21.01.2025 | Felleskjøpet

Frø som blir sådd om vinteren vil spire av seg selv om våren og da gjerne litt tidligere enn når du normalt ville sådd frø rett i jorden ute. Nøkkelen til suksess er at vinteren og kulden har kommet godt i gang og holder seg stabilt kald. Frøene trenger nemlig å hvile i vinterkulden til de blir vekket av solen om våren, plutselig mildvær kan føre til at frøene gror for tidlig.

Tips! Januar er ofte den beste måneden for å vinterså.

Hvordan vinterså?


Du kan så frø i potter, i en pallekarm eller rett i bakken.

Slik sår du i en pallekarm med frossen jord eller rett i bakken

  1. Fjerne snøen
  2. Ta bort ugress
  3. Plasser frøene på den frosne jorden, dekk deretter over med frostfri jord
  4. Legg snøen over igjen, den vil gi frøene vann når den smelter
  5. Planter du i pallekarm kan du gjerne legge lokk over, men husk å åpne den når vårsolen kommer, ellers kan plantene bli svidd
  6. Det er lurt å merk hva du har plantet hvor

Slik sår du i potter;

  1. Ha frostfri jord over i pottene
  2. Plasser frøene
  3. Dekk til med frostfri jord
  4. Har du snø tilgjengelig, kan du gjerne legge det oppå jorda
  5. Det er lurt å merk hva du har plantet hvor

Tips! Det kan være lurt å beskytte frøene mot sultne fugler med for eksempel netting.

Hva kan du vinterså?


Ikke alle frø trives i kald jord, de kan mugne eller gå i stokk og spire altfor tidlig. Du bør unngå å så vekster som trives i varmen, som chili, paprika, aubergine, agurk og tomat. Frø som egner seg til vintersåing er for eksempel salat, spinat, ruccola, gulrøtter, urter, kålplanter og reddiker.

Fordel med vintersåing


En stor fordel med å vinterså er at plantene blir mer herdet. Planter som har blitt forkultivert inne tåler vind, kulde og sol dårligere, og må derfor sakte tilvennes ved å flyttes ut og inn i noen dager. Det slipper du med vintersådde planter!
I tillegg sparer du plass inne og som med forkultiverte planter, vil du få tidligere avlinger. På den måten kan du gjøre andre ting på våren.
Skulle du ikke lykkes med å vinterså, så har du fremdeles tid til å så rett i jorden om våren!

Hva kan gå galt?


Vinteren i Norges, og kanskje spesielt på Sør-og Østlandet, kan være både mild og skiftende. Den beste måten å sikre seg på er å så i januar, men selv det gir ingen garanti. Noen ganger kan også mars brått bli kald på tampen, hvilket dessverre kan bety slutten på de vintersådde plantene. Men den som intet våger – intet vinner, så her er det bare å prøve og håpe på det beste!

Tips! Hvis du allerede på høsten vet at du skal vinterså, forbered vekstplassen ved å luke, fyll på med fersk jord og næring.