24.03.2023 | Felleskjøpet

Å dyrke og så grønnsaker og urter er en morsom og givende hobby for hageinteresserte. Samtidig kan det by på noen utfordringer. Vi har derfor laget en såkalender som kan hjelpe med planleggingen gjennom hele året. Felleskjøpets hageekspert, Anne-Sofie Odden, har gode råd om hva som fungerer best i norske forhold. Norge er jo et langstrakt land, der årstidene utarter seg forskjellig. Det er derfor viktig å ta hensyn til vær og temperatur.

Forkultivering

En del planter kan du så direkte ute, mens andre er helt avhengig av det som kalles forkultivering, det vil si å dyrke dem frem inne før de settes ut på vekstplassen. På den måten får du tidligere blomstring eller avling. Med forkultivering er det også mulig å lykkes med mer eksotiske vekster. Dette kan hjelpe deg som bor et sted der vinteren slipper sent, og som har kaldere temperaturer enn lenger sør. Lær mer om dyrking for nybegynnere her

 – Planter som chili og paprika trenger lang veksttid for at de skal klare å få frukter i vårt klima, og da må du starte tidlig med å så frø inne. Da har du kontroll på temperatur, lys og vanning, slik at du får robuste planter som er klare for å settes ut når temperaturen tilsier det, forklarer Odden. 

Frøene kan du så i pluggbrett eller små potter, som du fyller med såjord. Såjord er luftig, veldrenert og næringsfattig – akkurat det de små spirene trenger. Et lag med vermiculite på toppen gir isolasjon, binder fuktighet og forhindrer mugg. 

Et minidrivhus sørger for jevnt fuktig klima i spirefasen og kan være en fin løsning.

Januar:

Det er nå du skal starte planleggingen av vårens hageprosjekter. Er det mildt der du bor kan du allerede nå begynne å forberede jorden i hagen for planting. Inne kan du begynne å så frø av paprika, chili og aubergine.

Februar:

Fikk du ikke startet i januar, kan du fremdeles så paprika, chili og aubergine i februar. Samtidig kan du nå også så frø av urter som basilikum, koriander og persille inne. Mens du venter på våren kan du også begynne å planlegge hva slags grønnsaker og urter du vil plante i hagen videre utover.

Mars:

Når vårsola begynner å varme kjenner du kanskje at det begynner å krible etter å sette i gang med dyrking? Det kan du! Sår du frø nå, er du sikker på at grønnsakene vil klare å modnes, selv om den norske sommeren er kort.  

– Allerede i mars og april kan du så frø av tomat, blomkål, sellerirot, løk, aubergine, artiskokk og purreløk inne, fortsetter Odden, som er kategorisjef hage i Felleskjøpet, og forteller videre;

 

– Tomater er en av de mest populære grønnsakene å dyrke, og de trives best i varme omgivelser. Du kan også så salatfrø innendørs i mars, som du så setter ut i april, om vær og temperatur tillater det.

April:

I april kan du flytte plantene du har sådd innendørs ut, om det er vær og temperatur til det. Du kan samtidig så frø av salat, gulrøtter og reddiker direkte i hagen. Odden anbefaler også å dyrke poteter og løk på denne tiden av året.

– Poteter kan dyrkes både i jorden, pallekarm, eller i en potte. De kan plantes når jorden har nådd en temperatur på 8-10 grader Celsius.

Mai:

I mai kan du fortsette å så frø av salat, gulrøtter og reddiker ute, og legge til erter og bønner. Frøene til urter som basilikum og timian kan nå også sås ute. Mange planter trives i den varme vårsolen.

Juni:

I juni er det på tide å sette ut tomat-, agurk- og squashplanter du har sådd inne - eller kjøpt på et plantesenter. Du kan også så frøene til blant annet gresskar og mais. Disse grønnsakene trives best i varme og fuktige forhold.

– Dyrk jordbær og andre bærbusker og frukttrær. Husk også å så frø til blomster som solsikker og ringblomster for å tiltrekke og legge til rette for bier og sommerfugler.

Du kan også fortsette å så urter og tomater.

Juli:

Fortsett å dyrke tomatplanter, paprika og andre varmekjære grønnsaker. Nå kan du også høste salat, gulrøtter, reddiker, bønner, løk og erter. Samtidig kan du så frø av høstgrønnsaker som kål, brokkoli og blomkål og urter som oregano og timian.

August:

August er den store høstemåneden, da du kan nyte godt av det meste du har plantet gjennom våren og sommeren. Samtidig kan du så frø av spinat og rødbeter, og fortsette å så kål, brokkoli og blomkål.

September:

I september kan du fortsette å høste tomater og paprika fra plantene du har sådd tidligere i sesongen. Du kan også begynne å forberede hagen for høstplanting ved å så frøene til kål og brokkoli, og sette hvitløk og sjalottløk for høsting neste år.

Oktober:

Bor du på et sted som ikke har for streng vinter kan du fortsette å høste grønnkål, brokkoli og andre vintergrønnsaker. Samtidig er det nå på tide å forberede hagen for neste år ved å legge til kompost og annet jordforberedende materiale.

Hydroponisk dyrkning:

Hvis du bor i en leilighet eller har begrenset plass i hagen, kan hydroponisk dyrkning være et godt alternativ. Hydroponisk dyrking er en innovativ måte å dyrke planter på uten jord, ved å bruke næringsrik vannløsning i stedet.

– Dette gjør det mulig å kontrollere og optimalisere nærings- og vannivåene for plantene, noe som kan føre til høyere avling og raskere vekst. I tillegg er det en mer miljøvennlig metode siden det krever mindre vann og ingen plantevernmidler. Hydroponisk dyrking kan utføres både innendørs og utendørs, og er spesielt gunstig i områder med begrenset tilgang til jord eller i byområder med begrenset plass, avslutter Felleskjøpets hageekspert.