- De siste årene ønsker flere og flere de samme mulighetene ute som inne i boligen. Hagen er ikke bare et blomsterbed og en grønn plen lenger. Den skal gjerne være et sted å slappe av, meditere, spise, trene, leke og ha plass til gjester, forteller Tid for hage-designer Therese Knutsen.
Hun oppfordrer familier som planlegger hage, å starte med en overordnet plan som kan gjennomføres over flere sesonger, en plan som er basert på tid, budsjett og arbeidsmengde. Slik kan man spare både miljøet og store kostnader.
- Start med å gjøre grunnarbeidet i hagen før du jobber med hver enkelt sone. Det er gjerne grunnarbeidet som tar lengst tid og koster mest, forklarer Knutsen.
Tid for hage-designeren er utdannet interiørdesigner, og har de siste åtte årene designet hager og uterom i tilknytning til private boliger. Hagene hun designer blir til på samme måte som hun gjør interiør. I tillegg til selve beplantningen, lager hun rom å være i ute.
- Det er viktig å skape balanse og personlig atmosfære i uterommet, og samtidig viske ut skillet mellom inne og ute ved å videreføre boligens arkitektur og interiør i uteområdene, sier Knutsen.
Se Felleskjøpets utvalg av jord og hageverktøy i vår nettbutikk her: Alt til hagen
Start med å planlegge hagen slik
Knutsen er en av flere designere i TV 2- programmet Tid for hage, og hagene hun designer er alle nøye planlagt basert på hvilke behov og ønsker de ulike familiene har. Det er flere elementer som Knutsen legger til grunn når hun slipper kreativiteten løs. For henne er det viktig å hente inn så mye informasjon som mulig før hun går i gang.
Her er informasjon hun henter inn før hun går i gang med å planlegge en hage:
- Utnyttelsesgraden - hvor mye av tomten er brukt til eksisterende bygningsmasse?
- Behovsanalyse - hva ønsker du å få ut av hagen din?
- Tomtetegninger - hvor mye hageareal har du? Hvor er grensene dine?
- Høydedata - er det et kupert terreng? Eller er det flatt?
- Materialer brukt i bolig - viderefør gjerne materialvalg fra eksisterende arkitektur og interiør for å skape helhet
- Vær- og lysforhold - hvordan påvirkes hagen av vær og lys? Hvilke himmelretninger vender hagen mot? Hvilke planter og trær trives her?
Vet du ikke helt hvilke behov og muligheter du og familien har for hagen og uterommet? For Knutsen er det bokstavelig talt høyt under taket, og med god planlegging fra start, er mye mulig. Knutsens erfaringer viser at det er flere fellestrekk blant ønskene til hennes oppdragsgivere.
Noen eksempler på vanlige ønsker for en hage:
- Lun og avslappende plass å sitte under tak, i le for vær
- Privatliv - skjerming mot skjemmende bygg eller innsyn fra naboer
- Muligheter for dyrking- kjøkkenhage eller drivhus
- Sosialt område for gjester - gjerne store langbord og utekjøkken
- Oppbevaring til utemøbler, uteputer, hageutstyr og leker
- Soner som kan brukes i flere epoker eller livsfaser - som for eksempel et treningsareal eller lekeapparat til barna
Utestue eller drivhus?
Hvis man har funnet ut at man ønsker seg et lunt sted med tak og vegger i hagen, hva bør man tenke på når man skal velge mellom en utestue eller drivhus? Nedenfor lister Knutsen opp fordeler og ulemper med både drivhus og utestue.
Fordeler og ulemper - drivhus:
- Gir mange ulike funksjoner
- Visuelt transparent - lite dominerende og tar lite utsikt
- Ingen skyggepartier rundt drivhuset
- Mulighet til å dyrke mer vekster i drivhus enn under åpen himmel
- Enkelt vedlikehold
- Men, vanskelig å justere temperatur
- Men, som oppholdssted om sommeren kreves solskjerming
- Men, som oppholdssted om vinteren trengs det mye oppvarming
Fordeler og ulemper - utestue:
- Kan isoleres og fungere som oppholdsrom hele året
- Fungerer som et ekstra rom i boligen
- Muligheter for å sette inn ildsted
- Men, kan virke dominerende med vegger og tak
- Men, kan gi store skyggepartier i hagen
- Men, er plass- og vedlikeholdskrevende
Hva må du huske på i drivhuset?
Har familien bestemt seg for å sette opp et drivhus i hagen, er det flere ting man bør huske på både i planleggingen og utførelsen.
- Finn først ut hvor drivhuset skal plasseres i hagen din. Hvilket mulige steder kan det stå? Og hvordan vil det passe med resten av hagen din? Spør Knutsen.
Finn ditt nye drivhus her: Se Felleskjøpets utvalg
Hun forteller videre at et drivhus varmes fort opp av sollys, og det er derfor lurt å plassere drivhuset i østlig eller vestlig retning. Dette for å gi deg selv og plantene dine noe skygge i løpet av dagen. Videre er følgende viktig å ha på plass før du bygger ditt nye drivhus:
- Godkjent byggetillatelse fra kommunen din, om dette er et krav der du bor
- Et vannrett og plant underlag til å bygge drivhuset på
- Et underlag som tåler vann, søl og jord
- Opplegg til strøm, vann eller oppvarming - om dette er et ønske
Her finner du flere drivhustips: Slik kommer du i gang med drivhus
- Oppsummert er det stort sett grunnarbeidet i en hage som koster mest og tar lengst tid. Gjør du et godt grunnarbeid med en overordnet plan, slipper du mye ekstraarbeid og ekstra omkostninger, råder Knutsen.
Ha i bakhodet at alt som skal stå ute bør tåle vær og vind over flere sesonger, og da er det gode materialer og riktige planter som gjelder. Hun anbefaler å ta kontakt med lokal ekspertise på planter, slik at du får vekster som trives naturlig i ditt nærområde.
For Knutsen er en god hage et sted som man trives å være ute i, som er en forlengelse av oppholdsrommene inne, og som passer til naturen og nabolaget rundt.
- Her skal man ha muligheten til å trekke seg tilbake, et deilig pusterom, avslutter Tid for hage-designeren.
Felleskjøpet er stolt sponsor av Tid for hage: Les mer om samarbeidet her
Navn: Therese Knutsen Yrke: Interiør- og hagedesigner Erfaring: Hun har snart 20 års erfaring som interiørdesigner, men har de siste 7-8 årene jobbet aller mest med boligens uterom både nasjonalt og internasjonalt. Sjekkliste: Ta hensyn til ønsker og behov, lys og solforhold. Bruk eksisterende naturelementer på uteområdet til å skape flyt og balanse. Ta vare på trær, berg og nivåforskjeller som skaper særpreg og kontakt med naturen rundt huset. Fremgangsmåte: Thereses signatur er å bruke kompetansen som interiørdesigner til å skape rom og soneinndeling, og sømløse overganger mellom innerom og uterom. Skreddersydde og plassbygde løsninger, samt videreføring av tomtens karakter og innlemming av naturens elementer. |