Det er flere ting man kan gjøre for å forberede nytt innsett i ditt fjørfehus. Vask, desinfeksjon, optimalisering av ventilasjon og innredning er ting som legger grunnlaget for et godt innsett.
Vårt nettsted støtter ikke lenger Internet Explorer. Vi anbefaler alle å benytte seg av andre nettlesere, da Explorer ikke er optimalisert for sikkerhet eller hastighet i dagens nett og nettsider. Bruk mer moderne nettlesere som Edge (Windows sin nye nettleser), Chrome, Firefox eller Safari (Hvis du bruker Mac).
Our site no longer supports Internet Explorer. We recommend everyone to use other browsers, as Explorer is not optimized for the security or the speed in today's networks and websites. Use more modern browsers such as Edge (Windows new browser), Chrome, Firefox or Safari (If you use Mac)
Det er flere ting man kan gjøre for å forberede nytt innsett i ditt fjørfehus. Vask, desinfeksjon, optimalisering av ventilasjon og innredning er ting som legger grunnlaget for et godt innsett.
HEMNES: - Kyrne mjølker 3 liter mer om dagen i år enn i fjor. Hva kommer det av? Svaret på det betyr mye, når grunnkvoten er 476 000 liter, og det kom et nytt forholdstall.
VEFSN: – Kalver som blir flytta rett etter avvenning er sårbare og utsatt for diare. Men det har det blitt slutt på, etter at vi skifta til det nye kalvefôret, sier Ståle Granmo, som kjøper 300 oksekalver i året.
HAMAR: Einar Storlien fikk alarm fra våtfôringsanlegget seint lille julaften. Han ringte I-mek vakttelefon 815 00 730 i 23-tida.
Med DeLaval Plus adferdsanalyse får du et verktøy som gir deg en helhetlig oversikt over besetningen døgnet rundt. Du kan optimalisere gårdsdriften, forbedre reproduksjonsresultatene og sørge for god dyrevelferd.
En velfungerende lever bidrar med god helse, høy eggproduksjon og god skallkvalitet hos høner. Fettlever kan oppstå hos høner i høy produksjon. Det finnes ulike næringsstoffer som kan bidra til en god leverhelse, og dermed bedre hønas velferd.
Norge trenger mer mjølk, og Landbruksdepartementet har satt et rekordhøyt forholdstall på 1,20 for 2025. Dette gir norske mjølkebønder muligheten til å levere 20 prosent mer enn grunnkvota – en gyllen anledning til å øke både produksjonen og inntjeningen.
E-vitamin er et fettløselig vitamin med flere funksjoner. Det er viktig for reproduksjon, fruktbarhet og immunforsvar. For lite E-vitamin kan gi lavere tilvekst og økt fôrforbruk. Pluss tilskuddsfôr hjelper deg når grisen har behov for det lille ekstra.
Felleskjøpet Agri SA kommer med ny anbefaling for hvilket fôr du skal bruke i oppstart av innsett. Vi anbefaler å bruke Kromat Oppdrett 3 P fra innsettstart og frem til 17 ukers alder. Det er viktig å gå over til verpefôr før hønene begynner å legge egg.
Skulle du ønske at purkene dine hadde litt bedre appetitt gjennom dietida, og at de produserte litt mer melk av litt bedre kvalitet? Sånn at du kunne avvenne litt tyngre grisunger med litt større forutsetninger for å lykkes også etter avvenning?
Med et høgt forholdstall er det fortsatt aktuelt med mer mjølk i 2025. Med økt mjølkepris etter jordbruksoppgjøret i 2024, sammen med økt kvote, er det viktig å se på hvilke tiltak som kan gjøres for å levere mest mulig mjølk.
Både grisen, bonden, forbrukeren og miljøet vinner etter hvert som flere sanerer bort plagsomme sykdommer gjennom SPF – spesifikk patogenfri gris.
Prosjektet «Friskere Gris med SPF – Trøndelag» har mål om 42 prosent SPF-gris i fylket innen 2026. Seks besetninger blir lagt om i år, og så er det planlagt sanering av 30 besetninger neste år.
Miljøberikelse i fjørfehuset øker dyrenes trivsel og gir forbruker økt tillit til norsk fjørfeproduksjon. Studier har også vist at bruk av miljøberikelse reduserer helseutfordringer og stress. Felleskjøpet tilbyr de produktene du trenger.
Nå kan du velge å legge opptil 3 lag på én silo, når du bestiller i mingard.no.
Årets grovfôrsesong nærmer seg slutten og innefôringssesongen står for døren. Avlingsmengdene har stort sett vært bra, og grovfôrprøvene som til nå har blitt registrert viser at kvaliteten er god. Nå gjelder det å utnytte grovfôret best mulig.
Nå legges grunnlaget for neste sesong. Lamma har et stort vekstpotensial, og med rett fôringsstrategi får du gode resultater på påsettlamma neste sesong. Du kan også oppnå god klasse og riktig slaktevekt raskt.
Vi endrer på vårt økologiske kraftfôr til mjølk og kjøtt. Nytt sortiment gjør det enda enklere å tilpasse proteininnholdet i grovfôret.
Svein Nedremyr (45) fra Hol i Hallingdal ligger stødig på avdråttstoppen med godt grovfôr, Holstein og gode rådgivere.
GOL: Håkon prøver å øke avdråtten med Holstein, fôringsråd, godt grovfôr og alternative fôrmidler.
Den tørre forsommeren gav utfordringer for graset som skal bli grovfôr til dyra våre. Sterkt sollys økte sukkerproduksjonen, mens mangel på vann hindret opptak av nitrogen nødvendig for å danne protein.
FROSTA: – Måling av både grisen og miljøet i grisehuset kan bidra til å gjøre økonomien bedre, sier Odd Arne Nordahl, grisebonde og salgskonsulent på innendørsmekanisering for svin, fjør, småfe og korn nordafjells.
Høsten kan være varierende på værfronten. God og varm den ene dagen, og snøbyger og ruskevær den neste. Allikevel er det viktig for dyra, både ammeku og søye å få i seg tilstrekkelig med næring.
November nærmer seg, og for bønder, gartnere og småbrukere betyr det én ting; landbrukets største og viktigste arena, Agroteknikk 2024. Messen arrangeres hvert tredje år, og i år finner den sted fra 14. - 17. november på NOVA Spektrum i Lillestrøm.
STOKKE: – Det ble helt andre dyr. Utrolig at det kan gjøre så stor forskjell. Dekningsbidraget gikk litt ned, men kona ble fornøyd. Det er hovedsaken!
Det er lønnsomt å skifte fra helmelk til Pluss melkeerstatninger, se beregningene under!
NAMSKOGAN: – Det blir storsvært det her ja! Jeg hadde tenkt å investere i en, så det ble, som jeg sa til Kristin, da ho ringte, som at jeg vant i Lotto!
NORDFJORD: - Måling av miljøfaktorer i hønsehuset kan avdekke feil som kan ha stor økonomisk betydning, sier fjørfebonde og fôringsrådgiver Eilev Otto Rønnekleiv.
I en verden i stadig utvikling er det avgjørende å utvikle fôret etter hestens behov. Det ligger mye forskning bak sammensetningen av Championfôrene.
Norge trenger mer mjølk. Nå har produsentene en enestående mulighet til å styrke økonomien ved å øke mjølkeproduksjonen. Her er konkrete tips for å lykkes.
Frode Hamres hester vinner mer enn noen andre i Norge. Han trekker fram Champion kraftfôr og faste rutiner som noen av de avgjørende faktorene for suksessen. Hva gjør Stall Hamre for å få hestene så gode?
I januar i år lanserte Felleskjøpene sin egen podcast rettet mot fjørfeprodusenter. «Felleskjøpet Kromatpodden» er et samarbeid mellom Felleskjøpet Agri, Felleskjøpet Rogaland Agder og Felleskjøpet Fôrutvikling.
Hesten bør få påfyll av saltersom tapes sammen med svette. Er det tilstrekkelig å gi hesten vanlig salt, eller trenger den også elektrolytter?
MÆRE: Etter ett år med noe mindre energi og protein i purkefôret, er erfaringene gode, både med produksjonsresultatene og totaløkonomien.
OVERHALLA: – Espen har en uvanlig fôringsstrategi. Men det har virka kjempebra, og det blir bra totaløkonomi, sier Talita Bastesen Nilsen.
Mjølkebonden Roxana Stangebye i Sigdal har kuer med høy ytelse. Det har hun fått til gjennom bevisst avl, Formel Fiber Elite i større mengder per fôring, god kvalitet på grovfôret og fokus på god dyrevelferd.
Champion Gull har lenge vært et av våre mest populære kraftfôr til hest. Müslifôret blir laget på en spesialmaskin, og kan dessverre ikke produseres mens fabrikken gjennomfører omfattende forbedringer på produksjonslinja våren og sommeren 2024.
For å opprettholde stabil mjølkeproduksjon gjennom sommerhalvåret er det viktig å gjøre tiltak i løpet av beitesesongen. Tilstrekkelig mengde beiteareal og grastilvekst er avgjørende for å opprettholde høgt fôropptak og høg mjølkeproduksjon.
Felleskjøpet Agri anbefaler at man sjekker kraftfôrsiloen sin med jevne mellomrom og spesielt etter en varm sommer. Det forebygger muggvekst i siloen, som i verste fall kan redusere produksjonsresultater eller helse i besetningen din.
Det er nesten ikke til å unngå at det blir noen kopplam å ta vare på under lamminga. Det kan være sykdom på søya, eller det kan være en planlagt strategi for å ta vare på overskuddslam. Uansett er det viktig å ha gode planer for hvordan dette skal løses.
Ved å tilby søya tilstrekkelig, energirik vårbeite bidrar vi til god mjølkeproduksjon og god tilvekst. Men våren er lunefull, og det er viktig å ha en plan B. Formel Grov som støttefôring gir stabil mjølkeproduksjon på søya om beitegraset er mangelvare.
Mange reagerer når kraftfôret har endret farge siden forrige sekk, men fargeendringen har en naturlig forklaring.
Et gjennomsnittlig melkebruk på 30 årskyr kan med enkle grep bedre resultatet med flere tusen kr per år ved å ta i bruk Pluss mineral- og vitamintilskudd i sinperioden.
For å kunne starte beitesesongen ekstra tidlig må en ha tilgang til eldre eng eller kulturbeiter i nærheten av fjøset. Mjølkekyrne bør slippes på disse skiftene så fort graset er 10-15 cm langt da plantene har rask tilvekst på våren.
Dagene blir lengre, og tida går fort til det er fullt trykk i sauefjøset for de tidligste områdene i landet. Det er denne tida søya går inn i den siste viktige del av drektighetsperioden.
Bakterier og virus er en trussel for matproduksjonen, og rengjøring med høytrykksvaskere og rengjøringsmidler er viktig for optimal biosikkerhet i fjøs og driftsbygninger. Det sikrer både avkastning og inntekt, og beskytter også folk og dyr.
PRIOR egg fra Nortura vil nå være ekstra rike på jod, et tiltak for å styrke folkehelsa. Felleskjøpet Agri har bidratt i prosjektet.
Når jula er over og juletreet blir kastet ut av stua lurer mange på om det er trygt å gi grantreet til hesten. Kan det være skadelig for hesten å gnage på juletreet? Hva om treet er edelgran?
Hesten er avhengig av tilstrekkelig mengde grovfôr for at den skal holde seg frisk. Hva kan man gjøre når grovfôret ikke rekker til hele sesongen? Vi har noen råd om hva du kan tilby hesten for å tøye grovfôrmengdene samtidig som hesten holder seg frisk.
En unormalt tørr forsommer gav tørkeskade på førsteslåtten i store deler av landet, mens andreslåtten ble utfordrende grunnet store mengder nedbør. Her er noen råd til hesteeiere som har grovfôr med unormalt næringsinnhold.
Hesteeiere er opptatt av å ta vare på sine firbente venner og en viktig del av omsorgen handler om riktig ernæring av hesten Her vil vi fokusere på betydningen av protein i hestefôr, hvorfor det er viktig og hvordan du best kan møte hestens proteinbehov.
Rett valg av kraftfôr er avgjørende for gode resultater. Formel Geit har nå nye navn som gjør det lettere å velge kraftfôr som passer til ditt grovfôr. Har du ei grovfôranalyse er det langt lettere å finne riktig kraftfôr til din produksjon og dine mål.
I Norge har vi gjerne hester ute i luftegård hver dag gjennom hele året. Mange har også hestene på utegang døgnet rundt, uansett temperatur. Da er det viktig å passe på at hestene fôres riktig, spesielt når det er kaldt ute.
Felleskjøpet Agri lanserer Bygg pHro+, et nytt alkalisk produkt/konsept til storfe. Bygg pHro+ vil i starten være tilgjengelig som rivevalset vare. Senere vil det tilbys som et pelletert produkt med mineraler/vitaminer.
Verdens friskeste slaktegris har et svært høgt potensiale for tilvekst, for den trenger mindre energi til å bekjempe sykdommer. Format Vekst 130 er nå enda bedre tilpasset denne grisen. Gode registreringer avdekker om du har verdensmestere i fjøset ditt.
JØA: Nytt slaktegrisbygg hjelper, men Tore Johan Sandvik (55) vil også gjerne bygge nytt for smågrisproduksjonen for å få til en overgang fra tre til sju ukers puljedrift, mindre stress og mer lønnsom fôring.
Det kommer an på. Miljøet er i tillegg til fôret avgjørende for oppvekstforholdene til verdens beste gris. Den vokser raskest med Format Kvikk når forholdene er optimale. Format Røff gir bedre vekstforhold i besetninger med utfordringer rundt avvenning.
15. november gjør vi noen justeringer i slaktekyllingsortimentet til Ross 308. Bakgrunnen for endringene er avlsselskapets seneste næringsstoffanbefalinger og nye forsøksresultater fra Felleskjøpet Fôrutvikling.
Paringssesongen, og dermed grunnlaget for nytt liv, nærmer seg, og det er viktig at den drektige søya får tilstrekkelig næring gjennom vinteren. Særlig de med mange foster.
Riktig fôring fra start legger grunnlaget for en sunn og robust besetning. Fordi kalven er født med underutviklet vom bør den få fôr med tilpasset næringsinnhold for best mulig utvikling.
GOL: En rundball hos Kim Estenstad rekker i år bare til to stell. I fjor rakk de til tre. Er det da nok med 200 rundballer?
SPYDEBERG: – Jeg har god støtte fra mine fôringsrådgivere, og Felleskjøpets planleggingsprogram er enkelt visuelt med grafer som viser hvor godt en fôrplan passer kyrne mine, sier Randi Liverud.
Nesten hver kveld på sommerstid drar sauebonden Jørgen Heen Brovold og kjæresten Sofie Skodjevåg Magnussen opp på fjellet i vakre Vengedalen for å se etter dyra. Han slipper sauene ut når fjellet er beiteklart og vil ha de der lengst mulig.
Det nærmer seg innsett, og sintid. Før kjeinga starter kan det være greit å ta en kontroll på eget grovfôrlager. Hva har du av fôr og hvilke partier bør benyttes når? Det er viktig å sørge for at geita er godt rustet for ny laktasjon.
Om søyene ikke får fri tilgang på grovfôr, må kraftfôrrasjonen økes for å unngå tap av hold. Den beste tida å spare grovfôr er i perioden fra 2 - 3 uker etter paring til 6 uker før lamming.
Høst er tid for innsett og en ny vinter med innefôring. En fornuftig fôringsplan for vinteren forutsetter at du vet både hvor mye grovfôr du har og hva slags kvalitet det er på grovfôret.
ÅSGÅRDSSTRAND: - Vi vurderer kalkunene hver dag og justerer innblandingen av sluttfôr gjennom hele innsettet for å holde strøet tørt og fint. Sammen med god ventilasjon og berikelse av miljøet holder det dyra friske og aktive, sier Dagfin Bonde Henriksen.
– Det vi nå driver med er en verdenssensasjon, sier kalkunprodusent Hanne Guåker på Nes i Ringsaker. De siste åra har hun med gode resultater fôret fram kalkunene sine helt uten parasittmiddel.
God beitedrift er en kunst. Det er mange ulike typer beite og beite system som påvirker fôropptak og produksjon. Valg av riktig kraftfôr og kraftfôrmengde er også viktig for å lykkes med produksjonen på beite.
Etter en lang beitesommer er det tid for sanking, og slutt-fôring av de lamma som ikke har oppnådd tilstrekkelig vekt. Forbrukeren etterspør ferske lam, og prisene er best når etterspørselen er stor.
NESNA: – Den menneskelige faktor er involvert, innrømmer Trond Mehus (62). Han regner seg og kona Sissel i verdenstoppen på gris. Ved siden av å være veldig god på smågris, innrømmer han også en sterk interesse for fôr, notater og nipler.
GRUE: Camilla Bye (30) gir seg som «pottisveileder» og satser for fullt på ammeku og rugeegg.
Forsommeren 2023 har vært svært tørr i store deler av Sør-Norge. Tørken påvirker veksten i graset, og mange er bekymret for at grovfôravlingene skal bli like dårlige som tørkesommeren 2018.
Sommeren 2023 har vært preget av varierende temperaturer, tørre perioder og mye regn. Med 2018 -sesongen friskt i minne, vet vi at fôringa av drøvtyggerne kan fungere godt med reduserte grovfôrmengder og tilpassede kraftfôrtyper.
Som bonde er du kjent med utfordringene som fluer og andre insekter kan medføre for dyrene på gården. Men hvordan beskytte dyrene best mulig?
«For å lykkes med kopplamproduksjon må du ha god plan, være nøye og ha ei flink kjærring» sier Øystein Knutsen. Han og samboer Kristin Huse driver gården Libakken i Vang. Der har de drøye 300 vinterfora søyer og dermed også ofte rundt 100 koppelam.
Formel Lam er et topp produkt til lam, et velprøvd produkt som gir god tilvekst og sikrer god helse. I en årrekke har vi operert med to resepter, en resept for våren og en resept for høsten.
Grisen er i stadig utvikling og fôringen må følge med. Resultater fra forsøk i 2020-2021 viser at med dagens slaktegris oppnås best resultat og lønnsomhet når man fasefôrer med Format Vekst 130 og Format Vekst 105.
I beitesesongen er det ofte utfordrende å opprettholde ønska fettprosent i mjølka. Formel Profet er Felleskjøpets kraftfôr for bedre vommiljøet og øke fettinnholdet i mjølka og har et høgt innhold av fordøyelig fiber og beskytta vegetabilsk fett.
BEITSTAD: – Moderat eggvekt, høy verpeprosent lengst mulig, lav utsortering og moderat fôrforbruk gir god totaløkonomi hos Rose og Arne, forteller salgskonsulent Guri Kristina Johansen.
Fjørfe er en viktig kilde til animalsk protein for mennesker, og inngår i et sunt og balansert kosthold for mange av oss.
Det er mye spenning knyttet til prosessen med å få hoppa drektig. Det er flere ting du kan gjøre med hoppas fôrrasjon for å forberede henne slik at hun har best mulig sannsynlighet for å bli drektig.
Totaløkonomien for eggprodusenter kan forbedres med valg av riktig fôringsstrategi. I tillegg, finnes det alltid forbedringer man gjøre gjennom utviklingsarbeid for å sikre best mulig lønnsømhet for produsenten.
HEMNES: – Det er ikke nødvendig å være stor, sier Kenneth Svaleng Jenssen (40), som i stedet har satsa på å utnytte egne ressurser, på tross av mørke spådommer.
Det er ikke nok at fôret kun bidrar med de energigivende stoffene som karbohydrater, proteiner og fett. B-vitaminer gir ikke energi i seg selv, men hjelper hesten med å omgjøre fôret den spiser til energi og til dannelse av nye byggesteiner i kroppen.
Rotemateriale er et krav, det lønner seg og det er moro for grisen, som reagerer med logring og krøll på halen.
Et gammelt uttrykk sier at «Alt går i grisen». Riktig så enkelt er det ikke. Men det er ingen tvil om at grisen er en viktig bidragsyter for å unngå at biprodukter og overskudd fra næringsmiddelindustrien går til spille.
RINGSAKER: - Fôrutviklinga er viktig for å tilpasse fôringa til nye avlsmål, men kompetansen i Felleskjøpet er også viktig for å løse problemer på kortere sikt, sier Theodor Kolstad (40), som har ferske erfaringer med at det er nødvendig.
– Bedre kontroll på innholdet i råvarene gir muligheter for rimeligere blandinger og bedre resultater, melder svinefôr-teamet hos Felleskjøpet Fôrutvikling.
– Det skal lønne seg å ha godt grovfôr, og kraftfôret skal tilpasses grovfôret, melder drøvtygger-teamet hos Felleskjøpet Fôrutvikling.
De ulike kraftfôrslagene i Formel-sortimentet til mjølkeku gjør det mulig å finjustere kraftfôret etter proteininnholdet i grovfôret. Ved å utnytte kraftfôrene reduseres kostnadene, norskandelen i den totale fôrrasjonen øker, og det er gunstig for miljøet
INDERØY: – Vi har tre gutter som har interesse for gårdsdrift, og dette hadde vært uaktuelt om bare en i familien hadde vært interessert, sier Janne Vang og Jon Bjarne Madsen.
Mange kaller lamminga for vårens vakreste eventyr, men vi skal ikke glemme at dette også er ei hektisk tid. Det er viktig å planlegge godt og ha rutiner som fungerer når det er som travlest.
Nye typer kraftfôr får enda bedre tilpasning til innholdet av protein i grovfôret.
20. februar endrer vi kraftfôrsortimentet til mjølkeku. Nytt Formel-sortiment til mjølkekua gir enda bedre tilpassing til proteininnholdet i grovfôret.
Uro i verden påvirker tilgang og priser på mange innsatsfaktorer, spesielt på kunstgjødsel. Konsekvensene ser vi på en del fôrprøver med lave proteinverdier. Det kan gjøre det utfordrende å få gode rasjoner, også i en ekstensiv produksjon som til ammekua.
Alle hester trenger å få tilført vitaminer og mineraler for å holde seg friske. I Norge har vi tilgang til grovfôr av god kvalitet, men som sjelden inneholder nok mineraler til å dekke hestens behov uten annet tilskudd.
Kolikk er smertefullt for hesten, og rask behandling kan være viktig for at hesten skal bli frisk. De fleste kolikktilfeller trenger veterinærtilsyn, men det er mye du selv kan gjøre mens du venter på veterinæren.
HJARTDAL: - Med gode rutinar og nye «Min gård» unngår eg hastebestillingar eller å være uroleg for at det skal gå tomt for kraftfôr, seier Kristoffer K. Særsland i Teleros Samdrift.
Med forskning og utvikling kan det unike bufferstoffet i vomma til dyret snart også ende opp som råvare i sminke.