Du lurer kanskje på hva forkultivering er? Det høres kanskje vanskelig ut? Å forkultivere er ganske enkelt å dyrke frem planter inne før de settes ut på vekstplassen til våren. Sommeren i Norge kan være veldig kort for enkelte sorter som krever lang vekststid. Starter du tidlig inne, så er du sikker på at de modnes.
– Allerede i januar/februar kan du så frø av tomat, blomkål, sellerirot, løk, aubergine, artisjokk og purreløk inne, forteller Anne-Sofie Odden i Felleskjøpet.
Anne-Sofie er utdannet anleggsgartner og jobber som kategorisjef for hage i Felleskjøpet. Hun kjenner selv iveren etter å komme i gang med årets dyrking.
– Ja, nå går vi inn i en herlig tid! Jeg har alltid hatt en interesse for hage. Mormor var også veldig glad i hagearbeid og jeg lærte mye av henne, smiler hun.
Se Felleskjøpets frøutvalg her
Trikset med forkultivering
En del planter kan du så direkte ute, mens andre er helt avhengig av det som kalles forkultivering. På den måten får du tidligere blomstring eller avling. Med forkultivering er det også mulig å lykkes med mer eksotiske vekster.
– Planter som chili og paprika trenger lang veksttid for at de skal skal klare å få frukter i vårt klima, og da må du starte tidlig med å så frø inne. Da har du kontroll på temperatur, lys og vanning, slik at du får robuste planter som er klare for å settes ut når temperaturen tilsier det, forklarer Anne-Sofie.
Har du i tillegg drivhus, ligger alt til rette for å dyrke eksotiske planter.
Er det første gang du prøver deg med forkultivering kan det være lurt å starte med planter som det er lett å lykkes med. Anne-Sofie trekker frem tomat, salat, agurk, ringblomst og erteblomst, som fine nybegynnerplanter. På frøpakken står det hvilken måned de bør såes inne.
Bruk såjord
Frøene kan du så i pluggbrett eller små potter, som du fyller med såjord. Såjord er luftig, veldrenert og næringsfattig – akkurat det de små spirene trenger. Bland inn perllite i jorden for å få en mer porøs og luftig jord. Legg til slutt et lag med vermiculite på toppen. Vermiculite gir isolasjon, binder fuktighet og forhindrer mugg.
Et minidrivhus sørger for jevnt fuktig klima i spirefasen og kan være en fin løsning.
– Starte med å så i minidrivhus med pluggbrett. Etter hvert som plantene trenger gradvis større plass til røttene, planter du om til større potter, sier Anne-Sofie.
Se ulike typer minidrivhus her
Riktig planteavstand, varme og lys
Anne-Sofie understreker hvor viktig det er å lese nøye på frøpakken før du setter i gang.
– Mitt beste råd for å lykkes er å ikke så frøene for dypt eller for tett. Vær også oppmerksom på at forskjellige typer planter krever ulike vekstforhold. Det er viktig å ha riktig forhold mellom lys og varme, slik at plantene ikke blir for lange og strantete, forklarer hun.
Et stuevindu i januar/februar vil mest sannsynlig gi for høy temperatur og for lite lys. Da kan du supplere med plantelys. Dette er LED-lamper som krever lite strøm, og som gir den lystemperaturen som plantene trenger.
Såing trinn for trinn
- Fyll potter eller pluggbrett med såjord og trykk jorda lett sammen
- Bland inn perlite
- Fukt jorden med sprayflaske
- Legg i frø, les på frøposen hvor tett og dypt du skal så
- Dekk jorda med litt vermiculite
- Dekk pottene med litt plast eller bruk minidrivhus
- Sørg for riktig mengde lys og varme, les på frøposen
- Plant om til større potter etterhvert
Gradvis tilvenning til utelivet
Tidspunkt for å plante ut er forskjellig fra sort til sort. Her gjelder det også å lese bak på pakken med frø for å sjekke at jordtemperaturen er riktig.
– Herd plantene ved å gradvis venne dem til forholdene ute. Bruk gjerne en ukes tid på dette der du øker antall timer plantene står ute dag for dag, råder Anne Sofie.
Forkultivering er smart enten planten skal vokse videre i balkongkasse, kjøkkenhage eller drivhus. Har du hage bør du sjekke hvor på tomta plantene trives.
– Tenk på hvor plantene dine skal plasseres ute. Noen planter er veldig varme- og solkrevende, mens andre har best av å stå i halvskygge, avslutter Felleskjøpets hageekspert, og ønsker lykke til med tjuvstarten på hagesesongen.
Les mer om hvordan du dyrker selv
Dette trenger du for å komme i gang med å dyrke selv:
- Frø
- Merkepinner
- Såjord
- Vermiculite
- Pluggbrett/ potter
- Minidrivhus
- Sprayflaske
- Plantelys
- Varmematte