig for at skjoldbruskkjertelen skal produsere nok hormoner. Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) er en kjertel på halsen nedenfor strupehodet. Den produserer hormoner som føres med blodstrømmen til celler i hele kroppen. Det viktigste hormonet kalles tyroksin. Tyroksin hjelper til med å kontrollere hvor raskt kroppen bruker energien fra mat (stoffskiftet). Hormonene er viktige for normal vekst og for utviklingen av sentralnervesystemet hos fosteret i svangerskapet og hos små barn.
Jodmangel kan gi struma og lavt stoffskifte (hypotyreose). For lite jod er særlig alvorlig for gravide og ammende, siden fosteret og barnet trenger jod til normal utvikling av hjernen og nervesystemet.
Hvit fisk er den matvaren i kostholdet vårt som har høyest innhold av jod. Helsedirektoratet anbefaler kosttilskudd for gravide og ammende som spiser lite hvit fisk. Anbefalt daglig inntak av jod for ulike grupper er:
- Barn 1-2 år: 70 mikrogram
- Barn 2-5 år: 90 mikrogram
- Barn 6-9 år: 120 mikrogram
- Barn fra 10 år og voksne: 150 mikrogram
- Gravide: 175 mikrogram
- Ammende: 200 mikrogram
Jodinnhold i matvarer
Det er få matvarer som inneholder jod. Hvit fisk og meieriprodukter er de største kilden i kostholdet vårt. Egg er en god bidragsyter.
- Lyr: 696 mikrogram per 100 gram
- Hyse: 400 mikrogram per 100 gram
- Torsk: 279 mikrogram per 100 gram
- Sei: 272 mikrogram per 100 gram
- Brunost, lettere: 200 mikrogram per 100 gram
- Egg: 35 mikrogram per 100 gram (50 mikrogram i PRIOR-egg fra 2024)
- Melk, syrnede melkeprodukter, yoghurt, kesam, cottage cheese: cirka 15 mikrogram per 100 gram