Ønsker du å gjøre minimal innsats med gressplenen? Og samtidig oppnå et godt resultat? Da er robotgressklipper løsningen for deg. En robotklipper frigjør tid og holder gressplenen din strøken hele sesongen. Du programmerer klipperen enkelt med dager og tider for klipping. Ulike klippere håndterer også ulike utfordringer i terrenget.
Sjekkliste: Hva slags robotklipper bør du velge?
Størrelse på gressplenen din
Velg en robotklipper som kan håndtere størrelsen på din gressplen. Robotklippere egner seg for plenareal fra 250 og helt opptil 500 m². Har du en liten, til middels stor og flat gressplen fra 250 til 500 m² vil de minste robotklipperne være tilstrekkelig. Når størrelsen på gressplenen overgår 500 m² stilles det større krav til ytelse og kapasitet, og spesielt batterikapasitet.
Kupering og hellinger på terrenget
Har du en gressplen med mye kupering og helling må du velge en robotgressklipper som kan håndtere dette. Det bør være en klipper med stor motorkraft og godt grep. Mange hindre og ujevnheter i gressplenen gir lengre klippetid.
Hindringer i hagen
Har du en hage med mye hindringer som for eksempel mye beplanting, leker, smale passasjer eller ulike seksjoner, da må du velge en robotklipper som kan håndtere en kompleks hage.
Hold barn og kjæledyr trygge
Har du barn eller kjæledyr? Ved å la klipperen gå på dagtid, når barn er på skolen eller i barnehage, og de fleste kjæledyrene oppholder seg inne, har du mer kontroll. En annen ting å tenke på er nattaktive dyr, som pinnsvin. Les hvordan du beskytter pinnsvinet mot robotklipperen.
Velg en brukervennlig robotklipper
Robotklippere har forskjellig brukervennlighet. Noen klippere har egen app til mobil og nettbrett, mens andre programmeres direkte på displayet på klipperen.
Med app kan du enkelt slå av og på klipperen når du vil, uten at du er i umiddelbar nærhet til den. Du kan også endre klippetider, samt få varsling om noe er galt. Noen robotklippere har også værtidsur som gjør at klippetiden stilles automatisk etter hvor raskt gresset vokser.
Hva med regn og vann?
De fleste klippere tåler regn og mange har i tillegg en sensor som gjør at maskinen tar en pause fra arbeidet om det skulle begynne å regne mye.
Tips- lag en tegning av hagen din
Når du er klar for å handle kan det være lurt å lage en plantegning av hagen din med eventuelle hindringer, som trær, sandkasse, planter, skråninger, med mer, og målsette denne etter beste evne. Da blir det lettere å velge rett modell eller få veiledning til rett modell i våre butikker.
Fordeler med robotklipper
Visste du at med en robotklipper får du grønnere og tettere gressplen? Det skyldes at en robotklipper beveger seg i et tilfeldig mønster og klipper stråene fra alle kanter. Det bidrar til at gressplenen på sikt blir friskere, tettere og grønnere.
Robotklippere fungerer som en bioklipper. Den finsnitter gresset og fører næring tilbake til jorden.
Robotklippere er elektriske, de gir derfor fra seg svært lite lyd og er miljøvennlige.
Slapp av og nyt sommeren! En robotklipper er selvgående og stilles inn på intervaller, slik at den vet når den skal klippe og når den skal lade. Tips! Programmer klipperen slik at den tar korteste vei til ladestasjon. Den vil gi mindre slitasje og lengre levetid.
Installasjon av en robotklipper
Du kan velge å installere robotklipperen selv, eller bestille installasjon hos Felleskjøpet når du handler. Vi har flinke fagfolk som utfører basisinstallasjon av din klipper. Du kan kjøpe installasjon av robotklipper på i våre butikker til plen i størrelsen 0-1500 kvm.
Det eneste du må forberede er å rydde hagen for ting og tang som kan skade robotklipperen. Deretter må du finne ut hvor selve ladestasjonen skal plasseres. Det bør helst være et sted i hagen som er beskyttet fra direkte sollys. Da holder batteriene lengre. Ladestasjonen må være i nærheten av strømuttak.
Vi har med utstyret som kreves, går over eiendommen sammen med deg, monterer kanttråd, setter på plass ladestasjon og demonstrerer robotklipperen før vi tar med oss emballasjen og reiser.
Våre servicemedarbeidere bruker en maskin til å grave ned selve kanttråden. Fordelen med det er at den er mer beskyttet. Plassering av kanttråden er viktig. Det er det som avgjør om klipperen kan gi optimal klippeytelse.
Velger du å installere selv er det viktig å følge instrukser. Dette går blant annet på hvor ladestasjonen bør stå, hvordan ledningen skal legges ut, hvordan man unngår utforkjøringer, hvordan klipperen manøvrer seg rundt hindre, med mer.
Når klipperen er installert riktig skal den klippe uten problemer og gå automatisk til ladestasjonen når den trenger det. I teorien skal du ikke behøve å tenke noe mer på gressklipping.
Robotklippere uten kanttråd
Robotklippere som ikke krever kanttråd er en nyhet på markedet. Hos Felleskjøpet fører vi Segway, som gjorde det best i TEK.no sin test av trådløse robotklippere. Segway klipper gresset ditt ved hjelp av GPS og på de større modellene, et vidvinkel kamera ("VisionFence") som gjør det enklere å se hindringer og dyr. Istedenfor kanttråd bruker du appen til å kartlegge en virtuell avgrensing av plenen. Ved hjelp av WIFI eller 4G kommuniserer du og får varsler fra robotklipperen. Når du velger en trådløs robotklipper bør du ha sikt mot himmelen for å motta GPS signaler i hagen. Alternativt kan du installere en antenne.
Segway Navimow er en serie robotklippere med svært gode kjøreegenskaper, da de er utstyrt med en motor i hvert hjul. Gummihjulene sørger for kraftig trekkraft, noe som gjør at den enkelt håndterer skråninger på opptil 45 % stigning og komplekst terreng. Segway har en velfungerende regnsensor, som stopper den fra å legge ut på de vanskeligste kjøreforholdene.I tillegg tåler den normale mengder vann, så skylle av med hageslangen er ikke noe problem.
Slik oppbevarer du robotklipperen
Husk at din robotklipper bør oppbevares tørt og frostfritt når sesongen er over. Har du ikke plass selv, bruk Felleskjøpets robothotell - oppbevaring med vedlikeholdsservice. Da slipper du å tenke på lagring og vedlikehold, og kan bare hente klipperen når sesongen er i gang.
Service på robotklipper
En robotklipper bør vedlikeholdes for å forlenge levetiden. På Felleskjøpet tilbyr vi vedlikeholdsservice på din robotklipper. Vi gjør da følgende:
- Oppdaterer programvaren
- Bytter tetningslist
- Gjør en funksjonskontroll
- Sørger for oppladning
- Gjør en sikkerhetskontroll
- Testkjøring
- Grunnrengjøring
- Bytter kniver
Se vårt utvalg av robotklippere.
Tips- invester i en gresstrimmer
En robotklipper vil ikke kommer like enkelt til rundt bed, kanter, gangstier og busker. Det kan derfor være lurt å ha en gresstrimmer til å ta disse jobbene.